Ogólny kontekst
Substancje perfluoroalkilowe (PFAS) mają liczne zastosowania w przemyśle, w tym także w branży spożywczej oraz w produkcji opakowań. Substancje te nie są jednak obojętne dla środowiska i przyczyniają się do jego zanieczyszczenia, a także do zanieczyszczenia żywności, które stanowi wynik bioakumulacji w wodnych i lądowych łańcuchach pokarmowych. W efekcie to dieta (poprzez zanieczyszczenie żywności, w tym również na skutek przenikania substancji z opakowań oraz materiałów przeznaczonych do kontaktów z żywnością) stanowi główne źródło narażenia na PFAS. Substancje te mogą mieć niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu w surowicy, wątrobę i układ odpornościowy oraz masę urodzeniową. Z tego względu konieczne stało się wyznaczenie najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji perfluoroalkilowych w niektórych środkach spożywczych.
Podstawa prawna
Ustanowienie NDP dla PFAS nastąpiło na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2022/2388 z dnia 7 grudnia 2022 r. zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów substancji perfluoroalkilowych w niektórych środkach spożywczych. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 28 grudnia 2022 r., a termin jego rozpoczęcia stosowania wyznaczono na 1 stycznia 2023 r.
Zakres nowelizacji
Do substancji perfluoroalkilowych (PFAS) zalicza się takie substancje jak kwas perfluorooktanosulfonowy (PFOS), kwas perfluorooktanowy (PFOA), kwas perfluorononanowy (PFNA) i kwas perfluoroheksanosulfonowy (PFHxS). Ze względu na narażenie ludzi na szkodliwe działanie ww. substancje określono najwyższe dopuszczone poziomy substancji perfluoroalkilowych w wybranych środkach spożywczych, wśród których znalazły się m.in. jaja, mięso niektórych ryb takich jak np. śledź bałtycki, szczupak, miętus, sardynka, szprot, dziko żyjący łosoś i dziko żyjący pstrąg, okoń, leszcz, a także produkty mięsne takie jak mięso wołowe, baranie, wieprzowe i drobiowe.
Szczegółowe limity dla każdego rodzaju żywności oraz poszczególnych substancji prezentuje poniższa tabela:
Substancje perfluoroalkilowe
Środki spożywcze (1)
|
Najwyższe dopuszczalne poziomy μg/kg świeżej masy
|
PFOS (*)
|
PFOA (*)
|
PFNA (*)
|
PFHxS (*)
|
Suma PFOS, PFOA, PFNA i PFHxS (*) (**)
|
10.1
|
Jaja
|
1,0
|
0,30
|
0,70
|
0,30
|
1,7
|
10.2
|
Produkty rybołówstwa(26) i małże(26)
|
|
|
|
|
|
10.2.1
|
Mięso ryb(24)(25)
|
|
|
|
|
|
10.2.1.1
|
Mięso ryb z wyjątkiem wymienionych w 10.2.1.2 oraz 10.2.1.3
Mięso ryb wymienionych w 10.2.1.2 oraz 10.2.1.3, jeżeli jest przeznaczone do produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci
|
2,0
|
0,20
|
0,50
|
0,20
|
2,0
|
10.2.1.2
|
Mięso następujących ryb, jeżeli nie jest przeznaczone do produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci:
śledź bałtycki (Clupea harengus membras)
pelamida (gatunki Sarda i Orcynopsis)
miętus (Lota lota)
szprot (Sprattus sprattus)
stornia (Platichthys flesus i Glyptocephalus cynoglossus)
cefal (Mugil cephalus)
ostrobok (Trachurus trachurus)
szczupak (gatunki Esox)
gładzica (gatunki Pleuronectes i Lepidopsetta)
sardynka (gatunki Sardina)
labraks (gatunki Dicentrarchus)
sum (gatunki Silurus i Pangasius)
minóg morski (Petromyzon marinus)
lin (Tinca tinca)
sielawa (Coregonus albula i Coregonus vandesius)
Phosichthys argenteus
dziko żyjący łosoś i dziko żyjący pstrąg (dzikio żyjące gatunki Salmo oraz Oncorhynchus)
gatunki Anarhichas
|
7,0
|
1,0
|
2,5
|
0,20
|
8,0
|
10.2.1.3
|
Mięso następujących ryb, jeżeli nie jest przeznaczone do produkcji żywności dla niemowląt i małych dzieci:
sardela (gatunki Engraulis)
brzana (Barbus barbus)
leszcz (gatunki Abramis)
golec (gatunki Salvelinus)
węgorz (gatunki Anguilla)
sandacz (gatunki Sander)
okoń (Perca fluviatilis)
płoć (Rutilus rutilus)
stynka (gatunki Osmerus)
sieja (gatunki Coregonus)
|
35
|
8,0
|
8,0
|
1,5
|
45
|
10.2.2
|
Skorupiaki(26)(47) i małże(26).
W przypadku skorupiaków najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie do mięsa z przydatków i odwłoka(44). W przypadku krabów i skorupiaków miękkoodwłokowych (Brachyura i Anomura) mięso z przydatków.
|
3,0
|
0,70
|
1,0
|
1,5
|
5,0
|
10.3
|
Mięso i podroby jadalne(6)
|
|
|
|
|
|
10.3.1
|
Mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe
|
0,30
|
0,80
|
0,20
|
0,20
|
1,3
|
10.3.2
|
Mięso baranie
|
1,0
|
0,20
|
0,20
|
0,20
|
1,6
|
10.3.3
|
Podroby wołowe, baranie, wieprzowe i drobiowe
|
6,0
|
0,70
|
0,40
|
0,50
|
8,0
|
10.3.4
|
Mięso zwierząt łownych, z wyjątkiem mięsa z niedźwiedzi
|
5,0
|
3,5
|
1,5
|
0,60
|
9,0
|
10.3.5
|
Podroby zwierząt łownych, z wyjątkiem podrobów niedźwiedzich
|
50
|
25
|
45
|
3,0
|
50
|
Okresy przejściowe
Zgodnie z art. 2 rozporządzenia 2022/2388 „Środki spożywcze wymienione w załączniku, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 stycznia 2023 r., mogą pozostać w obrocie do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do spożycia.”.
Pełen tekst rozporządzenia dostępny jest pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022R2388&qid=1670841332637