Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Opakowania i odpady opakowaniowe - propozycja zmian unijnych przepisów

Kategoria: Opakowania , Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

Odpady opakowaniowe stanowią bardzo istotny problem na gruncie produkcji tworzyw sztucznych. Jak wskazuje Komisja w komunikacie prasowym, 40% tworzyw sztucznych i 50% papieru wykorzystywanych w UE jest przeznaczone na opakowania. Oprócz tego, wyniki badań wskazują, że odnotowuje się stały wzrost ilości odpadów opakowaniowych. Brak interwencji na poziomie legislacji unijnej spowoduje dalszy wzrost ilości odpadków, który do roki 2030 ma osiągnąć pułap 19%, a w przypadku odpadów opakowaniowych z tworzyw sztucznych nawet o 46%. W celu zobrazowania skali problemu, wystarczy wyobrazić sobie, że zgodnie z danymi Komisji, obecnie każdy mieszkaniec Unii Europejskiej wytwarza prawie 180 kg odpadów opakowaniowych rocznie.

Trzy główne cele zmian 

Cel pierwszy: zmniejszenie ilości odpadów opakowaniowych poprzez ograniczenie liczby opakowań do niezbędnego minimum, a także wspieranie działań zmierzających do wykorzystywania w większym stopniu opakowań wielokrotnego użytku oraz wielokrotnego napełniania.  

Cel drugi: wprowadzenie tzw. „zamkniętego obiegu”, dzięki któremu do roku 2030 wszystkie opakowania znajdujące się na rynku UE będą nadawać się do recyklingu. 

Cel trzeci: ograniczenie zużycia surowców pochodzących z zasobów naturalnych na rzecz większego wykorzystania tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu. 

Proponowane zmiany w prawodawstwie unijnym  

Osiągniecie powyższych celów możliwe będzie poprzez znaczące zmiany legislacyjne, ukierunkowane na takie ukształtowanie przepisów, aby wspierały one recykling oraz redukcję ilości odpadów opakowaniowych. Z tego względu Komisja Europejska opublikowała projekt rozporządzenia w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych. Regulacja ta miałaby zmieniać rozporządzenie 2019/1020 z dnia 20 czerwca 2019 r. w sprawie nadzoru rynku i zgodności produktów, a także dyrektywę 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Oprócz tego, proponowany akt uchyliłby w całości dyrektywę 94/62/WE w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych. 

Proponowany tekst regulacji w języku angielskim znajdziesz na stronie:

https://environment.ec.europa.eu/publications/proposal-packaging-and-packaging-waste_pl

Kierunek zmian 

Ogólnym założeniem nowych przepisów jest zapewnienie możliwości ponownego użycia opakowań na jak największą skalę, eliminacja zbędnych opakowań, ograniczenie pakowania w zbyt wiele opakowań oraz zapewnienie zrozumiałych etykiet wspierających prawidłowy recykling. Oprócz tego w komunikacie stwierdzono, że „Komisja zapewnia również konsumentom i przemysłowi jasność w zakresie biopochodnych, kompostowalnych i ulegających biodegradacji tworzyw sztucznych: określono, do jakich zastosowań takie tworzywa sztuczne są rzeczywiście korzystne dla środowiska, oraz w jaki sposób należy je projektować, unieszkodliwiać i poddawać recyklingowi.”. 

Proponowane rozwiązania

Projekt nowej regulacji zawiera również szereg konkretnych rozwiązań. Na szczególną uwagę zasługują następujące proponowane rozwiązania:

-ograniczenie odpadów opakowaniowych o 15% na mieszkańca w każdym państwie członkowskim (do roku 2040), co miałoby przełożyć się na zredukowanie całkowitego zmniejszenia ilości odpadów w UE o prawie 37%

-odwrócenie nasilającego się od 20 lat trendu dotyczącego zwiększenia zużycia jednorazowych opakowań. Ma się do tego przyczynić m.in. standaryzacja wielkości opakowań oraz zobowiązanie przedsiębiorców do wprowadzenia do swojej oferty pewnej puli produktów dostępnych w opakowaniach dających możliwość wielokrotnego napełniania oraz wielokrotnego użytku 

-wprowadzenie zakazu stosowania niektórych rodzajów opakowań takich jak np. opakowania jednorazowego użytku do pakowania owoców i warzyw oraz do podawania żywności i napojów spożywanych w restauracjach i kawiarniach oraz miniaturowe opakowania w hotelach

-ustalenie kryteriów projektowania opakowań

-wprowadzenie obowiązkowych systemów zwrotu kaucji dla butelek plastikowych i puszek aluminiowych 

-ustanowienie obowiązkowych wskaźników zawartości materiałów z recyklingu

-wyjaśnienie wątpliwości związanych z tym do jakiego pojemnika do recyklingu należy wrzucić dane opakowanie. 

 

Więcej na ten temat znajdziesz w komunikacie prasowym Komisji dostępnym pod adresem:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/pl/ip_22_7155

Źródło grafiki: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/fs_22_7160 

Wybierz temat: Opakowania Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.