Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Chroni zdrowie konsumentów, zapewnia uczciwy handel żywnością – 60 lat Komisji Kodeksu Żywnościowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W głównej siedzibie FAO w Rzymie, w ramach 46. sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, 27 listopada 2023 r., odbyły się obchody jubileuszu 60-lecia tej organizacji. W wydarzeniu uczestniczyła delegacja Polski pod przewodnictwem Pani Agnieszki Sudoł, Zastępcy Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Dyrektor Generalny FAO, dr QU Dongyu, Dyrektor Generalny WHO, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus oraz przewodniczący Komisji, Pan Steve Wearne zainaugurowali uroczystość.

W okolicznościowych przemówieniach podkreślono wyjątkową misję i zasługi Komisji Kodeksu Żywnościowego, organizacji ustanawiającej globalne normy bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia. Steve Wearne, podsumowując dotychczasowy dorobek nawiązał również do przyszłości, w której Komisja musi odpowiedzieć na wiele nowych wyzwań, w tym związanych z budową zrównoważonych systemów żywnościowych.

W kolejnej części poświęconej historii KKŻ zorganizowano między innymi panel dyskusyjny z udziałem byłego przewodniczącego KKŻ, byłego dyrektora Sekretariatu KKŻ i Dyrektora Generalnego Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej. Paneliści opowiedzieli o początkach i przełomowych wydarzeniach w historii Komisji Kodeksu Żywnościowego. Między innymi było to uznanie norm Kodeksu Żywnościowego jako podstawy rozstrzygania sporów na forum Światowej Organizacji Handlu (WTO). Innym kamieniem milowym było przystąpienie Unii Europejskiej - jako jedynej organizacji międzynarodowej w KKŻ na prawach pełnego członkostwa. Ważnym wydarzeniem było również historyczne ustanowienie przez ONZ, z inicjatywy KKŻ, Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności obchodzonego corocznie 7 czerwca. Wydarzeniu towarzyszyła wystawa związana z historią bezpieczeństwa żywności i Kodeksu Żywnościowego.

Przedstawiono również kluczową rolę ciał pomocniczych KKŻ, jako podstawę prac kodeksowych oraz nawiązano do naukowych podstaw ustanawiania norm dla żywności.

Przedstawiciele regionów podzielili się spostrzeżeniami na temat znaczenia osiągnięć KKŻ z perspektywy poszczególnych obszarów geograficznych świata.

Dyskutowano także o przyszłości KKŻ w kontekście wyzwań takich, jak zmiany klimatyczne, choroby przenoszone przez żywność, zrównoważony rozwój, bezpieczeństwo żywnościowe. W tej części spotkania wzięli udział Zastępcy Dyrektorów Generalnych FAO i WHO oraz zagraniczni studenci z rzymskich uniwersytetów.

Całodzienne świętowanie jubileuszu było podsumowaniem serii wydarzeń w 2023 r. na poziomie krajowym, regionalnym i globalnym. Rocznica był okazją do refleksji i dyskusji na temat osiągnięć KKŻ oraz tego, w jaki sposób może ona iść naprzód, zachowując zdolność do sprawnej odpowiedzi na pojawiające się wyzwania.

Na stronie internetowej KKŻ, w sekcji aktualności, powstała specjalna zakładka grupująca informacje o wydarzeniach na całym świecie wpisujących się w tegoroczne obchody.

Również dla Polski w 2023 roku mija 60 lat członkostwa w tej światowej międzyrządowej organizacji działającej na rzecz bezpieczeństwa i jakości żywności oraz zapewnienia uczciwych praktyk w handlu żywnością.

Polska była jednym z współzałożycieli Komisji Kodeksu Żywnościowego. Profesor Stanisław Krauze, znawca zagadnień kontroli żywności, współuczestniczył w założeniu Rady Europejskiej do spraw Kodeksu Żywnościowego, która w 1962 roku w wyniku porozumienia z FAO i WHO została przekształcona w Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Polski Profesor aktywnie uczestniczył w posiedzeniach Komisji do 1973 roku. Warto wspomnieć także o kolejnym Polaku - profesorze Zenonie Żaczkiewiczu, który w latach 1963-1964 pełnił zaszczytną funkcję wiceprzewodniczącego KKŻ.

Polska przez dwie kadencje - od 2009 do 2013 roku - sprawowała przewodnictwo w Regionalnym Komitecie Koordynacyjnym FAO/WHO dla Europy (CCEURO). W tym pracowitym dla KKŻ okresie Polska była odpowiedzialna za koordynację stanowisk ponad 50 krajów w regionie. Dwie sesje CCEURO (26. i 27.) wraz z towarzyszącymi jej seminariami na temat Kodeksu Żywnościowego zostały zorganizowane przez Polskę i odbyły się w Warszawie. Polska - jako Koordynator Regionalny dla Europy - zorganizowała 28. sesję CCEURO oraz warsztaty tematyczne dla krajów w okresie transformacji, w ścisłej współpracy z Gruzją. Spotkania odbyły się w Batumi.

Jest to również jubileuszowy rok dla Punktu Kontaktowego Komisji Kodeksu Żywnościowego dla Polski, który istnieje tak długo, jak długo istnieje KKŻ.  GIJHARS pełni rolę Punktu Kontaktowego od 2003 roku.

Punkt Kontaktowy Komisji Kodeksu Żywnościowego uczcił rocznicę między innymi publikując polskie tłumaczenie  Ogólnych zasad higieny żywności, w tym HACCP, prezentując zagadnienia związane z KKŻ na różnych forach i wydarzeniach, a także publikując cykl notatek Codex@60 na profilu Facebook GIJHARS.

Informacja o zaangażowaniu Polski w prace Komisji Kodeksu Żywnościowego oraz w jubileuszowe obchody została również opublikowana na stronie tej organizacji.

Autor:Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Kongresy i Targi

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.