Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sprawozdanie sieci naukowej ds. oceny ryzyka mikrobiologicznego 2023

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wśród zadań EFSA, zgodnie z jego rozporządzeniem założycielskim (rozporządzenie (WE) nr 178/2002), jest ustanowienie systemu sieci organizacji działających w dziedzinach objętych misją EFSA, którego celem jest ułatwienie ram współpracy naukowej poprzez koordynację działań, wymianę informacji, opracowywanie i wdrażanie wspólnych projektów, wymianę wiedzy specjalistycznej i najlepszych praktyk.

Sieć naukowa ds. oceny ryzyka mikrobiologicznego (MRA Network) odbyła swoje pierwsze spotkanie w 2007 roku. Obecnie w sieci MRA uczestniczy 25 państw członkowskich Unii Europejskiej i dwa państwa obserwatorzy (Szwajcaria i Norwegia).

23. spotkanie odbyło się w dniach 4-5 października 2023 r. Przedstawiono szeroki zakres działań związanych z oceną ryzyka mikrobiologicznego:

  1. Opinia ANSES w sprawie patogeniczności STEC:

ANSES proponuje nową klasyfikację szczepów STEC w oparciu o francuskie dane z nadzoru. Szczepy z określonymi genami mają wyższy potencjał wywoływania ciężkich zakażeń, zwłaszcza zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS).

  1. Zagrożenia mikrobiologiczne spowodowane awarią zasilania:

Badanie analizuje bezpieczeństwo chłodzonej żywności podczas awarii zasilania, modelując wzrost bakterii w żywności, aby zapewnić wytyczne dotyczące ograniczenia marnotrawstwa żywności bez narażania bezpieczeństwa.

  1. Szybka ocena ryzyka związanego z podgrzewaniem jaj:

Po wybuchu epidemii Salmonella Enteritidis w Szwecji, badanie ocenia bezpieczeństwo jajek na miękko z wycofanych partii, sugerując, że temperatura co najmniej 65°C zapewnia wystarczającą inaktywację S. Enteritidis.

  1. Postępowanie z surowym mlekiem z zatruciem jadem kiełbasianym:

Niemiecki Instytut Federalny BfR ocenia ryzyko zarażenia się botulizmem z mleka i produktów mlecznych w różnych scenariuszach, biorąc pod uwagę źródło mleka i różne metody przetwarzania.

  1. Jaja Echinococcus spp. na zbiorach jagód:

Europejskie badanie identyfikuje DNA pasożytów Echinococcus na jagodach w Holandii, co skłania do dalszych badań nad występowaniem tych pasożytów u lisów oraz na warzywych i jagodach, oceniając potencjalne ryzyko zakażenia ludzi.

  1. Salmonella enterica w europejskiej produkcji wieprzowiny:

Raport omawia częstość występowania, różnorodność serotypów, oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe i przyszłe trendy Salmonella enterica w europejskim łańcuchu produkcji wieprzowiny, podkreślając międzynarodową współpracę w ramach akcji COST 18105.

  1. Identyfikacja źródeł i dróg przenoszenia Campylobacter spp:

Wstępne wyniki projektu analizującego przypadki i ogniska kampylobakteriozy wskazują na spadek liczby przypadków podczas pandemii COVID-19. Modelowanie przypisywania źródeł sugeruje podobne powiązania przypadków z potencjalnymi źródłami.

  1. Profil ryzyka Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia:

Badanie ocenia częstość występowania i potencjał wzrostu Listeria monocytogenes w gotowej do spożycia żywności na bazie roślin na rynku belgijskim, podkreślając zagrożenia dla zdrowia wrażliwych konsumentów.

  1. Wzrost trwałych i sporadycznych izolatów L. monocytogenes:

W niniejszym badaniu zbadano wpływ temperatury na wzrost dwóch różnych szczepów L. monocytogenes, podając kardynalne wartości temperatury i wskaźniki zmienności dla badanych szczepów.

  1. Potencjalne zagrożenia związane z roślinnymi substytutami nabiału i mięsa:

Rosnący rynek substytutów na bazie roślin budzi obawy o wybuchy epidemii, z czterema incydentami związanymi z Salmonellą i L. monocytogenes w zamiennikach sera. Irlandia omawia obawy i wzywa do badań nad ryzykiem związanym z gotowymi do spożycia substytutami roślinnymi.

  1. Szybkie oceny ognisk epidemicznych ECDC-EFSA:

EFSA i ECDC wspólnie publikują szybkie oceny ognisk (ROA), aby wspierać unijne podmioty zarządzające ryzykiem i decydentów politycznych w badaniu i interweniowaniu w przypadku ognisk chorób przenoszonych przez żywność w wielu krajach. Trzy oceny w 2023 r. koncentrują się na zakażeniach Salmonellą związanych z pomidorami i mięsem z kurczaka.

  1. Ramy punktów kontaktowych EFSA na lata 2023-2027:

Raport przedstawia nowe ramy EFSA Focal Point, kładąc nacisk na współpracę z państwami członkowskimi oraz przedstawiając proces składania i oceny proponowanych działań dotyczących oceny ryzyka i potrzeb w zakresie bezpieczeństwa żywności.

  1. Przechowywanie jaj w lodówce:

Dania ocenia ryzyko usunięcia chłodzenia jaj konsumpcyjnych, stwierdzając, że usunięcie chłodzenia nie zwiększa znacząco ryzyka salmonellozy. Podkreślono jednak znaczenie doradzania konsumentom i producentom w zakresie korzyści płynących z chłodzenia.

  1. Patogenne Enterobacteriaceae w ciastach:

Badania identyfikują gatunki Enterobacteriaceae w ciastach z zakładów cukierniczych. Chociaż niektóre gatunki zostały wyizolowane z żywności lub wody, nie były one powiązane z chorobami u ludzi, co podkreśla potrzebę dalszego zrozumienia ich wpływu na zdrowie ludzi.

  1. Zapalenie osierdzia u brojlerów podczas badania poubojowego:

Badanie dotyczy zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności związanych z zapaleniem osierdzia u brojlerów, którego częstą przyczyną są kolibakteriozy. Ryzyko dla konsumentów jest uważane za bardzo niskie i istnieje ograniczone nakładanie się ptasiej patogennej E. coli (APEC) i ludzkiej E. coli.

  1. Aktualizacja dotycząca ogniska Taenia solium:

Skupisko neurologicznych przypadków wągrzycy skłania do przeprowadzenia dochodzenia w Belgii. Skupiono się na dzieciach jako żywicielach pośrednich, a celem jest zapewnienie bezpiecznego środowiska w szkole poprzez badanie osób mających kontakt z chorymi dziećmi.

  1. Ostatnie i bieżące działania EFSA BIOHAZ:

Bieżące działania obejmują aktualizacje dotyczące działań QPS, trwałości zagrożeń mikrobiologicznych, Vibrio spp. w owocach morza, stosowania PAA w celu zmniejszenia zanieczyszczenia tusz wołowych, wpływu proponowanego zmienionego australijskiego programu monitorowania mikrobiologicznego, oceny ryzyka pasożytów w produktach rybołówstwa, zaopatrzenia w wodę AMR, projektu Carbacamp i oporności E. coli na karbapenemy u zwierząt.

 

Źródo: Annual report of the Scientific Network on Microbiological Risk Assessment 2023

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.