Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Informacje o ogniskach zakażeń przenoszonych drogą pokarmową wywołanych przez Salmonellę. Ofiara śmiertelna w Austrii

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Obecnie w Austrii, ale także w innych krajach UE, występują ogniska chorób przenoszonych drogą pokarmową, które są prawdopodobnie związane z szaszłykami z kurczaka zakażonymi Salmonellą Enteritidis z Polski. W sumie we wszystkich prowincjach z wyjątkiem Tyrolu zachorowało 27 osób.

Od lutego 2023 r. 14 osób w Austrii, w prowincjach Burgenland, Dolna Austria, Górna Austria, Styria i Wiedeń, zachorowało na określony szczep Salmonelli (Salmonella Enteritidis ST11 CT9791). Osoby dotknięte chorobą mają od 10 do 64 lat. Przypadki zachorowania na ten szczep odnotowano również w innych krajach europejskich. Ostatni znany przypadek choroby w Austrii miał miejsce w maju 2023 r.

Inne ognisko obejmuje również Salmonellę (Salmonella Enteritidis ST11 CT13755). Siedem osób w Austrii w wieku od 5 do 63 lat, w prowincjach Karyntia, Dolna Austria, Górna Austria i Wiedeń, zachorowało od kwietnia, a jeden 63-letni Karyntczyk zmarł. Ostatni znany przypadek choroby miał miejsce na początku lipca.

W trakcie wyjaśniania tej epidemii stało się jasne, że inny szczep Salmonelli (Salmonella Enteritidis ST11 CT2114) jest odpowiedzialny za kolejne sześć przypadków zakażeń w Austrii, a także za przypadki w kilku innych krajach europejskich. Dotyczy to osób w wieku od 7 do 75 lat w prowincjach Burgenland, Karyntia, Dolna Austria, Górna Austria, Salzburg i Vorarlberg. Ostatni znany przypadek choroby miał miejsce na początku lipca.

Badanie tych ognisk przenoszonych przez żywność jest prowadzone w ścisłej współpracy między AGES, Ministerstwem Zdrowia i odpowiednimi władzami prowincji. Wstępne badania wskazują z dużym prawdopodobieństwem, że źródłem zakażenia było mięso drobiowe polskiej produkcji, które służyło do produkcji szaszłyków do kebaba.

Wyjaśnienie przyczyn to praca detektywistyczna

Odnośnie dochodzeń należy powiedzieć, że są one „jak praca detektywistyczna”. Jeśli na podstawie wcześniejszych badań nie ma podejrzenia o konkretne źródło choroby, wszystkie osoby, które zachorowały, muszą zostać przesłuchane według dokładnej listy kontrolnej, analizowane są ich zwyczaje zakupowe i przeprowadzane wywiady dotyczące przebiegu choroby . W ten sposób można zawęzić możliwe źródło choroby. Niestety nie zawsze jest to możliwe.

Jednak w obecnych przypadkach prawie wszystkie osoby deklarowały, że jadły mięso z kebaba (kurczaka) na krótko przed wystąpieniem choroby. Kolejne badania przeprowadzone przez inspektoraty żywności landów niemieckich wykazały, że we wszystkich dotkniętych miejscowościach używano szaszłyków do kebaba pochodzących z Polski. Pobrano próbki żywności i próbki środowiskowe, jednakże tylko w jednej próbce pobranej w jednym z sklepów i sprzedawanym tam kebabie wykryto Salmonellę.

Wyniki ankiet w Austrii były i są stale przekazywane Komisji Europejskiej i pozostałym państwom członkowskim UE za pośrednictwem europejskiego systemu szybkiego ostrzegania RASFF. Informacje z Austrii służą, zwłaszcza w Polsce, do dalszych badań i niezbędnych działań ze strony dotkniętych krajów.

Informacje dla konsumentów:

Kupując kebab z kurczaka, upewnij się, że mięso jest dobrze podgrzane: Salmonella jest bezpiecznie zabijana w temperaturze powyżej 70°C; jednak temperatura ta musi zostać osiągnięta w całym mięsie.

 

Źródło - https://www.ages.at/en/news/detail/information-zu-lebensmittelbedingten-ausbruechen-durch-salmonellen

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Przemysł mięsny

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.