Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W Anglii doszło do wybuchu epidemii Salmonelli, która w początkowym okresie tego roku doprowadziła do zachorowania ponad 60 osób. Okazało się, że epidemia została spowodowana jajkami pochodzącymi z Polski. Przeprowadzone badania wykazały, że pobrane próbki od pacjentów są podobne do wcześniejszych izolatów, które są częścią kilku krajowych i międzynarodowych dochodzeń.
Przypadki zakażeń
W ramach epidemii odnotowano 65 przypadków, w tym 25 potwierdzonych i 18 prawdopodobnych zakażeń związanych z jedną restauracją. Dodatkowo, 10 potwierdzonych przypadków nie miało związku z żadną konkretną restauracją.
Informacje o epidemii związaną z nieokreśloną restauracją zostały zgłoszone do Zespołu Ochrony Zdrowia Wschodniej Anglii Brytyjskiej Agencji Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) na początku kwietnia. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Eurosurveillance, UKHSA otrzymała zgłoszenia wielu przypadków zapalenia żołądka i jelit po spożyciu żywności w tej restauracji pod koniec marca, zarówno na miejscu, jak i na wynos.
Wyniki sekwencjonowania całego genomu (WGS) wykazały zakażenie Salmonella Enteritidis. Naukowcy zidentyfikowali dodatkowych pacjentów bez znanych powiązań z restauracją oraz przypadki historyczne zgłoszone od lipca 2022 roku.
Na podstawie wypełnionych kwestionariuszy, daty wystąpienia choroby wahały się od 17 marca do 17 kwietnia 2023 r., ale większość osób doświadczyła objawów 30 marca. Obejmowały one wymioty, biegunkę, gorączkę i bóle brzucha od 12 do 24 godzin po jedzeniu w restauracji. Dziesięć osób zostało hospitalizowanych.
W 43 przypadkach związanych z restauracją średnia wieku wynosiła 32 lata, w przedziale od 6 do 61 lat, a 17 z tych przypadków dotyczyło kobiet. Nie odnotowano przypadków zachorowań wśród personelu restauracji.
Przyczyna wybuchu epidemii
Badania epidemiologiczne sugerowały, że prawdopodobną przyczyną wybuchu epidemii były jajka lub kurczak. Ze względu na nakładanie się pozycji w menu, nie było możliwe oddzielenie spożycia tych dwóch produktów. Zjedzenie kurczaka lub jajka wyjaśniałoby odpowiednio 25 lub 24 z 31 przypadków.
Kiedy urzędnicy ds. zdrowia środowiskowego odwiedzili restaurację na początku kwietnia, nie było już żadnych artykułów spożywczych do pobrania próbek. Nie stwierdzono żadnych uchybień w zakresie bezpieczeństwa żywności lub higieny, takich jak zanieczyszczenie krzyżowe lub nieodpowiednie gotowanie kurczaka.
Surowe jajka zostały użyte do produkcji majonezu czosnkowego i jako składnik wiążący w chlebie naan. Ogólna porada dla firmy obejmowała zalecenie zmiany dostawcy na jaja pochodzące z krajowych źródeł, wyprodukowane w ramach uznanego programu kontroli gospodarstw rolnych.
Podejrzane jaja z Polski
Dochodzenia przeprowadzone przez Food Standards Agency (FSA) wykazały, że jaja używane w restauracji zostały zakupione od hurtowników, którzy sprowadzili je z Polski. Informacje na temat źródła pochodzenia kurczaka są w toku.
Badania epidemiologiczne i trwające badania łańcucha żywnościowego sugerują, że importowane jaja z Polski są prawdopodobnym źródłem tej epidemii. Przewiduje się, że badanie dyskretnego kladu (grupa organizmów mających wspólnego przodka) w ramach szerszej filogenezy klastra przyczyni się do poszerzenia bazy dowodowej w celu lepszego zrozumienia i kontrolowania źródeł tego złożonego międzynarodowego klastra.
Naukowcy twierdzą, że wąskie okno dat posiłków w przypadkach powiązanych z restauracją sugeruje skażoną partię żywności lub odosobniony błąd w procedurach.
Możliwe jest, że kurczak i jaja są niezależnie powiązane z chorobą: albo poprzez zanieczyszczenie krzyżowe w restauracji, albo z powodu potencjalnego powszechnego zanieczyszczenia w wielu sektorach kurczaków. Chociaż nie można jeszcze wykluczyć kurczaka jako źródła, dotychczasowe ustalenia sugerują, że jajka były głównym nośnikiem epidemii w restauracji, stwierdzono w badaniu.
Dane zostały udostępnione na platformie EpiPulse, prowadzonej przez Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC). Informacje z Austrii i Polski wskazują na ściśle powiązane genetycznie przypadki w tych krajach.
Źródła:
https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2023.28.27.2300309#abstract_content
Przeczytaj także
W minionym roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła wiele działań mających na celu zapewnienie wysokiej jakości artykułów rolno-spożywczych na polskim rynku. Przedstawiamy podsumowanie kluczowych aspektów działań IJHARS w 2022 roku przygotowane na podstwie rocznego raportu IJHRAS.
Monitorowanie parametrów mikrobiologicznych w każdym zakładzie produkcyjnym, niezależnie od produkowanego asortymentu powinno być rutynowym działaniem. Pobierając wymazy, zbierając wyniki, prowadząc analizy, każdy zakład jest w stanie oszacować ryzyko pojawienia się zagrożeń związanych z drobnoustrojami. Mając odpowiednie dane, można przewidzieć i zapobiec zatrzymaniu produktu w magazynie lub wycofaniu z rynku.
INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 53 państw członkowskich WHO. Śledził też rozwój epidemii Salmonelli Mbandaka ST413 w wielu krajach związanej z produktami drobiowymi z Ukrainy.