Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Salmonelli w Anglii powiązana z jajami z Polski

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W Anglii doszło do wybuchu epidemii Salmonelli, która w początkowym okresie tego roku doprowadziła do zachorowania ponad 60 osób. Okazało się, że epidemia została spowodowana jajkami pochodzącymi z Polski. Przeprowadzone badania wykazały, że pobrane próbki od pacjentów są podobne do wcześniejszych izolatów, które są częścią kilku krajowych i międzynarodowych dochodzeń.

Przypadki zakażeń

W ramach epidemii odnotowano 65 przypadków, w tym 25 potwierdzonych i 18 prawdopodobnych zakażeń związanych z jedną restauracją. Dodatkowo, 10 potwierdzonych przypadków nie miało związku z żadną konkretną restauracją.

Informacje o epidemii związaną z nieokreśloną restauracją zostały zgłoszone do Zespołu Ochrony Zdrowia Wschodniej Anglii Brytyjskiej Agencji Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) na początku kwietnia. Według badań opublikowanych w czasopiśmie Eurosurveillance, UKHSA otrzymała zgłoszenia wielu przypadków zapalenia żołądka i jelit po spożyciu żywności w tej restauracji pod koniec marca, zarówno na miejscu, jak i na wynos.

Wyniki sekwencjonowania całego genomu (WGS) wykazały zakażenie Salmonella Enteritidis. Naukowcy zidentyfikowali dodatkowych pacjentów bez znanych powiązań z restauracją oraz przypadki historyczne zgłoszone od lipca 2022 roku.

Na podstawie wypełnionych kwestionariuszy, daty wystąpienia choroby wahały się od 17 marca do 17 kwietnia 2023 r., ale większość osób doświadczyła objawów 30 marca. Obejmowały one wymioty, biegunkę, gorączkę i bóle brzucha od 12 do 24 godzin po jedzeniu w restauracji. Dziesięć osób zostało hospitalizowanych.

W 43 przypadkach związanych z restauracją średnia wieku wynosiła 32 lata, w przedziale od 6 do 61 lat, a 17 z tych przypadków dotyczyło kobiet. Nie odnotowano przypadków zachorowań wśród personelu restauracji.

Przyczyna wybuchu epidemii

Badania epidemiologiczne sugerowały, że prawdopodobną przyczyną wybuchu epidemii były jajka lub kurczak. Ze względu na nakładanie się pozycji w menu, nie było możliwe oddzielenie spożycia tych dwóch produktów. Zjedzenie kurczaka lub jajka wyjaśniałoby odpowiednio 25 lub 24 z 31 przypadków.

Kiedy urzędnicy ds. zdrowia środowiskowego odwiedzili restaurację na początku kwietnia, nie było już żadnych artykułów spożywczych do pobrania próbek. Nie stwierdzono żadnych uchybień w zakresie bezpieczeństwa żywności lub higieny, takich jak zanieczyszczenie krzyżowe lub nieodpowiednie gotowanie kurczaka.

Surowe jajka zostały użyte do produkcji majonezu czosnkowego i jako składnik wiążący w chlebie naan. Ogólna porada dla firmy obejmowała zalecenie zmiany dostawcy na jaja pochodzące z krajowych źródeł, wyprodukowane w ramach uznanego programu kontroli gospodarstw rolnych.

Podejrzane jaja z Polski

Dochodzenia przeprowadzone przez Food Standards Agency (FSA) wykazały, że jaja używane w restauracji zostały zakupione od hurtowników, którzy sprowadzili je z Polski. Informacje na temat źródła pochodzenia kurczaka są w toku.

Badania epidemiologiczne i trwające badania łańcucha żywnościowego sugerują, że importowane jaja z Polski są prawdopodobnym źródłem tej epidemii. Przewiduje się, że badanie dyskretnego kladu (grupa organizmów mających wspólnego przodka) w ramach szerszej filogenezy klastra przyczyni się do poszerzenia bazy dowodowej w celu lepszego zrozumienia i kontrolowania źródeł tego złożonego międzynarodowego klastra.

Naukowcy twierdzą, że wąskie okno dat posiłków w przypadkach powiązanych z restauracją sugeruje skażoną partię żywności lub odosobniony błąd w procedurach.

Możliwe jest, że kurczak i jaja są niezależnie powiązane z chorobą: albo poprzez zanieczyszczenie krzyżowe w restauracji, albo z powodu potencjalnego powszechnego zanieczyszczenia w wielu sektorach kurczaków. Chociaż nie można jeszcze wykluczyć kurczaka jako źródła, dotychczasowe ustalenia sugerują, że jajka były głównym nośnikiem epidemii w restauracji, stwierdzono w badaniu.

Dane zostały udostępnione na platformie EpiPulse, prowadzonej przez Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC). Informacje z Austrii i Polski wskazują na ściśle powiązane genetycznie przypadki w tych krajach.

Źródła:

https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2023.28.27.2300309#abstract_content

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.