Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności – podsumowanie I kw. 2023 - INFOSAN

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 53 państw członkowskich WHO (MS) i terytoriów ze wszystkich regionów WHO w pierwszym kwartale roku.

Dzięki aktywnemu zaangażowaniu członków i partnerów INFOSAN, 53% incydentów zostało zgłoszonych do Sekretariatu INFOSAN przez członków INFOSAN (Emergency Contact Points i Focal Points), 28% tych incydentów zostało zgłoszonych do Sekretariatu za pośrednictwem Systemu Szybkiego Alarmowania Komisji Europejskiej żywności i pasz (RASFF) oraz 19% za pośrednictwem różnych kanałów WHO.

Incydenty te dotyczyły 53 państw członkowskich i terytoriów WHO ze wszystkich regionów WHO. Dotknięte państwa członkowskie zostały rozmieszczone w następujący sposób: 23 z 53 państw członkowskich z regionu europejskiego, 9 z 27 z zachodniego Pacyfiku, 8 z 35 w obu Amerykach, 7 z 47 w Afryce, 4 z 11 w  Azji Wschodniej i 2 z 21 we wschodniej części Morza Śródziemnego.

Zgłoszone incydenty

28 incydentów związanych było z zagrożeniem biologicznym [ Salmonella spp. (9), Listeria monocytogenes (6) , E. coli (3), Clostridium botulinum (2), Wirusowe zapalenie wątroby typu A (2), Anisakis (1), Cronobacter (1), Entamoeba histolytica (1), Leptospira (1) , Norowirus (1) i Shigella(1)];

9 stwarzających zagrożenie chemiczne [metanol (2), aflatoksyny (1), chlorotalonil (1), alkaloidy sporyszu (1), histamina (1), ołów (1), azot (1) i patulina (1)]. Chlorotalonil może być stosowany jako środek grzybobójczy. Jest to dozwolone w Stanach Zjednoczonych, ale jest zabronione w Europie.

6 z niezadeklarowanym alergenem/składnikiem [orzeszki ziemne (2), jaja (1), gluten (1), mleko (1), soja (1)]; trzy związane z zagrożeniem fizycznym [szkło (1), metal (1), kamienie (1)]; i jeden o nieznanym zagrożeniu.

Kategorie żywności najczęściej związane z 47 incydentami w pierwszym kwartale 2023 r. to: ryby i inne owoce morza (6), mięso i produkty mięsne (6), żywność złożona (5), orzechy i nasiona oleiste (5), zboża i produkty zbożowe (3), owoce i przetwory owocowe (3), mleko i produkty mleczne (3), przekąski, desery i pozostała żywność (3), warzywa i przetwory warzywne (3), napoje alkoholowe (2), żywność dla niemowląt i małe dzieci (2), zioła, przyprawy i przyprawy (2), rośliny strączkowe i rośliny strączkowe (1), napoje bezalkoholowe (1) oraz dwa nieznane źródła pożywienia.

Epidemia Salmonelli Mbandaka związana z produktami z kurczaka na Ukrainie

Sekretariat INFOSAN śledził rozwój epidemii Salmonelli Mbandaka ST413 w wielu krajach (n=247) związanej z produktami drobiowymi z Ukrainy. Według Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób najnowsze dostępne liczby zgłoszonych przypadków to Czechy (n=5), Estonia (n=3), Finlandia (n=89), Francja (n=10), Niemcy (n=2), Irlandia (n=1), Izrael (n=4), Holandia (n=1) i Wielka Brytania (n=132). Najnowsze przypadki wykryto w marcu 2023 r. w Wielkiej Brytanii, które zostały połączone poprzez sekwencjonowanie całego genomu.

Informacje udostępnione za pośrednictwem systemu wczesnego ostrzegania Komisji Europejskiej o niebezpiecznej żywności i paszach (RASFF) dotyczące produktów związanych z wybuchem epidemii zostały rozesłane do dziewięciu krajów. Sekretariat INFOSAN niezwłocznie zaangażował państwa członkowskie WHO spoza systemu RASFF, aby informowały je o takiej dystrybucji, szukały dodatkowych informacji dotyczących międzynarodowej dystrybucji podejrzanych produktów oraz zwracały się o informacje na temat wszelkich możliwych przypadków związanych z konsumpcją podejrzanych produktów.

Dzięki ścisłej współpracy z Punktem Kontaktowym INFOSAN w sytuacjach kryzysowych i Krajowym Punktem Kontaktowym ds. IHR na Ukrainie, Sekretariat INFOSAN został powiadomiony, że nie zidentyfikowano żadnej dalszej dystrybucji międzynarodowej z Ukrainy do innych państw członkowskich WHO, poza tymi, które zostały już zgłoszone przez RASFF. Władze ukraińskie wszczęły dochodzenie i poinformowały sieć o środkach zarządzania ryzykiem wdrożonych w obiektach zamieszanego producenta.

Źródło: WHO

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.