Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

INFOSAN – podsumowanie IV kw. 2022 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 37 państw członkowskich WHO (MS) i terytoriów w czwartym, i ostatnim kwartale roku.

Odnotowano:

  • 30 incydentów związanych z zagrożeniem biologicznym [Salmonella spp. (12) , Listeria monocytogenes (6), Clostridium botulinum (3), E. coli (2), Yersinia enterocolitica (2), Hepatitis A (1), Cronobacter (1), Norovirus (1), Shigella sp. (1) i Staphylococcus(1)];
  • 7 z zagrożeniem chemicznym [ołów (2), alkohol metylowy (2), histamina (1), tebaina (1) i niezidentyfikowany (1)];
  • 5 z zagrożeniem fizycznym [szkło (2), metal (2) i plastik (1)];
  • 3 związane z niezadeklarowanym alergenem/składnikiem [siarczyn (1), pszenica (1) i alergeny (1)]
  • 2 związane z niezidentyfikowanymi zagrożeniami.

Kategorie żywności najczęściej związane z 47 incydentami w czwartym kwartale 2022 r. to:

  • mięso i produkty mięsne (8),
  • warzywa i produkty roślinne (6),
  • żywność złożona (6),
  • żywność dla niemowląt i małych dzieci (4),
  • mleko i nabiał (4),
  • niezidentyfikowane artykuły spożywcze (4),
  • przekąski, desery i pozostała żywność (3),
  • ryby i inne owoce morza (3),
  • napoje alkoholowe (2),
  • owoce i przetwory owocowe (2),
  • zioła, przyprawy i przyprawy (2),
  • napoje bezalkoholowe (2)
  • orzechy i nasiona oleiste (1).

Dzięki aktywnemu zaangażowaniu członków i partnerów INFOSAN, 60% incydentów zostało zgłoszonych do Sekretariatu INFOSAN przez członków INFOSAN (Awaryjne Punkty Kontaktowe i Punkty Centralne), 15% tych incydentów zostało przekazanych do Sekretariatu poprzez System Szybkiego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach Komisji Europejskiej (RASFF), a 25% poprzez różne kanały WHO.

Zasięg geograficzny

Incydenty te dotyczyły 37 państw członkowskich i terytoriów WHO ze wszystkich regionów WHO. Poszkodowane państwa członkowskie były rozmieszczone w następujący sposób: 22 z 53 państw członkowskich z Regionu Europejskiego, 4 z 35 w obu Amerykach, 3 z 27 w regionie zachodniego Pacyfiku, 3 z 21 we wschodniej części Morza Śródziemnego, 3 z 11 w Azji Południowo-Wschodniej oraz 2 z 47 w Afryce.

Wielokrajowa epidemia Salmonella Mbandaka prawdopodobnie powiązana z produktami z kurczaka

Według Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) 13 września 2022 r. w dziewięciu państwach członkowskich WHO zgłoszono wielonarodowe ogniska i skupiska Salmonella Mbandaka, przy czym na dzień 8 listopada 2022 r. wykryto 196 przypadków. Dziewiętnaście z tych przypadków było hospitalizowanych, pięć miało posocznicę, a jeden przypadek zmarł w Wielkiej Brytanii. Obecne badania sugerują, że epidemia jest powiązana z gotowymi do spożycia produktami z kurczaka. Więcej informacji na temat ognisk można znaleźć w szybkiej ocenie epidemii opublikowanej przez ECDC.

W dniu 20 grudnia 2022 r. zorganizowano spotkanie wielostronne z udziałem współpracowników INFOSAN w Wielkiej Brytanii i Izraelu. W spotkaniu uczestniczyli również współpracownicy ECDC. Spotkanie miało na celu wymianę informacji na temat sytuacji związanej z wybuchem epidemii, a także dochodzeń dotyczących łańcucha żywnościowego w zainteresowanych krajach.

Na tym etapie dane epidemiologiczne i dowody mikrobiologiczne z sekwencjonowania całego genomu izolatów ludzkich wskazują, że może istnieć kilka aktywnych źródeł w różnych łańcuchach dystrybucji żywności, z prawdopodobnym wspólnym źródłem wyżej w łańcuchu dostaw kurczaków. Dochodzenia są w toku i dalsze informacje zostaną podane, gdy będą dostępne.

Źródło: INFOSAN

Autor:Joanna Markwas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.