Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Salmonelli Enteritidis ST11 – polski wątek pochodzenia surowców

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W okresie od stycznia do października 2023 r. zgłoszono, przez 14 krajów UE/EOG, Wielką Brytanię i USA, 335 potwierdzonych laboratoryjnie przypadków Salmonella Enteritidis ST11 należących do trzech odrębnych klastrów mikrobiologicznych, dotyczących wszystkich grup wiekowych. Większość przypadków dotyczyła spożycia mięsa z kurczaka, w tym kebabów z kurczaka.

Źródło epidemii

Mięso z kurczaka i produkty mięsne z kurczaka (kebab) są prawdopodobnym źródłem wybuchu epidemii w wielu krajach spowodowanej przez trzy rodzaje Salmonella Enteritidis, zgodnie z najnowszą szybką oceną epidemii EFSA i ECDC.

Większość przypadków dotyczyła spożycia mięsa z kurczaka, w tym kebabów z kurczaka. Dziewięć przypadków w trzech krajach zostało hospitalizowanych, a jeden przypadek w Austrii zmarł, co podkreśla potencjał poważnych i śmiertelnych infekcji spowodowanych tą epidemią. W następstwie informacji o narażeniu na kontakt z żywnością i dochodzeń krajowych w 2023 r. organy ds. bezpieczeństwa żywności w Austrii, Danii i Włoszech zbadały 10 produktów spożywczych (sześć skażonych Salmonella Enteritidis ST11 klaster 1 i/lub klaster 2), siedmiu producentów końcowych w Polsce i jednego w Austrii.

Bakterie podobne do tych, które spowodowały wybuch epidemii, zostały wykryte w próbkach mięsa z kurczaka i kebabu z kurczaka. Chociaż dane dotyczące identyfikowalności żywności wskazują na producentów zlokalizowanych w Polsce i Austrii, nie znaleziono mikrobiologicznych dowodów na zanieczyszczenie w ich zakładach. 

Informacje na temat identyfikowalności ujawniły, że trzy skażone Salmonellą kebaby były sprzedawane przez kilku polskich przedsiębiorców z branży spożywczej. Powiązanie handlowe podejrzanego kebaba sugeruje jedno lub więcej wspólnych źródeł/punktów skażenia w Austrii, Danii i Włoszech.

Produkty z Polski?

Po zebraniu informacji genomicznych analiza klastrów ujawniła obecność szczepów epidemicznych w łańcuchu żywnościowym w wielu krajach europejskich. Większość pozytywnych próbek żywności pobranych w latach 2022-2023 ze wspólnymi danymi epidemiologicznymi pochodziła z Polski. Biorąc pod uwagę zebrane informacje, zanieczyszczony kebab z kurczaka i mięso z kurczaka są prawdopodobnymi nośnikami zakażeń u ludzi zgłoszonych w tych trzech klastrach. Wobec braku rozstrzygających dowodów mikrobiologicznych i kompleksowej identyfikowalności nie można potwierdzić ani wykluczyć roli zidentyfikowanych producentów końcowych, ich dostawców mięsa oraz możliwego zaangażowania innych podmiotów działających na rynku spożywczym jako źródeł zakażeń.

Naukowcy spodziewają się, że w tej epidemii obejmującej wiele krajów prawdopodobnie pojawią się nowe przypadki, ponieważ źródło nie zostało jeszcze zidentyfikowane. Eksperci EFSA i ECDC zalecają dalsze badania w celu zidentyfikowania potencjalnych miejsc w łańcuchu produkcji mięsa kurcząt, w których mogło dojść do skażenia.

Dalsze badania

Konieczne są dalsze badania w celu zidentyfikowania pierwotnej przyczyny zanieczyszczenia i źródła zakażeń, co ma kluczowe znaczenie dla szybkiego wdrożenia ukierunkowanych skutecznych środków kontrolnych i naprawczych. Ponieważ źródło (źródła) nie zostało zidentyfikowane, prawdopodobnie pojawią się nowe przypadki w tej przedłużającej się epidemii obejmującej wiele krajów.

Pełen raport EFSA: Three clusters of Salmonella Enteritidis ST11 infections linked to chicken meat and chicken meat products

 

Opinia Eksperta

Bakterie z rodzaju Salmonella należące do rodziny Enterobacteriaceae to względnie beztlenowe Gram-dodatnie pałeczki, wśród których wyróżniamy podnad 2 600 typów serologicznych. Według danych PZH oraz WHO za salmonellozę, kórej odnotowuje się globalnie ponad 90 milionów zachorowań oraz 155 000 zgonów rocznie, odpowiedzialne są najczęściej dwa typy serologiczne Salmonella enteritidis oraz Salmonella typhimurium. Do zakażenia dochodzi po spożyciu zanieczyszczonych produktów spożywczych w tym najczęściej mięsa drobiowego, jaj i produktów mleczarskich.

W celu wykrywania obecności pałeczek Salmonella w żywności oraz próbkach środowiskowych związanych z obszarem produkcji stosuje się najczęściej metodę referencyjną PN-EN ISO 6579 - 1:2017-04 „Mikrobiologia łańcucha żywnościowego – Horyzontalna metoda wykrywania, oznaczania liczby i serotypowania Salmonella – Część 1: Wykrywanie Salmonella spp.” Wspomniana metoda normatywna jest jednak bardzo pracochłonna oraz czasochłonna, może trwać od 3 do nawet 7 dni w przypadku wyniku pozytywnego.

W opisanym przypadku epidemii Salmonella enetritidis związanej z konsumpcją zanieczyszczonego mięsa drobiowego istnieje potrzeba wdrożenia szybkich metod pozwalających na uzyskanie dokładnego wyniku w możliwie jak najkrótszym czasie. Tu z pomocą mogą przyjść odpowiednie metody RT – PCR pozwalające na jednoczesne oznaczenie (w jednej próbce) Salmonella spp., Salmonella enteritidis oraz Salmonella typhimurium w bardzo krótkim czasie, nawet poniżej 18 godzin. Ale, według Rozporządzenia Komisji Eurpoejskiej (WE) 2073/2005, aby metoda alternatywna (a taką jest między innymi PCR) mogła zostać wykorzystana musi posiadać stosowne niezależne walidacje (np. wydawane przez AFNOR wg. ISO 16140 https://nf-validation.afnor.org/en/wp-content/uploads/sites/2/2018/05/Synt-UNI-03-12-01-18_en.pdf)

szczegółowo opisujące typy próbek (matryc żywnościowych, środowiskowych), protokół postępowania, a także takie parametry samej metody jak czułość, specyficzność, selektywność czy LOD.

Wybór szybkiej i dokładnej metody oznaczania patogenów w żywności pozwala nie tylko na skrócenie czasu uzyskania wiarygodnych wyników ale także na niezwłoczne uwolnienie bezpiecznego produktu do obrotu.

Sprawdź:

  1. RapidFinder Salmonella species, Typhimurium and Enteritidis Multiplex PCR Kit
  2. Thermo Scientific SureTect PCR System

dr Piotr Gutry

Field Application Specialist, Eastern Europe and Israel

Thermo Fisher Scientific

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.