Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Na dzień 16 lutego 2023 r. 10 krajów UE/EOG, Wielka Brytania oraz Stany Zjednoczone zgłosiły 221 potwierdzonych zakażeń Shigella sonnei i 37 możliwych przypadków, wszystkie z powiązaniem z Wysp Zielonego Przylądka.
Informacje na temat możliwych dróg infekcji lub powszechnego narażenia nie zostały jeszcze zidentyfikowane, ale w Republice Zielonego Przylądka trwają dochodzenia. Prawdopodobnych jest wiele sposobów przenoszenia, a najbardziej prawdopodobnym jest żywność, w tym zakażone osoby mające kontakt z żywnością. Jednak możliwa jest również transmisja między osobami.
Szczep S. sonnei w obecnej epidemii wskazuje na przewidywaną oporność na trimetoprim i streptomycynę, ale w niektórych przypadkach wykryto również oporność wielolekową.
Z dostępnych informacji wynika, że wiele osób z przypadkami zachorowań przebywało w hotelach all inclusive zlokalizowanych w regionie Santa Maria na wyspie Sal. Najnowsze przypadki zgłoszono w Szwecji 19 stycznia 2023 r., co sugeruje utrzymujące się umiarkowane ryzyko nowych infekcji wśród osób podróżujących do Wysp Zielonego Przylądka, szczególnie wśród osób przebywających w regionie Santa Maria na wyspie Sal.
Shigelloza to infekcja przewodu pokarmowego wywołana przez jeden z czterech gatunków bakterii Shigella: Shigella sonnei, S. flexneri, S. boydii i S. dysenteriae. Ludzie są głównymi nosicielami Shigelli. Można się nią zarazić się przez kontakt ustny z materiałem zanieczyszczonym odchodami, albo przez bezpośredni kontakt między osobami, poprzez skażone jedzenie lub wodę, albo poprzez przedmioty, które miały kontakt z odchodami. Dawka niezbędna do zakażenia jest niewielka, co zwiększa przenoszenie.
Epidemie związane z żywnością są często powodowane przez zakażone osoby zajmujące się żywnością, które zanieczyszczają gotowe do spożycia produkty spożywcze, takie jak sałatki. Infekcja przenoszona przez wodę może wystąpić, jeśli woda pitna lub wykorzystywana do celów rekreacyjnych zostanie zanieczyszczona odchodami zakażonej osoby. Mycie rąk mydłem i wodą jest ważne, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety i przed przygotowywaniem lub jedzeniem posiłków. Ważna jest również dodatkowa dbałość o żywność i wodę pitną podczas podróży zagranicznych. Obecnie nie ma dostępnej szczepionki zapobiegającej zakażeniu Shigella. Osoby z shigellozą nie powinny uczęszczać do szkoły, zajmować się żywnością ani opiekować się dzieckiem lub pacjentem podczas choroby. Dzieci poniżej piątego roku życia, osoby mające kontakt z żywnością i personel medyczny powinny pozostać w domu przez 48 godzin po ustąpieniu objawów.
ECDC zachęca organy ds. zdrowia publicznego w UE/EOG do zwiększania świadomości pracowników służby zdrowia na temat możliwości zakażenia Shigella wśród osób, które niedawno podróżowały do Republiki Zielonego Przylądka. Wraz z WHO/Europa ECDC jest w regularnym kontakcie z władzami Republiki, aby wspierać dochodzenia w sprawie źródeł infekcji i zwiększać świadomość wśród pracowników służby zdrowia w tym kraju.
Liczba przypadków, informacje demograficzne i czasowe występowanie 258 potwierdzonych i możliwych przypadków Shigella sonnei w 10 krajach UE/EOG, Wielkiej Brytanii i USA na dzień 16 lutego 2023 r.:
Kraj |
Całkowita liczba przypadków |
Potwierdzone przypadki (od 1 listopada 2021 r.) |
Możliwe przypadki (od 1 września 2022 r.) |
Belgia |
14 |
14 |
0 |
Czechy |
4 |
4 |
0 |
Dania |
4 |
2 |
2 |
Finlandia |
9 |
8 |
1 |
Francja |
31 |
31 |
0 |
Niemcy |
5 |
4 |
1 |
Holandia |
47 |
34 |
13 |
Norwegia |
1 |
1 |
0 |
Portugalia |
2 |
2 |
0 |
Szwecja |
42 |
22 |
20 |
Razem UE/EOG |
159 |
122 |
37 |
Zjednoczone Królestwo |
95 |
95 |
0 |
Stany Zjednoczone |
4 |
4 |
0 |
Całkowity |
258 |
221 |
37 |
Źródło: ECDC
Przeczytaj także
Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 47 incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności dotyczących 37 państw członkowskich WHO.
Szef amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków zapowiedział gruntowne zmiany w programach bezpieczeństwa żywności agencji w celu ochrony dostaw żywności w USA i promowania lepszego odżywiania.
Liczba incydentów żywnościowych, wycofań i przypadków czterech patogenów poszła w górę w ciągu 12 miesięcy - wynika z najnowszych opublikowanych danych.