Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wykryto ognisko zachorowań spowodowanych Shigella sonnei

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Na dzień 16 lutego 2023 r. 10 krajów UE/EOG, Wielka Brytania oraz Stany Zjednoczone zgłosiły 221 potwierdzonych zakażeń Shigella sonnei i 37 możliwych przypadków, wszystkie z powiązaniem z Wysp Zielonego Przylądka.

Informacje na temat możliwych dróg infekcji lub powszechnego narażenia nie zostały jeszcze zidentyfikowane, ale w Republice Zielonego Przylądka trwają dochodzenia. Prawdopodobnych jest wiele sposobów przenoszenia, a najbardziej prawdopodobnym jest żywność, w tym zakażone osoby mające kontakt z żywnością. Jednak możliwa jest również transmisja między osobami.

Szczep S. sonnei w obecnej epidemii wskazuje na przewidywaną oporność na trimetoprim i streptomycynę, ale w niektórych przypadkach wykryto również oporność wielolekową.

Z dostępnych informacji wynika, że ​​wiele osób z przypadkami zachorowań przebywało w hotelach all inclusive zlokalizowanych w regionie Santa Maria na wyspie Sal. Najnowsze przypadki zgłoszono w Szwecji 19 stycznia 2023 r., co sugeruje utrzymujące się umiarkowane ryzyko nowych infekcji wśród osób podróżujących do Wysp Zielonego Przylądka, szczególnie wśród osób przebywających w regionie Santa Maria na wyspie Sal.

Shigelloza to infekcja przewodu pokarmowego wywołana przez jeden z czterech gatunków bakterii Shigella: Shigella sonnei, S. flexneri, S. boydii i S. dysenteriae. Ludzie są głównymi nosicielami Shigelli. Można się nią zarazić się przez kontakt ustny z materiałem zanieczyszczonym odchodami, albo przez bezpośredni kontakt między osobami, poprzez skażone jedzenie lub wodę, albo poprzez przedmioty, które miały kontakt z odchodami. Dawka niezbędna do zakażenia jest niewielka, co zwiększa przenoszenie. 

Epidemie związane z żywnością są często powodowane przez zakażone osoby zajmujące się żywnością, które zanieczyszczają gotowe do spożycia produkty spożywcze, takie jak sałatki. Infekcja przenoszona przez wodę może wystąpić, jeśli woda pitna lub wykorzystywana do celów rekreacyjnych zostanie zanieczyszczona odchodami zakażonej osoby. Mycie rąk mydłem i wodą jest ważne, zwłaszcza po skorzystaniu z toalety i przed przygotowywaniem lub jedzeniem posiłków. Ważna jest również dodatkowa dbałość o żywność i wodę pitną podczas podróży zagranicznych. Obecnie nie ma dostępnej szczepionki zapobiegającej zakażeniu Shigella. Osoby z shigellozą nie powinny uczęszczać do szkoły, zajmować się żywnością ani opiekować się dzieckiem lub pacjentem podczas choroby. Dzieci poniżej piątego roku życia, osoby mające kontakt z żywnością i personel medyczny powinny pozostać w domu przez 48 godzin po ustąpieniu objawów. 

ECDC zachęca organy ds. zdrowia publicznego w UE/EOG do zwiększania świadomości pracowników służby zdrowia na temat możliwości zakażenia Shigella wśród osób, które niedawno podróżowały do ​​Republiki Zielonego Przylądka. Wraz z WHO/Europa ECDC jest w regularnym kontakcie z władzami Republiki, aby wspierać dochodzenia w sprawie źródeł infekcji i zwiększać świadomość wśród pracowników służby zdrowia w tym kraju.

Liczba przypadków, informacje demograficzne i czasowe występowanie 258 potwierdzonych i możliwych przypadków Shigella sonnei w 10 krajach UE/EOG, Wielkiej Brytanii i USA na dzień 16 lutego 2023 r.:

Kraj

 Całkowita liczba przypadków

Potwierdzone przypadki (od 1 listopada 2021 r.)

Możliwe przypadki (od 1 września 2022 r.)

Belgia

14

14

0

Czechy

4

4

0

Dania

4

2

2

Finlandia

9

8

1

Francja

31

31

0

Niemcy

5

4

1

Holandia

47

34

13

Norwegia

1

1

0

Portugalia

2

2

0

Szwecja

42

22

20

Razem UE/EOG

159

122

37

Zjednoczone Królestwo

95

95

0

Stany Zjednoczone

4

4

0

Całkowity

258

221

37

Źródło: ECDC

Autor:Joanna Markwas
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.