Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Liczba incydentów żywnościowych, wycofań i przypadków czterech patogenów poszła w górę w ciągu 12 miesięcy - wynika z najnowszych opublikowanych danych.
Roczny raport Food Standards Agency (FSA) opisuje działania i skuteczność działań przeprowadzonych w 2021/22 roku w całej Anglii, Walii i Irlandii Północnej kosztem 130,5 miliona funtów (160,2 miliona dolarów).
Lokalne władze stwierdzają wyższy poziom niezgodności niż przed pandemią, ale raport powiedział, że potrzeba więcej danych, zanim będzie można wyciągnąć wnioski na temat wpływu koronawirusa na szersze standardy higieny.
Pełna kontrola importu powinna zostać wprowadzona dla towarów z UE wjeżdżających do Wielkiej Brytanii pod koniec 2023 roku. Brytyjskie organy ds. Bezpieczeństwa żywności zarządzały ryzykiem poprzez wstępne powiadomienia, wprowadzone w styczniu 2022 r. dla niektórych importów żywności i pasz wysokiego ryzyka.
Dane dotyczące patogenów
W 2021 r. przypadki Campylobacter i Listeria zgłoszone w Wielkiej Brytanii powróciły do poziomów sprzed COVID-19, ale Salmonella i wytwarzająca toksynę Shiga E. coli (STEC) O157 pozostały na poziomie niższym niż liczby sprzed pandemii. Dane dla wszystkich czterech patogenów wykazały wzrost w porównaniu z ponad 49 000 przypadków Campylobacter, 566 E. coli, 4 442 Salmonella i 136 Listeria w 2020 r.
Seria powiązanych ognisk Salmonelli w 2020 i 2021 r. była związana z produktami z kurczaka w panierce z Polski i dotknęła ponad 1000 osób.
Zidentyfikowano dziewięć pojawiających się zagrożeń, w tym Listeria w grzybach enoki z Azji, które miały 90-procentowy wskaźnik niezgodności.
Incydenty związane z zanieczyszczeniem żywności, pasz i środowiska wzrosły o prawie 20 procent do 2 336. Mikroorganizmy patogenne były główną przyczyną incydentów, alergeny były na drugim miejscu, a pozostałości pestycydów na trzecim, głównie przez ogólnoeuropejski incydent związany z niedozwolonym tlenkiem etylenu w produktach sezamowych i artykułach zawierających mączkę chleba świętojańskiego.
Liczba powiadomień opublikowanych w roku 2021/22 wzrosła do 150 ze 136 w poprzednim okresie. Obejmowało to 84 ostrzeżenia o alergenach i 66 zawiadomień informacyjnych o wycofaniu produktów.
Wydatki - pobieranie próbek i przestępstwa związane z żywnością
Choroby przenoszone przez żywność stanowiły 17 procent wydatków FSA na programy badawcze i dowodowe. PATH-SAFE, projekt o wartości 19 milionów funtów (23,5 miliona dolarów) został rozpoczęty w celu przyjrzenia się nowatorskim metodom poprawy nadzoru nad chorobami przenoszonymi przez żywność i opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Przebadano ponad 11 000 próbek, w których stwierdzono 245 niezgodności, co kosztowało 3,3 mln funtów (4,1 mln dolarów). Niektóre produkty nie spełniały wymaganych standardów w zakresie jakości i dokładności informacji dla konsumentów. Ukierunkowany nadzór objął ponad 4 tys. próbek i wykryto 147 niezgodności.
W Anglii i Walii w roku 2021/22 wydano łącznie 32 Zawiadomienia o poprawie higieny ( Hygiene Improvement Notices) oraz 42 Zawiadomienia o działaniach naprawczych (Remedial Action Notices). Oba te działania egzekucyjne stanowiły mniejszą liczbę przypadków niż rok wcześniej. W latach 2021/22 11 spraw badanych przez FSA trafiło do sądu, gdzie zapadły wyroki skazujące wobec 14 oskarżonych.
Krajowa jednostka ds. przestępstw żywnościowych (National Food Crime Unit - NFCU) , jako agencja wiodąca lub wspierająca, otworzyła 89 nowych wątków działalności operacyjnej w 2021/22 r. w porównaniu z 70 w 2020/2021 r. Pierwszy wyrok skazujący został wydany w wyniku dochodzenia prowadzonego przez jednostkę w sprawie sprzedaży 2,4-dinitrofenolu (DNP) do spożycia przez ludzi.
NFCU wspierała służby graniczne w operacji na lotnisku, która doprowadziła do zajęcia 525 kilogramów nielegalnie importowanego produktu pochodzenia zwierzęcego (POAO), a prawie 30 stron internetowych lub aukcji na rynku sprzedających DNP zostało usuniętych.
W sprawozdaniu omówiono również zmiany w modelu standardów żywnościowych i laboratoriach urzędowej kontroli żywności, rozwój narzędzi typu Horizontal Scanning oraz program Achieving Business Compliance.
Źródła:
https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/the-fsa-publishes-its-annual-report-and-accounts-for-202122
Przeczytaj także
Kraje nordyckie przeprowadziły wspólną ocenę ryzyka zagrożeń związanych z zafałszowaniami żywności. W listopadzie 2022 r. opublikowany został raport podsumowujący te działania. W projekcie wzięły udział następujące kraje: Norwegia, Dania, Islandia i Szwecja.
Kontrola UE, przeprowadzona przez DG Sante w maju i czerwcu 2022, wzbudziła obawy dotyczące podejścia Turcji do kontroli mykotoksyn w jej dostawach żywności. Mykotoksyny są toksycznymi związkami wytwarzanymi przez niektóre rodzaje pleśni, które mogą porastać uprawy i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi, jeśli są spożywane w dużych ilościach.
Niniejsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób przedstawia wyniki monitorowania i nadzoru chorób odzwierzęcych przeprowadzonych w 2021 r. w 27 państwach członkowskich, Zjednoczonym Królestwie (Irlandia Północna) i dziewięciu państwach niebędących państwami członkowskimi.