Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wzrost liczby zgłoszeń i wycofanych produktów – raport roczny FSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Liczba incydentów żywnościowych, wycofań i przypadków czterech patogenów poszła w górę w ciągu 12 miesięcy - wynika z najnowszych opublikowanych danych.

Roczny raport Food Standards Agency (FSA) opisuje działania i skuteczność działań przeprowadzonych w 2021/22 roku w całej Anglii, Walii i Irlandii Północnej kosztem 130,5 miliona funtów (160,2 miliona dolarów).

Lokalne władze stwierdzają wyższy poziom niezgodności niż przed pandemią, ale raport powiedział, że potrzeba więcej danych, zanim będzie można wyciągnąć wnioski na temat wpływu koronawirusa na szersze standardy higieny.

Pełna kontrola importu powinna zostać wprowadzona dla towarów z UE wjeżdżających do Wielkiej Brytanii pod koniec 2023 roku. Brytyjskie organy ds. Bezpieczeństwa żywności zarządzały ryzykiem poprzez wstępne powiadomienia, wprowadzone w styczniu 2022 r. dla niektórych importów żywności i pasz wysokiego ryzyka.

Dane dotyczące patogenów

W 2021 r. przypadki Campylobacter i Listeria zgłoszone w Wielkiej Brytanii powróciły do poziomów sprzed COVID-19, ale Salmonella i wytwarzająca toksynę Shiga E. coli (STEC) O157 pozostały na poziomie niższym niż liczby sprzed pandemii. Dane dla wszystkich czterech patogenów wykazały wzrost w porównaniu z ponad 49 000 przypadków Campylobacter, 566 E. coli, 4 442 Salmonella i 136 Listeria w 2020 r.

Seria powiązanych ognisk Salmonelli w 2020 i 2021 r. była związana z produktami z kurczaka w panierce z Polski i dotknęła ponad 1000 osób.

Zidentyfikowano dziewięć pojawiających się zagrożeń, w tym Listeria w grzybach enoki z Azji, które miały 90-procentowy wskaźnik niezgodności.

Incydenty związane z zanieczyszczeniem żywności, pasz i środowiska wzrosły o prawie 20 procent do 2 336. Mikroorganizmy patogenne były główną przyczyną incydentów, alergeny były na drugim miejscu, a pozostałości pestycydów na trzecim, głównie przez ogólnoeuropejski incydent związany z niedozwolonym tlenkiem etylenu w produktach sezamowych i artykułach zawierających mączkę chleba świętojańskiego.

Liczba powiadomień opublikowanych w roku 2021/22 wzrosła do 150 ze 136 w poprzednim okresie. Obejmowało to 84 ostrzeżenia o alergenach i 66 zawiadomień informacyjnych o wycofaniu produktów.

Wydatki - pobieranie próbek i przestępstwa związane z żywnością

Choroby przenoszone przez żywność stanowiły 17 procent wydatków FSA na programy badawcze i dowodowe. PATH-SAFE, projekt o wartości 19 milionów funtów (23,5 miliona dolarów) został rozpoczęty w celu przyjrzenia się nowatorskim metodom poprawy nadzoru nad chorobami przenoszonymi przez żywność i opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Przebadano ponad 11 000 próbek, w których stwierdzono 245 niezgodności, co kosztowało 3,3 mln funtów (4,1 mln dolarów). Niektóre produkty nie spełniały wymaganych standardów w zakresie jakości i dokładności informacji dla konsumentów. Ukierunkowany nadzór objął ponad 4 tys. próbek i wykryto 147 niezgodności.

W Anglii i Walii w roku 2021/22 wydano łącznie 32 Zawiadomienia o poprawie higieny ( Hygiene Improvement Notices) oraz 42 Zawiadomienia o działaniach naprawczych (Remedial Action Notices). Oba te działania egzekucyjne stanowiły mniejszą liczbę przypadków niż rok wcześniej. W latach 2021/22 11 spraw badanych przez FSA trafiło do sądu, gdzie zapadły wyroki skazujące wobec 14 oskarżonych.

Krajowa jednostka ds. przestępstw żywnościowych (National Food Crime Unit - NFCU) , jako agencja wiodąca lub wspierająca, otworzyła 89 nowych wątków działalności operacyjnej w 2021/22 r. w porównaniu z 70 w 2020/2021 r. Pierwszy wyrok skazujący został wydany w wyniku dochodzenia prowadzonego przez jednostkę w sprawie sprzedaży 2,4-dinitrofenolu (DNP) do spożycia przez ludzi.

NFCU wspierała służby graniczne w operacji na lotnisku, która doprowadziła do zajęcia 525 kilogramów nielegalnie importowanego produktu pochodzenia zwierzęcego (POAO), a prawie 30 stron internetowych lub aukcji na rynku sprzedających DNP zostało usuniętych.

W sprawozdaniu omówiono również zmiany w modelu standardów żywnościowych i laboratoriach urzędowej kontroli żywności, rozwój narzędzi typu Horizontal Scanning oraz program Achieving Business Compliance.

Źródła:

https://www.food.gov.uk/news-alerts/news/the-fsa-publishes-its-annual-report-and-accounts-for-202122

https://www.food.gov.uk/sites/default/files/media/document/Consolidated%20Annual%20Report%20and%20Accounts%20202122.pdf

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.