Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa biopowłoka przedłużająca trwałość owoców i warzyw

Kategoria: Procesy i Technologie

Specjaliści z Argentyny opracowali innowacyjną metodę, która w naturalny i przyjazny dla środowiska sposób chroni owoce i warzywa przed zepsuciem.

Jadalna powłoka

Grupa ekspertów z firmy biotechnologicznej Nat4Bio oraz argentyńskiej Narodowej Rady Badań Naukowych i Technicznych (CONICET) przygotowała biomateriał, który zapewnia ochronę surowcom pochodzenia roślinnego przed patogenami i innymi zagrożeniami, przedłużając ich trwałość. Nowatorskie rozwiązanie ma formę jadalnej powłoki złożonej z biopolimerów i metabolitów wytwarzanych przez mikroorganizmy, którą nanosi się na powierzchnię owoców i warzyw.

Ochrona po zbiorze

Zaprezentowany przez Nat4Bio produkt ma podwójne działanie, ponieważ nie tylko chroni przed patogenami, ale osłania również ewentualne ubytki tkanki roślinnej powstałe w trakcie zbiorów, ograniczając niekorzystne procesy fizykochemiczne, w tym dehydratację. Powłoka reguluje ponadto przepływ powietrza i gazów, redukując tempo utleniania się żywności oraz zabezpieczając ją przed uszkodzeniami, które mogą być wywoływane przez niskie temperatury stosowane w warunkach magazynowych.

Dłuższy okres dojrzewania

Zastosowanie biomateriału zmniejsza wymianę gazową zachodzącą pomiędzy surowcem a otoczeniem. „Niektóre owoce wytwarzają substancję zwaną etylenem. Kiedy położymy obok siebie dwie sztuki awokado, dojrzewają one szybciej, podobnie jak ma to miejsce w przypadku bananów czy mango – zjawisko to związane jest właśnie z produkcją etylenu. Nasza powłoka hamuje ten proces, co wydłuża okres dojrzewania owoców”, wyjaśnia ekspert z CONICET, dr Leandro Sánchez.

Podwójna korzyść

Naukowiec podkreśla, że nowy produkt zapewnia korzyści w dwóch kluczowych aspektach: pozwala ograniczyć marnotrawstwo żywności, a równocześnie zmniejsza konieczność stosowania dodatkowych środków chemicznych, „z których część może być szkodliwa dla zdrowia i środowiska”.

Źródła:

  1. https://www.conicet.gov.ar/especialistas-del-conicet-desarrollaron-un-bioproducto-que-protege-frutas-y-verduras-de-la-amenaza-de-patogenos/
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/49958/nuevo-bioproducto-que-protege-frutas-y-verduras-de-la-accion-de-patogenos#google_vignette

Wybierz temat: Badania żywności Procesy i Technologie

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.