Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA: ocena bezpieczeństwa naryngeniny jako nowej substancji aromatycznej

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Ocena Bezpieczeństwa

Panel EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) ocenił bezpieczeństwo naryngeniny jako nowej substancji aromatycznej. Uznano, że informacje o procesie produkcji, składzie i stabilności tej substancji są wystarczające. Badania wskazały, że naryngenina nie wykazuje genotoksyczności i jest mało prawdopodobne, aby jej użycie przy poziomach narażenia techniką APET stwarzało ryzyko interakcji lekowych.

Badania Toksykologiczne

Panel zalecił rozszerzone badanie toksyczności na jednym pokoleniu, aby zbadać możliwe działanie zaburzające funkcjonowanie układu hormonalnego. W badaniu nie można było odrzucić zmian w masie grasicy, wielkości miotu, strat poimplantacyjnych i zmniejszonej masy ciała młodych w pokoleniu F2 przy wysokich dawkach. Dlatego wybrano średnią dawkę 1320 mg/kg masy ciała dziennie dla samców jako poziom, przy którym nie obserwuje się szkodliwych skutków (NOAEL).

Szacunkowe Narażenie

Szacunkowe narażenie na naryngeninę przekraczało próg budzący obawy toksykologiczne (TTC) dla jej klasy strukturalnej. Jednakże, obliczone marginesy narażenia wynoszące 1590 dla dorosłych i 630 dla dzieci, na podstawie NOAEL wynoszącego 1320 mg/kg masy ciała dziennie, wskazują, że stosowanie naryngeniny jako substancji aromatycznej nie budzi obaw związanych z bezpieczeństwem

Źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2024.8747

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dodatki i składniki

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.