Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe wytyczne EFSA dotyczące oceny ryzyka i korzyści w żywności: Co musisz wiedzieć?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Nowe wytyczne od EFSA: Co się zmieniło?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością. Ostatnia aktualizacja pochodziła z 2010 roku, a teraz wprowadzone zmiany uwzględniają najnowsze osiągnięcia naukowe i potrzeby regulacyjne. Co to oznacza dla nas, konsumentów?

Jak EFSA ocenia ryzyka i korzyści?

EFSA stosuje stopniowy proces oceny ryzyka i korzyści (RBA- Risk-Based Approach), który teraz został dodatkowo rozbudowany. Nowe metody pozwalają na bardziej złożone analizy, uwzględniające różne zagrożenia chemiczne i wpływy na zdrowie różnych populacji.

Co nowego w charakterystyce ryzyka i korzyści?

Zaktualizowane wytyczne EFSA obejmują nowe metody identyfikacji i priorytetyzacji składników żywności, które mogą być zarówno szkodliwe, jak i korzystne dla zdrowia. Dla przykładu, bardziej precyzyjnie określono, jak mierzyć skutki zdrowotne różnych substancji, oraz jak modelować zależność między dawką a odpowiedzią organizmu.

Jak EFSA ocenia wpływ na zdrowie?

EFSA teraz jeszcze dokładniej ocenia, jak różne poziomy spożycia żywności wpływają na zdrowie. To oznacza, że mogą ocenić, jak spożycie danego składnika odżywczego na niskim, średnim i wysokim poziomie wpływa na nasze zdrowie. Analiza może być zarówno jakościowa, jak i ilościowa, w zależności od dostępnych danych i specyfiki problemu.

Jakie nowe metody oceny ryzyk i korzyści wprowadzono?

Nowe wytyczne wprowadzają kilka nowych podejść np. stosowanie miar takich jak lata życia skorygowane o niepełnosprawność (DALY - Disability-Adjusted Life Years) i lata życia skorygowane o jakość (QALY - Quality-Adjusted Life Years). Dzięki temu EFSA może ocenić, jak różne czynniki wpływają na długość i jakość życia ludzi.

Jak komunikować wyniki?

Nowe wytyczne EFSA zawierają również wskazówki dotyczące raportowania i interpretowania wyników ocen. Ważne jest, aby wyniki były zrozumiałe dla konsumentów, a także aby uwzględniały ich perspektywy.

Dlaczego to ważne?

Dzięki tym nowym wytycznym EFSA będzie w stanie lepiej oceniać, jakie ryzyka i korzyści niesie ze sobą spożywanie różnych produktów spożywczych. To oznacza lepszą ochronę zdrowia konsumentów i bardziej świadome decyzje żywieniowe.

Podsumowanie

Zaktualizowane wytyczne EFSA to krok naprzód w ocenie ryzyka i korzyści związanych z żywnością. Dzięki nowym metodom i bardziej szczegółowym analizom, EFSA jest w stanie lepiej chronić zdrowie konsumentów i dostarczać im rzetelnych informacji na temat żywności, którą spożywają.

Szczegółowo opisane podejście znajduje się w przewodniku EFSA: Guidance on risk–benefit assessment of foods

Żródło: EFSA

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.