Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nowe wytyczne od EFSA: Co się zmieniło?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością. Ostatnia aktualizacja pochodziła z 2010 roku, a teraz wprowadzone zmiany uwzględniają najnowsze osiągnięcia naukowe i potrzeby regulacyjne. Co to oznacza dla nas, konsumentów?
Jak EFSA ocenia ryzyka i korzyści?
EFSA stosuje stopniowy proces oceny ryzyka i korzyści (RBA- Risk-Based Approach), który teraz został dodatkowo rozbudowany. Nowe metody pozwalają na bardziej złożone analizy, uwzględniające różne zagrożenia chemiczne i wpływy na zdrowie różnych populacji.
Co nowego w charakterystyce ryzyka i korzyści?
Zaktualizowane wytyczne EFSA obejmują nowe metody identyfikacji i priorytetyzacji składników żywności, które mogą być zarówno szkodliwe, jak i korzystne dla zdrowia. Dla przykładu, bardziej precyzyjnie określono, jak mierzyć skutki zdrowotne różnych substancji, oraz jak modelować zależność między dawką a odpowiedzią organizmu.
Jak EFSA ocenia wpływ na zdrowie?
EFSA teraz jeszcze dokładniej ocenia, jak różne poziomy spożycia żywności wpływają na zdrowie. To oznacza, że mogą ocenić, jak spożycie danego składnika odżywczego na niskim, średnim i wysokim poziomie wpływa na nasze zdrowie. Analiza może być zarówno jakościowa, jak i ilościowa, w zależności od dostępnych danych i specyfiki problemu.
Jakie nowe metody oceny ryzyk i korzyści wprowadzono?
Nowe wytyczne wprowadzają kilka nowych podejść np. stosowanie miar takich jak lata życia skorygowane o niepełnosprawność (DALY - Disability-Adjusted Life Years) i lata życia skorygowane o jakość (QALY - Quality-Adjusted Life Years). Dzięki temu EFSA może ocenić, jak różne czynniki wpływają na długość i jakość życia ludzi.
Jak komunikować wyniki?
Nowe wytyczne EFSA zawierają również wskazówki dotyczące raportowania i interpretowania wyników ocen. Ważne jest, aby wyniki były zrozumiałe dla konsumentów, a także aby uwzględniały ich perspektywy.
Dlaczego to ważne?
Dzięki tym nowym wytycznym EFSA będzie w stanie lepiej oceniać, jakie ryzyka i korzyści niesie ze sobą spożywanie różnych produktów spożywczych. To oznacza lepszą ochronę zdrowia konsumentów i bardziej świadome decyzje żywieniowe.
Podsumowanie
Zaktualizowane wytyczne EFSA to krok naprzód w ocenie ryzyka i korzyści związanych z żywnością. Dzięki nowym metodom i bardziej szczegółowym analizom, EFSA jest w stanie lepiej chronić zdrowie konsumentów i dostarczać im rzetelnych informacji na temat żywności, którą spożywają.
Szczegółowo opisane podejście znajduje się w przewodniku EFSA: Guidance on risk–benefit assessment of foods
Żródło: EFSA
Przeczytaj także
EFSA przeanalizowało ryzyko związane z obecnością małocząsteczkowych związków arsenoorganicznych w żywności.
EFSA zaktualizowała ocenę bezpieczeństwa glutaminazy z niemodyfikowanego genetycznie szczepu Bacillus amyloliquefaciens AE-GT, potwierdzając jej bezpieczne zastosowanie w osiemnastu procesach produkcji żywności.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia witaminy A i β-karotenu.