Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozszerzona ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego glutaminazy: nowe wnioski EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Składniki Żywności

Wprowadzenie

Enzym spożywczy glutaminaza (l-glutaminian amidohydrolaza; EC 3.5.1.2), produkowany przez niemodyfikowany genetycznie szczep Bacillus amyloliquefaciens AE-GT, został poddany rozszerzonej ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wcześniejsza ocena wykazała, że ​​ten enzym nie budził obaw co do bezpieczeństwa, gdy był stosowany w pięciu procesach produkcji żywności. Firma Amano Enzyme Inc. złożyła wniosek o rozszerzenie jego stosowania na trzynaście dodatkowych procesów oraz o zmianę poziomów stosowania. Niniejsza ocena EFSA zaktualizowała ocenę bezpieczeństwa glutaminazy w kontekście łącznie osiemnastu procesów produkcji żywności.

Podstawa Prawna i Definicje

Zgodnie z artykułem 3 Rozporządzenia (WE) nr 1332/2008, "enzym spożywczy" to produkt uzyskany z roślin, zwierząt lub mikroorganizmów, zawierający jeden lub więcej enzymów zdolnych do katalizowania specyficznej reakcji biochemicznej i dodawany do żywności w celu realizacji technologicznego celu na każdym etapie produkcji, przetwarzania, przygotowania, pakowania, transportu lub przechowywania żywności. "Preparat enzymu spożywczego" to formuła składająca się z jednego lub więcej enzymów spożywczych, w której substancje takie jak dodatki do żywności i/lub inne składniki żywności są włączone w celu ułatwienia ich przechowywania, sprzedaży, standaryzacji, rozcieńczania lub rozpuszczania.

Kontekst i Zakres Ocen

Enzymy spożywcze, inne niż te używane jako dodatki do żywności, były wcześniej regulowane na poziomie krajowym lub jako środki pomocnicze w przetwórstwie. Jednak od 20 stycznia 2009 roku, zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1332/2008, wszystkie enzymy dodawane do żywności muszą być ocenione pod kątem bezpieczeństwa i autoryzowane przez EFSA. Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008, proces oceny bezpieczeństwa i procedura autoryzacji enzymów spożywczych w Unii Europejskiej obejmuje wykazanie, że:

  • Enzym nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumenta na proponowanym poziomie użycia;
  • Istnieje uzasadniona potrzeba technologiczna jego użycia;
  • Użycie enzymu nie wprowadza konsumenta w błąd.

Nowe Wnioski EFSA

W najnowszej ocenie, EFSA zaktualizowała ocenę bezpieczeństwa glutaminazy w kontekście jej stosowania w osiemnastu procesach produkcji żywności. Ponieważ całkowite substancje organiczne (TOS) enzymu spożywczego są usuwane z gotowej żywności w dwóch procesach produkcji żywności, narażenie dietetyczne na enzym spożywczy TOS oszacowano tylko dla pozostałych szesnastu procesów. Narażenie dietetyczne obliczono na maksymalnie 0,678 mg TOS/kg masy ciała dziennie w populacjach europejskich.

Na podstawie danych dostarczonych w ramach poprzedniej oceny oraz zaktualizowanej ekspozycji w diecie, Panel EFSA stwierdził, że ten enzym spożywczy nie budzi obaw co do bezpieczeństwa w zmienionych zamierzonych warunkach stosowania.

Wnioski

Rozszerzona ocena bezpieczeństwa glutaminazy produkowanej przez szczep Bacillus amyloliquefaciens AE-GT, przeprowadzona przez EFSA, potwierdza brak obaw co do bezpieczeństwa jej stosowania w osiemnastu różnych procesach produkcji żywności. Oznacza to, że enzym ten może być bezpiecznie używany w różnych kontekstach produkcji żywności, pod warunkiem zachowania zalecanych poziomów stosowania.

Podsumowanie

Enzymy spożywcze odgrywają kluczową rolę w wielu procesach produkcji żywności, a ich bezpieczne stosowanie jest istotne dla zdrowia konsumentów. Aktualizacja oceny bezpieczeństwa glutaminazy przez EFSA zapewnia, że jej rozszerzone użycie nie stanowi zagrożenia, co otwiera nowe możliwości dla jej zastosowania w przemyśle spożywczym.

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.