Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wprowadzenie
Enzym spożywczy glutaminaza (l-glutaminian amidohydrolaza; EC 3.5.1.2), produkowany przez niemodyfikowany genetycznie szczep Bacillus amyloliquefaciens AE-GT, został poddany rozszerzonej ocenie bezpieczeństwa przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Wcześniejsza ocena wykazała, że ten enzym nie budził obaw co do bezpieczeństwa, gdy był stosowany w pięciu procesach produkcji żywności. Firma Amano Enzyme Inc. złożyła wniosek o rozszerzenie jego stosowania na trzynaście dodatkowych procesów oraz o zmianę poziomów stosowania. Niniejsza ocena EFSA zaktualizowała ocenę bezpieczeństwa glutaminazy w kontekście łącznie osiemnastu procesów produkcji żywności.
Podstawa Prawna i Definicje
Zgodnie z artykułem 3 Rozporządzenia (WE) nr 1332/2008, "enzym spożywczy" to produkt uzyskany z roślin, zwierząt lub mikroorganizmów, zawierający jeden lub więcej enzymów zdolnych do katalizowania specyficznej reakcji biochemicznej i dodawany do żywności w celu realizacji technologicznego celu na każdym etapie produkcji, przetwarzania, przygotowania, pakowania, transportu lub przechowywania żywności. "Preparat enzymu spożywczego" to formuła składająca się z jednego lub więcej enzymów spożywczych, w której substancje takie jak dodatki do żywności i/lub inne składniki żywności są włączone w celu ułatwienia ich przechowywania, sprzedaży, standaryzacji, rozcieńczania lub rozpuszczania.
Kontekst i Zakres Ocen
Enzymy spożywcze, inne niż te używane jako dodatki do żywności, były wcześniej regulowane na poziomie krajowym lub jako środki pomocnicze w przetwórstwie. Jednak od 20 stycznia 2009 roku, zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1332/2008, wszystkie enzymy dodawane do żywności muszą być ocenione pod kątem bezpieczeństwa i autoryzowane przez EFSA. Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008, proces oceny bezpieczeństwa i procedura autoryzacji enzymów spożywczych w Unii Europejskiej obejmuje wykazanie, że:
Nowe Wnioski EFSA
W najnowszej ocenie, EFSA zaktualizowała ocenę bezpieczeństwa glutaminazy w kontekście jej stosowania w osiemnastu procesach produkcji żywności. Ponieważ całkowite substancje organiczne (TOS) enzymu spożywczego są usuwane z gotowej żywności w dwóch procesach produkcji żywności, narażenie dietetyczne na enzym spożywczy TOS oszacowano tylko dla pozostałych szesnastu procesów. Narażenie dietetyczne obliczono na maksymalnie 0,678 mg TOS/kg masy ciała dziennie w populacjach europejskich.
Na podstawie danych dostarczonych w ramach poprzedniej oceny oraz zaktualizowanej ekspozycji w diecie, Panel EFSA stwierdził, że ten enzym spożywczy nie budzi obaw co do bezpieczeństwa w zmienionych zamierzonych warunkach stosowania.
Wnioski
Rozszerzona ocena bezpieczeństwa glutaminazy produkowanej przez szczep Bacillus amyloliquefaciens AE-GT, przeprowadzona przez EFSA, potwierdza brak obaw co do bezpieczeństwa jej stosowania w osiemnastu różnych procesach produkcji żywności. Oznacza to, że enzym ten może być bezpiecznie używany w różnych kontekstach produkcji żywności, pod warunkiem zachowania zalecanych poziomów stosowania.
Podsumowanie
Enzymy spożywcze odgrywają kluczową rolę w wielu procesach produkcji żywności, a ich bezpieczne stosowanie jest istotne dla zdrowia konsumentów. Aktualizacja oceny bezpieczeństwa glutaminazy przez EFSA zapewnia, że jej rozszerzone użycie nie stanowi zagrożenia, co otwiera nowe możliwości dla jej zastosowania w przemyśle spożywczym.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
EFSA zmienia komunikację o ryzyku w bezpieczeństwie żywnościowym. Nowa mapa działań skupia się na poprawie przejrzystości i zaangażowania.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia witaminy A i β-karotenu.
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.