Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa żywność: proszek z grzybów z witaminą D2 zatwierdzony przez EFSA

Kategoria: Składniki Żywności

Opinia EFSA na temat proszku z grzybów zawierającego witaminę D2

Na wniosek Komisji Europejskiej, Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów (NDA) ocenił proszek z grzybów Agaricus bisporus naświetlanych UV, który przekształca prowitaminę D2 w witaminę D2. Proszek zawiera 245–460 μg/g witaminy D2 i ma być dodawany do żywności i napojów, dostarczając 1,2 lub 2,4 μg witaminy D2 na 100 g/mL oraz do suplementów diety (maks. 15 μg/dzień).

Ocena Ryzyka i Bezpieczeństwa

Spożycie witaminy D z proszku, diety i wzbogaconej żywności mieści się w bezpiecznych granicach (UL) ustalonych przez Panel NDA: 50 μg/dzień dla dzieci i 100 μg/dzień dla dorosłych, oraz 35 μg/dzień dla niemowląt. Proszek uznano za bezpieczny dla proponowanej populacji docelowej.

Krok Po Kroku

28.05.2021: Komisja Europejska złożyła wniosek o opinię do EFSA.

16.07.2021, 16.05.2022, 21.07.2023: EFSA poprosiła wnioskodawcę o dodatkowe informacje.

11.04.2022, 10.05.2023, 16.04.2024: Wnioskodawca dostarczył dodatkowe informacje.

30.04.2024: Panel NDA przyjął opinię o bezpieczeństwie proszku

EFSA potwierdza, że proszek z grzybów, zawierający witaminę D2, spełnia wszystkie kryteria bezpieczeństwa. Jest to istotna nowość, która umożliwia wzbogacenie różnorodnych produktów żywnościowych oraz suplementów, przyczyniając się do zdrowia i dobrej kondycji żywieniowej konsumentów.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Alergeny Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Nowości rynkowe Suplementy diety

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.