Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

EFSA o komunikacji ryzyka w bezpieczeństwie żywnościowym: strategiczna mapa działań

Kategoria: Biznes, Procesy i Technologie

Raport

W marcu 2021 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport "Wsparcie techniczne w dziedzinie komunikacji ryzyka", który wytyczył cztery kluczowe obszary dla poszerzenia naukowych podstaw komunikacji dotyczącej ryzyka w bezpieczeństwie żywności. Te obszary obejmują:

  1. Fałszywe informacje dotyczące bezpieczeństwa żywności
  2. Skuteczność inicjatyw transparentności
  3. Zrozumienie decyzji konsumentów związanych z ryzykiem i korzyściami  
  4. Powiązanie czynników wpływających na percepcję i zachowania.

Mapa działań

Kolejny tematyczny dokument EFSA dotyczący "Komunikacji opartej na dowodach w systemie żywnościowym UE" sprecyzował zakres i cele w każdym z tych obszarów badawczych. Na podstawie wyników z tych dwóch publikacji EFSA opracował mapę działań, która dogłębnie bada te obszary, identyfikując kluczowe wyzwania i luki w wiedzy poprzez rygorystyczne badania desk research, przeglądy literatury oraz wywiady z kluczowymi interesariuszami.

Opracowana mapa działań zawiera osiem propozycji projektów, każdy adresujący konkretne potrzeby i obejmujący wszystkie cztery obszary. Implementacja zaproponowanych działań ma na celu dalsze usprawnienie komunikacji ryzyka, w tym współpracę i zaangażowanie z interesariuszami w ekosystemie bezpieczeństwa żywności UE. Każda propozycja szczegółowo opisuje zaproponowane działania do wykonania, oczekiwane efekty, potencjalne wyzwania, możliwości współpracy oraz jest wspierana analizami SWOT i PESTLE.

Wreszcie, przedstawiona jest strategia priorytetyzacji dla realizacji propozycji w krótkim i średnim okresie w ramach czterech obszarów badawczych. Działania EFSA mają na celu nie tylko wzmocnienie komunikacji dotyczącej ryzyka, ale także promowanie współpracy i zaangażowania wszystkich interesariuszy. Przyjęta proaktywna strategia ma na celu zwiększenie zaufania konsumentów, wspieranie świadomych decyzji oraz ochronę zdrowia publicznego w całej Europie.

Źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/sp.efsa.2024.EN-8863

Raport "Wsparcie techniczne w dziedzinie komunikacji ryzyka" EFSA jest dostępny do pobrania w formacie PDF tutaj

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

Autor: Szymon Kubina

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.