Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Raport
W marcu 2021 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport "Wsparcie techniczne w dziedzinie komunikacji ryzyka", który wytyczył cztery kluczowe obszary dla poszerzenia naukowych podstaw komunikacji dotyczącej ryzyka w bezpieczeństwie żywności. Te obszary obejmują:
Mapa działań
Kolejny tematyczny dokument EFSA dotyczący "Komunikacji opartej na dowodach w systemie żywnościowym UE" sprecyzował zakres i cele w każdym z tych obszarów badawczych. Na podstawie wyników z tych dwóch publikacji EFSA opracował mapę działań, która dogłębnie bada te obszary, identyfikując kluczowe wyzwania i luki w wiedzy poprzez rygorystyczne badania desk research, przeglądy literatury oraz wywiady z kluczowymi interesariuszami.
Opracowana mapa działań zawiera osiem propozycji projektów, każdy adresujący konkretne potrzeby i obejmujący wszystkie cztery obszary. Implementacja zaproponowanych działań ma na celu dalsze usprawnienie komunikacji ryzyka, w tym współpracę i zaangażowanie z interesariuszami w ekosystemie bezpieczeństwa żywności UE. Każda propozycja szczegółowo opisuje zaproponowane działania do wykonania, oczekiwane efekty, potencjalne wyzwania, możliwości współpracy oraz jest wspierana analizami SWOT i PESTLE.
Wreszcie, przedstawiona jest strategia priorytetyzacji dla realizacji propozycji w krótkim i średnim okresie w ramach czterech obszarów badawczych. Działania EFSA mają na celu nie tylko wzmocnienie komunikacji dotyczącej ryzyka, ale także promowanie współpracy i zaangażowania wszystkich interesariuszy. Przyjęta proaktywna strategia ma na celu zwiększenie zaufania konsumentów, wspieranie świadomych decyzji oraz ochronę zdrowia publicznego w całej Europie.
Źródło: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/sp.efsa.2024.EN-8863
Raport "Wsparcie techniczne w dziedzinie komunikacji ryzyka" EFSA jest dostępny do pobrania w formacie PDF tutaj
Przeczytaj także
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia witaminy A i β-karotenu.
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.