Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy raport Komisji Europejskiej zmieni nastawienie społeczeństwa do nowych technik genomowych?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Weryfikacja prawa dotyczącego GMO?

W kwietniu br. Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwany raport nt. nowych technik genomowych (ang. new genomic techniques, NGT). Sformułowane przez ekspertów konkluzje wzbudziły jednak niemałe kontrowersje – Komisja stwierdziła bowiem, że technologie te mogą przyczynić się do „zrównoważonego rozwoju” przyszłego rolnictwa poprzez zwiększenie odporności roślin na „choroby, warunki środowiskowe czy zmiany klimatu”. Mogą one również umożliwić poprawę cech agronomicznych upraw oraz ich wartości odżywczych, a jednocześnie ograniczyć stosowanie pestycydów. Co najważniejsze jednak, Komisja doszła do wniosku, że aktualnie obowiązujące w Unii Europejskiej (UE) prawo dotyczące organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO) tworzy niepotrzebne bariery w zakresie stosowania NGT i powinno zostać pod tym względem zweryfikowane.

Technologia CRISPR/Cas

NGT obejmują wiele różnych metod, opracowanych głównie na przestrzeni ostatnich dwóch dekad, z których najbardziej znaną technologią jest CRISPR/Cas. W przeciwieństwie do technik modyfikacji genetycznych stosowanych w XX w., nie muszą one polegać na przenoszeniu materiału genetycznego z jednego organizmu do innego i cechują się znacznie większą precyzyjnością. Jednak ze względu na ich niepewny status prawny, prace nad wykorzystaniem NGT są w Europie w dalszym ciągu rzadkością. Baza danych europejskiego Wspólnotowego Centrum Badawczego wymienia zaledwie kilka projektów badawczych z zastosowaniem technologii CRISPR, w tym realizowanych w Hiszpanii (zmodyfikowany tytoń), Belgii (zmodyfikowana kukurydza) oraz Szwecji (zmodyfikowane ziemniaki oraz osika).

Podzielone opinie

Naukowcy mają nadzieję, że dzięki raportowi Komisji Europejskiej wykorzystanie NGT takich jak CRISPR/Cas stanie się łatwiejsze i przyniesie rzeczywiste zmiany w rolnictwie. „Pojawienie się nowych technologii pozwalających na precyzyjne edytowanie genomu to dla nas szansa na nowy początek w kwestiach prawnych oraz w debacie publicznej”, mówi Chiara Tonelli, ekspert w zakresie genetyki roślin i profesor Uniwersytetu Mediolańskiego. Poza kręgami naukowymi zdania są jednak podzielone. Organizacje zrzeszające gospodarstwa ekologiczne w dalszym ciągu sprzeciwiają się wykorzystaniu nowoczesnych metod biotechnologicznych, podczas gdy konwencjonalne rolnictwo jest coraz bardziej otwarte na tego typu rozwiązania. Natomiast w przypadku konsumentów świadomość problemu jest nikła. Według przeprowadzonej w 2019 r. ankiety Eurobarometer, zaledwie 21% Europejczyków słyszało o edytowaniu genomu (w Polsce było to 16% pytanych, podczas gdy w najlepiej poinformowanej Finlandii – 62%).

Czas na „otwarty dialog”

Jak podsumowuje europejska Komisarz ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności, Stella Kyriakides, „opublikowany przez nas raport stwierdza, że nowe techniki genomowe mogą przyczynić się do zrównoważonego rozwoju rolnictwa, zgodnie z celami naszej Strategii «Od pola do stołu». Mając na uwadze przede wszystkim bezpieczeństwo konsumentów i środowiska, nadszedł moment, by rozpocząć w tym temacie otwarty dialog z obywatelami, państwami członkowskimi oraz Parlamentem Europejskim i wspólnie zadecydować o przyszłości wykorzystania tych technologii w UE”.

 

Źródła:

 

  1. https://ec.europa.eu/food/plants/genetically-modified-organisms/new-techniques-biotechnology/ec-study-new-genomic-techniques_en
  2. https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/corporate_publications/files/Eurobarometer2019_Food-safety-in-the-EU_Full-report.pdf

https://www.nature.com/articles/d43978-021-00070-1?fbclid=IwAR34Pjjb_hwXtSriDJ4mz5_1r3ZG77HaicGZXwYQZWTwtJ2jl3hoHGY7G8Q

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.