Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Zmiany w genomie roślin bardziej akceptowalne przez konsumentów niż w hodowli zwierząt – wyniki badań naukowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy z Uniwersytetu w Getyndze i Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej przeprowadzili badania jak ludzie w pięciu różnych krajach reagują na różne zastosowania edycji genomu w rolnictwie. Wyniki ich pracy zostały opublikowane Agriculture and Human Values.

Naukowcy przyjrzeli się, jakie zastosowania są akceptowane i jak ludzie oceniają zagrożenia i korzyści wynikające z nowych technologii hodowlanych. Wyniki pokazują jedynie niewielkie różnice pomiędzy badanymi krajami – Niemcami, Włochami, Kanadą, Austrią i USA.

W produkcji żywności edycję genomu można zastosować w szerokim zakresie zastosowań, w różnych gatunkach i do różnych celów. W badaniu przeanalizowano, w jaki sposób opinia publiczna reaguje na pięć różnych zastosowań edycji genomu, zróżnicowanie zaangażowanych gatunków i proponowany cel modyfikacji. Trzy z wniosków dotyczyły wprowadzenia odporności na choroby u różnych gatunków (ludzi, roślin, zwierząt), a dwa dotyczyły poprawie jakości i większej ilości produktu pozyskanego od bydła. Ankiety internetowe w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Austrii, Niemczech i Włoszech przeprowadzono na łącznej próbie 3698 uczestników.

Stosunkowo nowe technologie hodowlane, takie jak edycja genów CRISPR, otworzyły szereg nowych możliwości w hodowli roślin i zwierząt. W UE technologia ta podlega przepisom dotyczącym inżynierii genetycznej i dlatego podlega rygorystycznym ograniczeniom. Jednak wykorzystanie technologii genowych pozostaje kontrowersyjne.

Co ustalili naukowcy?

We wszystkich krajach uczestnicy ocenili modyfikowanie odporności na choroby u ludzi jako najbardziej słuszne, następnie odporności na choroby u roślin, w dalszej kolejności u zwierząt i uznali zmiany dotyczące jakości i ilości produktów pozyskiwanych od bydła za najmniej słuszne. Jednak uczestnicy badania z USA i Włoch byli ogólnie bardziej pozytywnie nastawieni do wszystkich scenariuszy, a uczestnicy z Niemiec i Austrii bardziej negatywnie.

Analizy zidentyfikowały cztery grupy konsumentów: silnych zwolenników, którzy dostrzegali tylko korzyści i niewielkie ryzyko, umiarkowanych zwolenników, którzy dostrzegali ryzyko i doceniali korzyści, oraz neutralnych, którzy nie wyrażali wyraźnej opinii oraz przeciwników, którzy dostrzegali większe ryzyko i mniejsze korzyści. Badania te przyczyniają się do zrozumienia reakcji opinii publicznej na zastosowania edycji genomu, ujawniając różnice, które mogą pomóc w podejmowaniu decyzji związanych z przyjęciem tych technologii.

Cel modyfikacji genu odgrywa główną rolę w sposobie oceny. Jeśli technologia jest wykorzystywana do uodparniania zwierząt na choroby, aprobata jest większa niż w przypadku wykorzystania technologii do zwiększenia produkcji zwierząt.

Ogólnie respondenci bardzo różnie reagowali na zastosowanie nowych metod hodowlanych. 24% osób, które sprzeciwiły się ustaleniom, zidentyfikowało wysokie ryzyko i wezwało do zakazu tej technologii, niezależnie od możliwych korzyści. Z kolei 21% dostrzegło mniejsze ryzyko, a zatem zdecydowanie poparło wyniki, podczas gdy ci, którzy odpowiedzieli, że „poparli” badanie (26%), dostrzegli zarówno korzyści, jak i zagrożenia. Jednak 29% osób pozostało „neutralnych” i nie wyraziło zdecydowanej opinii na ten temat.

Źródło: https://link.springer.com/article/10.1007/s10460-021-10235-9

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.