Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA), we współpracy z amerykańską Agencją Ochrony Środowiska (EPA) i amerykańskim Departamentem Rolnictwa (USDA) uruchomiły nową inicjatywę, aby pomóc konsumentom w lepszym zrozumieniu żywności wytwarzanej za pomocą inżynierii genetycznej, zwanej potocznie GMO lub genetycznie zmodyfikowane organizmy.
Inicjatywa „Feed Your Mind” ma na celu odpowiedzieć na najczęstsze pytania konsumentów dotyczące GMO, m.in. czym są produkty GMO, jak i dlaczego są wytwarzane, jakie są obowiązujące przypisy je regulujące oraz odpowiedzieć na obawy pytania dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa, które mogą mieć konsumenci.
Pełne opracowanie do pobrania tu:
Żywność GMO
Żywność GMO jest dostępna dla konsumentów od wczesnych lat 90. Od tego czasu FDA, EPA i USDA współpracowały ze sobą, aby zapewnić, że uprawy wytwarzane za pomocą inżynierii genetycznej są bezpieczne dla ludzi, zwierząt i środowiska. Pomimo szerokiej gamy produktów spożywczych - GMO i niemodyfikowanych genetycznie - dostępnych dla konsumentów, istnieje pewne zamieszanie wokół tego, czym są GMO i jak są one wykorzystywane w naszym zaopatrzeniu w żywność.
Aby pomóc w lepszym zrozumieniu GMO przez konsumentów, w 2017 r. Kongres Stanów Zjednoczonych zapewnił fundusze na inicjatywę edukacyjną w zakresie biotechnologii rolnej, która wezwała FDA do współpracy z EPA i USDA w celu wymiany naukowych informacji edukacyjnych na temat GMO, zaczynając od odpowiedzi na niektóre podstawowe pytania dot. GMO.
Oto niektóre z nich:
Co czyni produkt GMO?
GMO (organizm genetycznie zmodyfikowany) to roślina, zwierzę lub mikroorganizm, u którego zmieniono materiał genetyczny (DNA) przy użyciu technologii, która zasadniczo obejmuje specyficzną modyfikację DNA, w tym przenoszenie specyficznego DNA z jednego organizmu do drugiego, inaczej proces ten nazywa się inżynierią genetyczną.
Dlaczego stosuje się GMO?
Ludzie używają tradycyjnych sposobów modyfikowania upraw i zwierząt, tak aby odpowiadały ich potrzebom i gustom od ponad 10 000 lat. Hodowla krzyżowa, hodowla selektywna i hodowla mutacyjna to przykłady tradycyjnych sposobów wprowadzenia tych zmian. Te metody hodowli często polegają na mieszaniu wszystkich genów z dwóch różnych źródeł. Służą do tworzenia pospolitych upraw, takich jak nowoczesne odmiany kukurydzy i beznasienny arbuz. Nowoczesna technologia pozwala naukowcom na wykorzystanie inżynierii genetycznej do pobrania po prostu korzystnego genu, takiego jak odporność na owady lub tolerancja na suszę i przeniesienia go do rośliny. Powody modyfikacji genetycznej są dziś podobne do tych, jakie były tysiące lat temu: wyższe plony, mniejsza utrata plonów, dłuższy okres przechowywania, lepszy wygląd, lepsze odżywianie lub niektóre kombinacje tych cech.
Czy GMO wpływaja na zdrowie człowieka?
Żywność GMO jest tak zdrowa i bezpieczna, jak jej odpowiedniki niemodyfikowane genetycznie. Niektóre rośliny GMO zostały faktycznie zmodyfikowane w celu poprawy ich wartości odżywczej. Przykładem jest soja GMO z zdrowszymi olejami, których można użyć do zastąpienia olejów zawierających tłuszcze trans . Ponieważ żywność GMO wprowadzono w latach 90. XX wieku, badania wykazały, że jest ona tak samo bezpieczna, jak żywność niemodyfikowana genetycznie. Dodatkowo badania pokazuje, że zwierzęta hodowlane karmione roślinami GMO są tak samo bezpieczne, jak żywność niemodyfikowana genetycznie.
Czy rośliny GMO zmniejszają zużycie pestycydów?
Niektóre rośliny GMO zawierają środki ochrony roślin, aby uczynić je odpornymi na owady, zmniejszając potrzebę stosowania wielu pestycydów. Jako kolejny środek bezpieczeństwa, EPA współpracuje z programistami i naukowcami, aby pomóc w opracowaniu GMO, które będą odporne na owady tak długo, jak to możliwe, dzięki ich programowi zarządzania odpornością na owady. Inne rośliny GMO zostały opracowane w celu tolerowania niektórych środków chwastobójczych, co pozwala rolnikom na szeroki wybór opcji zwalczania chwastów. Niektóre osoby obawiają się, że rolnicy, którzy uprawiają GMO, będą używać więcej środków chwastobójczych. Chociaż czasami tak jest, EPA reguluje bezpieczeństwo wszystkich środków chwastobójczych stosowanych przez rolników na uprawach GMO i uprawach niemodyfikowanych genetycznie. EPA udostępnia również informacje, aby pomóc rolnikom zaniepokojonym rozwojem odporności chwastów na środki chwastobójcze.
Źródło: https://www.fda.gov/food/consumers/agricultural-biotechnology
Przeczytaj także
W dniu 4 lutego 2020 roku weszło w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 stycznia 2020 r. w sprawie długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie...
Zmiany klimatu stanowią poważne wyzwanie dla globalnego bezpieczeństwa żywności. Długotrwałe zmiany temperatury, wilgotności, wzorców opadów i częstotliwości występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych mają już wpływ na...
Minister Rolnictwa przyjął rozporządzenie z dnia 4 listopada 2019 r. w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych.