Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Bez GMO – rozporządzenie w sprawie okresów karencji weszło w życie

Kategoria: Prawo Żywnościowe

W dniu 4 lutego 2020 roku weszło w życie Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 27 stycznia 2020 r. w sprawie długości okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów genetycznie zmodyfikowanych, w których nie stosuje się genetycznie zmodyfikowanych pasz.

Rozporządzenie określa długość okresów karencji poprzedzających pozyskanie ze zwierząt lub od zwierząt określonych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do oznakowania jako wolne od organizmów genetycznie zmodyfikowanych.

WPROWADZENIE

Opublikowane Rozporządzenie to drugi z aktów wykonawczych do ustawy z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.

Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 listopada 2019 r. w sprawie znaków graficznych, które stosuje się w celu oznakowania żywności i pasz jako wolnych od organizmów genetycznie zmodyfikowanych weszło w życie 1 stycznia razem w ww. ustawą.

Załącznik do Rozporządzenia w sprawie okresów karencji przewiduje długość okresu karencji w zależności od rodzaju produktu. I tak np. dla mleka okres karencji wynosi 3 miesiące a w przypadku jaj 6 tygodni.

ZNACZENIE DLA FIRM

Oznakowanie żywności i pasz jako wolnych od GMO jest w Polsce dobrowolne. W przypadku podjęcia decyzji o podkreślaniu tej cechy w oznakowaniu konieczne jest spełnienie wymagań określonych w ustawie. Kluczowe są badania laboratoryjne potwierdzające brak zawartości GMO. Stale należy również monitorować Unijny Rejestr Żywności i Pasz GM ponieważ pozycje w nim uwzględnione podlegają zmianom.

Warto także wspomnieć, że na rynku UE nie mogą znajdować się GMO, które nie zostały autoryzowane. Wśród produktów GM, które często są wprowadzane na rynek UE można wymienić: ryż (np. w makaronach ryżowych) papaja (i jej przetwory np. w suplementach lub smoothie) a także ostatnio siemię lniane (!). Koniecznie należy podkreślić, że aktualnie obecność tych produktów na rynku jest nielegalna i skutkuje wycofaniem produktów z rynku oraz nałożeniem kary na podmiot(y) naruszające przepisy.

Autor: Izabela Tańska, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, Prezes Zarządu IGIFC

Polecane szkolenia

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn