Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zatwierdziła pięć genetycznie zmodyfikowanych upraw (3 kukurydzy i 2 soi) oraz odnowiła zatwierdzenie trzech upraw kukurydzy wykorzystywanych jako żywność i pasza. Wszystkie te organizmy zmodyfikowane genetycznie przeszły kompleksową i rygorystyczną procedurę zatwierdzania, w tym uzyskały pozytywną ocenę naukową Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Decyzje o zatwierdzeniu nie obejmują upraw.
Państwa członkowskie nie osiągnęły większości kwalifikowanej ani za, ani przeciw w komitecie stałym oraz w późniejszym komitecie odwoławczym. W związku z tym Komisja Europejska jest prawnie zobowiązana do wydania zezwoleń. Zezwolenia są ważne przez 10 lat, a wszelkie produkty wytworzone z tych GMO będą podlegać ścisłym unijnym przepisom dotyczącym etykietowania i identyfikowalności.
Więcej informacji na temat GMO w UE można znaleźć tutaj.
Źródło: KE