Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe badania naukowe dotyczące genomu chmielu mogą dostarczyć piwowarom więcej aromatów chmielowych

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z Oregon State University i amerykańskiego Departamentu Rolnictwa znacznie poszerzyli wiedzę na temat genomu chmielu, co ma istotne konsekwencje dla przemysłu piwowarskiego i naukowców badających potencjalne korzyści medyczne chmielu. Wyniki swoich badań opublikowali niedawno w czasopiśmie The Plant Genome.

Popyt na chmiel wzrósł w ostatnich latach wraz z rozwojem i wzrostem rynku piwa rzemieślniczego, napędzanego przez piwa, takie jak India Pale Ale, które warzone są z dużą ilością chmielu. To skłoniło piwowarów do poszukiwania nowych odmian chmielu. Lepsze zrozumienie genomu chmielu ułatwi naukowcom opracowanie nowych odmian, które mogą mieć takie cechy, jak różne profile smakowe lub odporność na choroby infekujące i uszkadzające rośliny chmielu.

To naprawdę otwiera szeroko drzwi do hodowli chmielu na poziomie molekularnym – uważa prof. John Henning, jeden z badaczy. Teraz mamy znacznie lepsze zrozumienie tego, jak kontrolowane są cechy i jakie geny są zaangażowane.

Wiedza na temat genów chmielu

Związki występujące w chmielu są również coraz bardziej interesujące dla badaczy medycyny. Na przykład naukowcy ze stanu Oregon wykazali, że ksantohumol, naturalny flawonoid występujący w chmielu, może pomóc w walce z rakiem i zespołem metabolicznym. Wiedza o genach chmielu i ich regulacji stwarza potencjał do lepszego zrozumienia, w jaki sposób wytwarzane są związki, i umożliwia odkrycie innych związków chmielu, które mogłyby poprawić zdrowie ludzi.

Chmiel należy do rodziny roślin Cannabaceae, do której należą również konopie i marihuana. W właśnie opublikowanym artykule naukowcy ze stanu Oregon odkryli struktury genów w genomie chmielu, które były podobne do syntazy kwasu kannabidolowego, czyli CBDAS, który wytwarza strukturę prekursorową CBD, związku występującego w konopiach indyjskich, który zyskał na popularności w ostatnich latach, ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne.

Naukowcy ze stanu Oregon podkreślili, że ich odkrycie niekoniecznie oznacza, że chmiel wytwarza CBDA, ale rodzi pytania o potencjał identyfikacji nowych genów zaangażowanych w produkcję różnych związków związanych z aromatem lub korzyścią terapeutyczną, a także o potencjale odkrywania nowych związków w chmielu.

Naukowcy zsekwencjonowali genom Cascade, odmiany chmielu opracowanej przez USDA Agricultural Research Service w latach 60. XX wieku i uznanej za tą, która przyczyniła się do boom’u na piwa rzemieślnicze. Obecnie jest to druga najczęściej uprawiana odmiana chmielu w Stanach Zjednoczonych.

Stany Zjednoczone są największym na świecie krajem produkującym chmiel, a stany Waszyngton, Oregon i Idaho zajmują prawie cały areał chmielu w Stanach Zjednoczonych. W 2019 roku produkcja chmielu w Stanach Zjednoczonych była warta ponad 600 mln USD.

Inni naukowcy próbowali zsekwencjonować genom chmielu, ale odnieśli ograniczony sukces, ponieważ jest on duży - zbliżony rozmiarem do genomu ludzkiego - i złożony - powiedział prof. David Hendrix, drugi z badaczy z Oregon State University. Obecne badania były częściowo możliwe dzięki nowej technologii sekwencjonowania i składania genomu opracowanej przez Pacific Biosciences z Kalifornii.

 

Źródło: https://today.oregonstate.edu/news/scientists-advance-understanding-hop-genome-which-could-aid-brewers-medical-researchers

 https://acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/tpg2.20072

Wybierz temat: Badania żywności Dodatki i składniki Przemysł napojowy

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 09.10.2020

    Strefa Managera: Reklama oraz sprzedaż piwa bezalkoholowego 0% osobom nieletnim

    Piwo nie jest jednoznacznie kojarzone z alkoholem (jak wódka, wino czy whisky), ale z napojem alkoholowym (cydr, piwo smakowe, wino musujące). Uważa je za takie ok. 54% badanych. Jednocześnie jednak inicjację alkoholową aż 43% ankietowanych rozpoczynało właśnie od piwa. Zdaniem Polaków (według tego badania) są także dwie grupy, których obowiązuje bezwzględna abstynencja: to kobiety w ciąży oraz nieletni. Z badania wynika zatem, że  także piwo powinno być zakazane dla młodzieży. Chociaż jest kojarzone mniej negatywnie niż tzw. mocny alkohol, to jednak tymże alkoholem nadal jest. Pytanie jednak, czy taki sam zakaz powinien dotyczyć piwa niskoalkoholowego czy piwa zero.

    Czytaj więcej
  • 13.07.2020

    Trendy zdrowotne oraz pokolenie milenialsów napędzają popyt na piwo bezalkoholowe

    Popularność piwa bezalkoholowego stale rośnie, choć konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Dzięki technologii SIGMATEC firmy API Schmidt-Bretten powstaje piwo o zawartości alkoholu na poziomie „absolutnego zera”… 0,0% – i o doskonałym smaku.

    Czytaj więcej
  • 28.02.2018

    Test piw bezglutenowych

    Piwo, zaraz po wodzie i herbacie, jest najbardziej popularnym napojem na świecie. Potocznie mówi się o piwie, że to zupa chmielowa. Tymczasem ma to mniej więcej tyle sensu, ile nazywanie rosołu zupą marchwiową. Chmiel jest w piwie...

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.