Najnowsze konsultacje publiczne ogłoszone przez EFSA
W pierwszych dniach lipca 2024 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął konsultacje publiczne odnośnie:
- projektu raportu naukowego na temat przeglądu metodologii stosowanej do oszacowania krótkoterminowego (ostrego) narażenia na pozostałości pestycydów w żywności (IESTI),
- dokumentu obejmującego przegląd opinii w sprawie marginesu narażenia dla substancji chemicznych wykazujących zarówno właściwości genotoksyczne, jak i rakotwórcze.
EFSA w projekcie raportu naukowego odnosi się przede wszystkim do kwestii związanych z przeprowadzeniem krytycznego przeglądu istniejącej metodologii IESTI (oszacowane międzynarodowe krótkoterminowe pobranie, ang. International estimated short-term intake) oraz opracowania propozycji alternatywnych algorytmów obliczeniowych (nowe równania IESTI). Aktualny raport powinien ostatecznie pozwolić na podjęcie decyzji, czy i w jaki sposób należy zmodyfikować istniejące równania.
W 2005 r. EFSA opublikował opinię naukową przedstawiającą propozycję zharmonizowanego podejścia do oceny ryzyka substancji chemicznych obecnych w żywności i paszach, które są zarówno genotoksyczne, jak i rakotwórcze. Z uwagi na rosnącą wykrywalność genotoksycznych chemikaliów w żywności i paszy, stosowanie metod analitycznych o wysokiej czułości oraz przewidywane ograniczenie liczby badań rakotwórczości na modelach zwierzęcych przez wzgląd na dobrostan zwierząt, konieczna jest aktualizacja obecnych wytycznych dotyczących wyznaczania marginesu narażenia, MOE (ang. Margin of Exposure, MOE).
Uwagi do poszczególnych konsultacji publicznych można zgłaszać kolejno do 23 sierpnia i 6 września 2024 r.
Szczegółowe informacje na temat konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępne na stronach internetowych Urzędu:
- w sprawie projektu raportu naukowego na temat przeglądu metodologii stosowanej do oceny krótkoterminowego (ostrego) narażenia na pozostałości pestycydów w żywności (metodologia IESTI),
- w sprawie weryfikacji opinii dotyczącej marginesu narażenia dla substancji chemicznych, które są zarówno genotoksyczne, jak i rakotwórcze.
źródło: GIS
Przeczytaj także
-
22.07.2024
Obecność Pseudomonas w żywności: ryzyka i konsekwencje
Pseudomonas obecne na żywności mogą nie tylko powodować psucie się produktów, lecz także stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego ze względu na ich potencjalną oporność na antybiotyki.
-
16.07.2024
Wyższe cła na wybrane rosyjskie i białoruskie produkty rolne
1 lipca br. weszło w życie rozporządzenie Rady Unii Europejskiej podwyższające cła na rosyjskie i białoruskie zboża, nasiona oleiste i produkty pochodne, a także inne produkty.
-
15.07.2024
Podsumowanie wyników kontroli urzędowych - przywóz do UE
W I półroczu 2024 r. Inspekcja Weterynaryjna przeprowadziła 33 tysiące urzędowych kontroli granicznych zwierząt i towarów przywożonych do UE z krajów trzecich.