Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Najnowsze konsultacje publiczne ogłoszone przez EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W pierwszych dniach lipca 2024 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął konsultacje publiczne odnośnie:

  • projektu raportu naukowego na temat przeglądu metodologii stosowanej do oszacowania krótkoterminowego (ostrego) narażenia na pozostałości pestycydów w żywności (IESTI),
  • dokumentu obejmującego przegląd opinii w sprawie marginesu narażenia dla substancji chemicznych wykazujących zarówno właściwości genotoksyczne, jak i rakotwórcze.

EFSA w projekcie raportu naukowego odnosi się przede wszystkim do kwestii związanych z przeprowadzeniem krytycznego przeglądu istniejącej metodologii IESTI (oszacowane międzynarodowe krótkoterminowe pobranie, ang. International estimated short-term intake) oraz opracowania propozycji alternatywnych algorytmów obliczeniowych (nowe równania IESTI). Aktualny raport powinien ostatecznie pozwolić na podjęcie decyzji, czy i w jaki sposób należy zmodyfikować istniejące równania.

W 2005 r. EFSA opublikował opinię naukową przedstawiającą propozycję zharmonizowanego podejścia do oceny ryzyka substancji chemicznych obecnych w żywności i paszach, które są zarówno genotoksyczne, jak i rakotwórcze. Z uwagi na rosnącą wykrywalność genotoksycznych chemikaliów w żywności i paszy, stosowanie metod analitycznych o wysokiej czułości oraz przewidywane ograniczenie liczby badań rakotwórczości na modelach zwierzęcych przez wzgląd na dobrostan zwierząt, konieczna jest aktualizacja obecnych wytycznych dotyczących wyznaczania marginesu narażenia, MOE (ang. Margin of Exposure, MOE).

Uwagi do poszczególnych konsultacji publicznych można zgłaszać kolejno do 23 sierpnia i 6 września 2024 r.

Szczegółowe informacje na temat konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępne na stronach internetowych Urzędu:

źródło: GIS

 

Autor:Główny Inspektorat Sanitarny
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.