Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Podsumowanie wyników kontroli urzędowych - przywóz do UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W I półroczu 2024 r. Inspekcja Weterynaryjna przeprowadziła 33 tysiące urzędowych kontroli granicznych zwierząt i towarów przywożonych do UE z krajów trzecich.

Kontrole importowe zwierząt dotyczyły przede wszystkim psów i kotów, głównie z Białorusi oraz ozdobnych zwierząt wodnych do hodowli hobbystycznych (ryby, skorupiaki, mięczaki), a także koni hodowlanych.

Kontrole importowe produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego dotyczyły przede wszystkim produktów rybołówstwa, produktów mlecznych, miodu i innych produktów pszczelich, jaj konsumpcyjnych i produktów jajecznych oraz osłonek.

Kontrole importowe ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego dotyczyły przede wszystkim tłuszczów paszowych i technicznych, karmy dla zwierząt domowych, owadów na cele paszowe i nasienia bydła.

Kontrole importowe pasz niezawierających tkanek zwierzęcych obejmowały przede wszystkim soję, śrutę sojową, dodatki paszowe, makuchy oraz oleje roślinne.

Podczas kontroli urzędowych graniczni lekarze weterynarii pobrali 2646 próbek, z czego 1513 poddano kontroli organoleptycznej (42 wyniki niezgodne), a 1133 próbki skierowano do badań laboratoryjnych (12 wyników niezgodnych)

Głównymi krajami eksportującymi towary podlegające kontroli weterynaryjnej na granicy zewnętrznej do UE  były: Ukraina, Chiny, Wietnam, Białoruś i USA 

 

Wykres przedstawiający przejścia graniczne-liczbę kontroli importowych

Źródło: GIW

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Główny Inspektorat Weterynarii

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.