Napięcia handlowe między UE a Chinami: sektor rolno-spożywczy w krzyżowym ogniu
Po kilku tygodniach spekulacji w Brukseli, w dn. 17 czerwca unijny sektor wieprzowiny otrzymał potwierdzenie rozpoczęcia dochodzenia antydumpingowego w sprawie eksportu do Chin mięsa wieprzowego i innych produktów ubocznych.
Biorąc pod uwagę niedawny rozwój sytuacji i rosnące napięcia handlowe między UE a Chinami w związku z dochodzeniem UE w sprawie produkcji pojazdów elektrycznych w UE, unijni producenci rolno-spożywczy stają się coraz bardziej nieufni przed dalszą eskalacją, biorąc pod uwagę dodatni bilans handlowy, jaki sektor cieszy się w handlu z Chinami. To nie pierwszy raz, gdy dobrze prosperujące produkty rolno-spożywcze UE wpadają w krzyżowy ogień sporów dotyczących innych sektorów. Z punktu widzenia producentów wieprzowiny i sektora rolno-spożywczego, który ciężko pracuje, aby zapewnić i utrzymać dostęp do rynku w Chinach, jest to nie do przyjęcia.
Udział w tym dochodzeniu będzie bardzo kosztownym i uciążliwym procesem i najprawdopodobniej doprowadzi do utraty rynku w Chinach. Eksport naszej wieprzowiny do Chin już znacznie spadł w poprzednich latach, ponieważ odbudowano lokalną produkcję po dużej epidemii afrykańskiego pomoru świń, ale UE nadal eksportuje znaczne ilości produktów ubocznych, z których wiele tak naprawdę nie trafia na rynek europejski. Dochodzenie to z pewnością będzie miało wpływ na producentów z UE, szczególnie tych z Hiszpanii, Holandii, Danii, Niemiec, Francji, ale także Belgii, która niedawno odzyskała dostęp do rynku w Chinach.
Komisja powinna dopilnować, aby nie doszło do dalszej eskalacji i że nasz sektor nie będzie tym, który ponownie będzie płacił rachunek za spory dotyczące innych sektorów. Musi także zapewnić unijnym producentom odpowiednie wsparcie w procesie dochodzenia i niezależnie od jego skutków.
Źródło: Copa Cogeca
Przeczytaj także
-
17.06.2024
SIAL Paris inspiruje branżę spożywczą - jaka będzie tegoroczna edycja?
Tagi SIAL Paris odbędą się w dniach 19–23 października 2024 r. Hasło przewodnie targów brzmi: „Own the Change” w ten sposób organizatorzy targów chcą zainspirować specjalistów z branży spożywczej do zmierzenia się z przemianami i globalnymi wyzwaniami związanymi z żywnością.
-
10.06.2024
Jak polscy rolnicy widzą przyszłość produkcji żywności? Nowy raport RoślinnieJemy
Raport przygotowany przez organizację RoślinnieJemy analizuje aktualne wyzwania stojące przed systemem produkcji żywności oraz możliwe kierunki jego transformacji.
-
16.05.2024
Agronomiczne aspekty zrównoważenia produkcji mleka i żywca bydlęcego - ZPPM zaprasza na bezpłatne szkolenie
Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie, które odbędzie się 23 maja 2024r., w Centrum Konferencyjnym “Zielna” w Warszawie.