Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Po kilku tygodniach spekulacji w Brukseli, w dn. 17 czerwca unijny sektor wieprzowiny otrzymał potwierdzenie rozpoczęcia dochodzenia antydumpingowego w sprawie eksportu do Chin mięsa wieprzowego i innych produktów ubocznych.
Biorąc pod uwagę niedawny rozwój sytuacji i rosnące napięcia handlowe między UE a Chinami w związku z dochodzeniem UE w sprawie produkcji pojazdów elektrycznych w UE, unijni producenci rolno-spożywczy stają się coraz bardziej nieufni przed dalszą eskalacją, biorąc pod uwagę dodatni bilans handlowy, jaki sektor cieszy się w handlu z Chinami. To nie pierwszy raz, gdy dobrze prosperujące produkty rolno-spożywcze UE wpadają w krzyżowy ogień sporów dotyczących innych sektorów. Z punktu widzenia producentów wieprzowiny i sektora rolno-spożywczego, który ciężko pracuje, aby zapewnić i utrzymać dostęp do rynku w Chinach, jest to nie do przyjęcia.
Udział w tym dochodzeniu będzie bardzo kosztownym i uciążliwym procesem i najprawdopodobniej doprowadzi do utraty rynku w Chinach. Eksport naszej wieprzowiny do Chin już znacznie spadł w poprzednich latach, ponieważ odbudowano lokalną produkcję po dużej epidemii afrykańskiego pomoru świń, ale UE nadal eksportuje znaczne ilości produktów ubocznych, z których wiele tak naprawdę nie trafia na rynek europejski. Dochodzenie to z pewnością będzie miało wpływ na producentów z UE, szczególnie tych z Hiszpanii, Holandii, Danii, Niemiec, Francji, ale także Belgii, która niedawno odzyskała dostęp do rynku w Chinach.
Komisja powinna dopilnować, aby nie doszło do dalszej eskalacji i że nasz sektor nie będzie tym, który ponownie będzie płacił rachunek za spory dotyczące innych sektorów. Musi także zapewnić unijnym producentom odpowiednie wsparcie w procesie dochodzenia i niezależnie od jego skutków.
Źródło: Copa Cogeca
Przeczytaj także
Tagi SIAL Paris odbędą się w dniach 19–23 października 2024 r. Hasło przewodnie targów brzmi: „Own the Change” w ten sposób organizatorzy targów chcą zainspirować specjalistów z branży spożywczej do zmierzenia się z przemianami i globalnymi wyzwaniami związanymi z żywnością.
Raport przygotowany przez organizację RoślinnieJemy analizuje aktualne wyzwania stojące przed systemem produkcji żywności oraz możliwe kierunki jego transformacji.
Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie, które odbędzie się 23 maja 2024r., w Centrum Konferencyjnym “Zielna” w Warszawie.