Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak polscy rolnicy widzą przyszłość produkcji żywności? Nowy raport RoślinnieJemy

Kategoria: Biznes

Raport przygotowany przez organizację RoślinnieJemy analizuje aktualne wyzwania stojące przed systemem produkcji żywności oraz możliwe kierunki jego transformacji. Obecny system musi zmierzyć się z koniecznością ograniczenia negatywnego wpływu na klimat, ochroną środowiska naturalnego, dobrostanem zwierząt oraz zdrowiem konsumentów. Kompleksowe podejście do transformacji systemu żywnościowego jest niezbędne, a badania wskazują, że kluczowym elementem jest zwiększenie spożycia roślinnych źródeł białka. Taka dieta sprzyja zdrowiu i wspiera zrównoważony rozwój produkcji żywności.

Odpowiedzialność za negatywne skutki obecnego systemu produkcji żywności często spoczywa na konsumentach, których wybory kształtują rynek. Istotne jest jednak, aby pamiętać, że decyzje konsumenckie są podejmowane w kontekście dostępności produktów, ich cen, ekspozycji oraz świadomości o korzyściach zdrowotnych i środowiskowych płynących z diety roślinnej.

Skuteczna reforma systemu żywnościowego wymaga zaangażowania wszystkich uczestników, od konsumentów po rolników, przy wsparciu państwa. Kluczowe jest wsparcie dla rolników, którzy chcą przestawić się na produkcję roślinną przeznaczoną na żywność dla ludzi zamiast na paszę dla zwierząt, oraz dla producentów żywności roślinnej.

Badanie opisane w raporcie zostało przeprowadzone we współpracy z Ogólnopolskim Panelem Badawczym Ariadna. Zastosowano metodę CAWI, ankietując 1000 osób prowadzących gospodarstwo rolne lub ogrodnicze. Kwoty dobrano według reprezentacji w populacji dla płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania. Badanie przeprowadzono w terminie 5–12 grudnia 2023 roku.

Główne wnioski z raportu:

  • 54,1% rolników popiera wprowadzenie dopłat w celu zachęcenia do zmiany profilu gospodarstwa rolnego z hodowli zwierzęcej na uprawę roślin.
  • 48,9% rolników pozytywnie ocenia wzrost dostępności roślinnych zamienników mięsa i nabiału, takich jak parówki sojowe czy napój owsiany.
  • 40,7% rolników uważa, że rolnictwo powinno rozwijać się w kierunku produkcji roślinnych zamienników mięsa i nabiału.
  • 55,4% rolników jest gotowych do zmniejszenia negatywnego wpływu własnej produkcji rolnej na środowisko naturalne.

Wyniki badania stanowią cenny element dyskusji na temat przyszłości systemu produkcji żywności w Polsce i mogą stanowić podstawę do dalszych działań na rzecz zrównoważonego rozwoju rolnictwa.

 

Wybierz temat: Eko

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.