Jak polscy rolnicy widzą przyszłość produkcji żywności? Nowy raport RoślinnieJemy
Raport przygotowany przez organizację RoślinnieJemy analizuje aktualne wyzwania stojące przed systemem produkcji żywności oraz możliwe kierunki jego transformacji. Obecny system musi zmierzyć się z koniecznością ograniczenia negatywnego wpływu na klimat, ochroną środowiska naturalnego, dobrostanem zwierząt oraz zdrowiem konsumentów. Kompleksowe podejście do transformacji systemu żywnościowego jest niezbędne, a badania wskazują, że kluczowym elementem jest zwiększenie spożycia roślinnych źródeł białka. Taka dieta sprzyja zdrowiu i wspiera zrównoważony rozwój produkcji żywności.
Odpowiedzialność za negatywne skutki obecnego systemu produkcji żywności często spoczywa na konsumentach, których wybory kształtują rynek. Istotne jest jednak, aby pamiętać, że decyzje konsumenckie są podejmowane w kontekście dostępności produktów, ich cen, ekspozycji oraz świadomości o korzyściach zdrowotnych i środowiskowych płynących z diety roślinnej.
Skuteczna reforma systemu żywnościowego wymaga zaangażowania wszystkich uczestników, od konsumentów po rolników, przy wsparciu państwa. Kluczowe jest wsparcie dla rolników, którzy chcą przestawić się na produkcję roślinną przeznaczoną na żywność dla ludzi zamiast na paszę dla zwierząt, oraz dla producentów żywności roślinnej.
Badanie opisane w raporcie zostało przeprowadzone we współpracy z Ogólnopolskim Panelem Badawczym Ariadna. Zastosowano metodę CAWI, ankietując 1000 osób prowadzących gospodarstwo rolne lub ogrodnicze. Kwoty dobrano według reprezentacji w populacji dla płci, wieku i wielkości miejscowości zamieszkania. Badanie przeprowadzono w terminie 5–12 grudnia 2023 roku.
Główne wnioski z raportu:
- 54,1% rolników popiera wprowadzenie dopłat w celu zachęcenia do zmiany profilu gospodarstwa rolnego z hodowli zwierzęcej na uprawę roślin.
- 48,9% rolników pozytywnie ocenia wzrost dostępności roślinnych zamienników mięsa i nabiału, takich jak parówki sojowe czy napój owsiany.
- 40,7% rolników uważa, że rolnictwo powinno rozwijać się w kierunku produkcji roślinnych zamienników mięsa i nabiału.
- 55,4% rolników jest gotowych do zmniejszenia negatywnego wpływu własnej produkcji rolnej na środowisko naturalne.
Wyniki badania stanowią cenny element dyskusji na temat przyszłości systemu produkcji żywności w Polsce i mogą stanowić podstawę do dalszych działań na rzecz zrównoważonego rozwoju rolnictwa.
Przeczytaj także
-
04.06.2024
Okiem audytora – dobrostan zwierząt i jego znaczenie dla zaufania konsumentów
Konsumenci stają się coraz bardziej świadomi i częściej sięgają po produkty, które zostały wyprodukowane zgodnie z najwyższymi standardami jakości i bezpieczeństwa żywności.
-
01.05.2024
Rolnictwo o kontrolowanym środowisku i agriwoltaika mogą być przyszłością rolnictwa
Nowe badania Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Virginia Tech wykazały, że rolnictwo i agriwoltaika w kontrolowanym środowisku mogą odgrywać kluczową rolę w przyszłym sukcesie przemysłu rolnego.
-
27.12.2023
Rolnictwo ekologiczne w Polsce - raport IJHARS
Raport Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) przedstawia wzrost liczby producentów i powierzchni upraw ekologicznych w Polsce. Spodziewa się się, że liczba producentów ekologicznych będzie rosnąć, a kluczową rolę w rozwoju tego sektora pełni doradztwo rolnicze i wsparcie edukacyjne.