Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ukazała się publikacja „Trends, Insights, and Future Prospects for Production in Controlled Environment Agriculture and Agrivoltaics Systems” będąca podsumowaniem badań przeprowadzonych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) i Virginia Tech, które sugerują, że technologie takie jak rolnictwo w kontrolowanym środowisku i agriwoltaika mogą stać się częścią przyszłości rolnictwa.
Systemy rolnicze o kontrolowanym środowisku
Systemy rolnicze o kontrolowanym środowisku są zwykle w obiektach zamkniętych. Należą do nich szklarnie, farmy wertykalne i hydroponika, które wykorzystują techniki ogrodnicze i inżynieryjne wykraczające poza tradycyjną produkcję na świeżym powietrzu w glebie. Agriwoltaika obejmuje wykorzystanie gruntów zarówno do celów rolniczych, jak i do wytwarzania energii fotowoltaicznej.
Naukowcy z USDA i Virginia Tech są zdania, że te innowacyjne techniki mogą zwiększyć plony, poprawić odżywianie, poprawić dostęp do lokalnej żywności i zapewnić lepszy całoroczny dostęp do świeżej żywności niż tradycyjna produkcja na świeżym powietrzu na dużą skalę.
Zespół badawczy odkrył, że chociaż systemy te stoją w obliczu wyzwań technologicznych i ekonomicznych, wpisują się w długą historię rozwoju technologii dla amerykańskiego sektora rolnego.
Chociaż te nowe technologie być może w najbliższym czasie nie zastąpią konwencjonalnych metod produkcji, mają one ogromny potencjał generowania korzyści, w tym energii odnawialnej z systemów agrowoltaicznych i zmniejszania ryzyka nieurodzaju w ekstremalnych warunkach pogodowych.
Technologie, w szczególności hydroponika i rolnictwa wertykalne doświadczyły ogromnego wzrostu w ciągu ostatnich kilku dekad, ale oficjalne dane zebrane i opublikowane przez USDA mogą nie w pełni odzwierciedlać obecną sytuację technologiczną i rynkową. Jeżeli w następnej dekadzie upowszechniłoby się rolnictwo w kontrolowanym środowisku i uprawy w obiektach zamkniętych, mogłoby to zmienić doświadczenia konsumentów i prawdopodobnie zmienić rzeczywistość gospodarczą dla tradycyjnych rolników uprawiających ziemię, którzy uprawiają rośliny, które można również uprawiać w kontrolowanych środowiskach i bez gleby.
Inne wyniki badań obejmują:
- W latach 2009–2019 liczba indywidualnie kontrolowanych gospodarstw rolnych zajmujących się ochroną środowiska w USA wzrosła ponad dwukrotnie do prawie 3000.
- Wielkość produkcji roślinnej uprawianej w kontrolowanym środowisku wzrosła w tym samym okresie o 56%, z 502 do 786 mln funtów.
- Zastosowano nowe technologie, aby wyprodukować dużą część całkowitej produkcji rolnej w kontrolowanym środowisku, przy czym w 2019 r. ponad 60 % pomidorów, ogórków i sałaty uprawiano przy użyciu hydroponiki.
- Od 2021 r. większość z ok. 300 obiektów agrowoltaicznych to farmy fotowoltaiczne obsadzone roślinnością przyjazną dla zapylaczy. Ok. 35 lokalizacji łączyło panele słoneczne z roślinnością, na której pasły się owce, a w kilku znajdowały się miejsca uprawy specjalistycznych roślin, w tym borówek.
Pełna treść opracowania USDA - >>link<<
Źródło: USDA
Przeczytaj także
Przejście na zrównoważoną produkcję musi być odpowiednio kompensowane producentom rolnym - podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa podczas Globalnego Forum Żywności i Rolnictwa (GFFA).
W Barcelonie dwa start-upy powzięły sobie za cel skrócenie dystansu, który zwykle pokonuje żywność w przysłowiowej drodze „od pola stołu”. Rozwiązanie, na które postawiły, to tzw. farmy wertykalne.
Istotą konkluzji jest zachęcanie do stosowanie praktyk rolnych przyczyniających się do pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery.