Rolnictwo o kontrolowanym środowisku i agriwoltaika mogą być przyszłością rolnictwa
Ukazała się publikacja „Trends, Insights, and Future Prospects for Production in Controlled Environment Agriculture and Agrivoltaics Systems” będąca podsumowaniem badań przeprowadzonych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) i Virginia Tech, które sugerują, że technologie takie jak rolnictwo w kontrolowanym środowisku i agriwoltaika mogą stać się częścią przyszłości rolnictwa.
Systemy rolnicze o kontrolowanym środowisku
Systemy rolnicze o kontrolowanym środowisku są zwykle w obiektach zamkniętych. Należą do nich szklarnie, farmy wertykalne i hydroponika, które wykorzystują techniki ogrodnicze i inżynieryjne wykraczające poza tradycyjną produkcję na świeżym powietrzu w glebie. Agriwoltaika obejmuje wykorzystanie gruntów zarówno do celów rolniczych, jak i do wytwarzania energii fotowoltaicznej.
Naukowcy z USDA i Virginia Tech są zdania, że te innowacyjne techniki mogą zwiększyć plony, poprawić odżywianie, poprawić dostęp do lokalnej żywności i zapewnić lepszy całoroczny dostęp do świeżej żywności niż tradycyjna produkcja na świeżym powietrzu na dużą skalę.
Zespół badawczy odkrył, że chociaż systemy te stoją w obliczu wyzwań technologicznych i ekonomicznych, wpisują się w długą historię rozwoju technologii dla amerykańskiego sektora rolnego.
Chociaż te nowe technologie być może w najbliższym czasie nie zastąpią konwencjonalnych metod produkcji, mają one ogromny potencjał generowania korzyści, w tym energii odnawialnej z systemów agrowoltaicznych i zmniejszania ryzyka nieurodzaju w ekstremalnych warunkach pogodowych.
Technologie, w szczególności hydroponika i rolnictwa wertykalne doświadczyły ogromnego wzrostu w ciągu ostatnich kilku dekad, ale oficjalne dane zebrane i opublikowane przez USDA mogą nie w pełni odzwierciedlać obecną sytuację technologiczną i rynkową. Jeżeli w następnej dekadzie upowszechniłoby się rolnictwo w kontrolowanym środowisku i uprawy w obiektach zamkniętych, mogłoby to zmienić doświadczenia konsumentów i prawdopodobnie zmienić rzeczywistość gospodarczą dla tradycyjnych rolników uprawiających ziemię, którzy uprawiają rośliny, które można również uprawiać w kontrolowanych środowiskach i bez gleby.
Inne wyniki badań obejmują:
- W latach 2009–2019 liczba indywidualnie kontrolowanych gospodarstw rolnych zajmujących się ochroną środowiska w USA wzrosła ponad dwukrotnie do prawie 3000.
- Wielkość produkcji roślinnej uprawianej w kontrolowanym środowisku wzrosła w tym samym okresie o 56%, z 502 do 786 mln funtów.
- Zastosowano nowe technologie, aby wyprodukować dużą część całkowitej produkcji rolnej w kontrolowanym środowisku, przy czym w 2019 r. ponad 60 % pomidorów, ogórków i sałaty uprawiano przy użyciu hydroponiki.
- Od 2021 r. większość z ok. 300 obiektów agrowoltaicznych to farmy fotowoltaiczne obsadzone roślinnością przyjazną dla zapylaczy. Ok. 35 lokalizacji łączyło panele słoneczne z roślinnością, na której pasły się owce, a w kilku znajdowały się miejsca uprawy specjalistycznych roślin, w tym borówek.
Pełna treść opracowania USDA - >>link<<
Źródło: USDA
Przeczytaj także
-
29.01.2024
Opłacalność produkcji rolnej jest warunkiem powodzenia transformacji systemów żywnościowych i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego
Przejście na zrównoważoną produkcję musi być odpowiednio kompensowane producentom rolnym - podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa podczas Globalnego Forum Żywności i Rolnictwa (GFFA).
-
28.07.2022
Farmy wertykalne, czyli rolnictwo w sercu miasta
W Barcelonie dwa start-upy powzięły sobie za cel skrócenie dystansu, który zwykle pokonuje żywność w przysłowiowej drodze „od pola stołu”. Rozwiązanie, na które postawiły, to tzw. farmy wertykalne.
-
19.04.2022
Rolnictwo regeneratywne - Rada przyjęła konkluzje
Istotą konkluzji jest zachęcanie do stosowanie praktyk rolnych przyczyniających się do pochłaniania dwutlenku węgla z atmosfery.