Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rolnictwo o kontrolowanym środowisku i agriwoltaika mogą być przyszłością rolnictwa

Kategoria: Procesy i Technologie

Ukazała się publikacja „Trends, Insights, and Future Prospects for Production in Controlled Environment Agriculture and Agrivoltaics Systems” będąca podsumowaniem badań przeprowadzonych przez Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) i Virginia Tech, które sugerują, że technologie takie jak rolnictwo w kontrolowanym środowisku i agriwoltaika mogą stać się częścią przyszłości rolnictwa.

Systemy rolnicze o kontrolowanym środowisku

Systemy rolnicze o kontrolowanym środowisku są zwykle w obiektach zamkniętych. Należą do nich szklarnie, farmy wertykalne i hydroponika, które wykorzystują techniki ogrodnicze i inżynieryjne wykraczające poza tradycyjną produkcję na świeżym powietrzu w glebie. Agriwoltaika obejmuje wykorzystanie gruntów zarówno do celów rolniczych, jak i do wytwarzania energii fotowoltaicznej.

Naukowcy z USDA i Virginia Tech są zdania, że te innowacyjne techniki mogą zwiększyć plony, poprawić odżywianie, poprawić dostęp do lokalnej żywności i zapewnić lepszy całoroczny dostęp do świeżej żywności niż tradycyjna produkcja na świeżym powietrzu na dużą skalę.

Zespół badawczy odkrył, że chociaż systemy te stoją w obliczu wyzwań technologicznych i ekonomicznych, wpisują się w długą historię rozwoju technologii dla amerykańskiego sektora rolnego.

Chociaż te nowe technologie być może w najbliższym czasie nie zastąpią konwencjonalnych metod produkcji, mają one ogromny potencjał generowania korzyści, w tym energii odnawialnej z systemów agrowoltaicznych i zmniejszania ryzyka nieurodzaju w ekstremalnych warunkach pogodowych.

Technologie, w szczególności hydroponika i rolnictwa wertykalne doświadczyły ogromnego wzrostu w ciągu ostatnich kilku dekad, ale oficjalne dane zebrane i opublikowane przez USDA mogą nie w pełni odzwierciedlać obecną sytuację technologiczną i rynkową. Jeżeli w następnej dekadzie upowszechniłoby się rolnictwo w kontrolowanym środowisku i uprawy w obiektach zamkniętych, mogłoby to zmienić doświadczenia konsumentów i prawdopodobnie zmienić rzeczywistość gospodarczą dla tradycyjnych rolników uprawiających ziemię, którzy uprawiają rośliny, które można również uprawiać w kontrolowanych środowiskach i bez gleby.

Inne wyniki badań obejmują:

- W latach 2009–2019 liczba indywidualnie kontrolowanych gospodarstw rolnych zajmujących się ochroną środowiska w USA wzrosła ponad dwukrotnie do prawie 3000.

- Wielkość produkcji roślinnej uprawianej w kontrolowanym środowisku wzrosła w tym samym okresie o 56%, z 502 do 786 mln funtów.

- Zastosowano nowe technologie, aby wyprodukować dużą część całkowitej produkcji rolnej w kontrolowanym środowisku, przy czym w 2019 r. ponad 60 % pomidorów, ogórków i sałaty uprawiano przy użyciu hydroponiki.

- Od 2021 r. większość z ok. 300 obiektów agrowoltaicznych to farmy fotowoltaiczne obsadzone roślinnością przyjazną dla zapylaczy. Ok. 35 lokalizacji łączyło panele słoneczne z roślinnością, na której pasły się owce, a w kilku znajdowały się miejsca uprawy specjalistycznych roślin, w tym borówek.

Pełna treść opracowania USDA - >>link<<

Źródło: USDA 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Procesy i Technologie

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.