Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Farmy wertykalne, czyli rolnictwo w sercu miasta

Kategoria: Biznes

Skrócenie drogi „od pola do stołu”

W Barcelonie dwa start-upy powzięły sobie za cel skrócenie dystansu, który zwykle pokonuje żywność w przysłowiowej drodze „od pola stołu”. Rozwiązanie, na które postawiły, to tzw. farmy wertykalne. Zlokalizowane w specjalnych przemysłowych pomieszczeniach, składają się one z pionowych regałów, na których hodowane są rośliny jadalne, takie jak sałata, bazylia, tymianek czy mięta. Ich liczba może sięgać nawet 30 tys. sztuk na powierzchni zaledwie 300 m2.

Metoda aeroponiki

Uprawy te opierają się na metodzie aeroponiki, która polega na hodowli bez wykorzystania ziemi, zamiast której stosuje się specjalne systemy nawadniania i dostarczania składników mineralnych. Rośliny oświetlane są za pomocą lamp elektrycznych. Dzięki takim rozwiązaniom możliwe jest „ograniczenie zużycia wody o 90%”, mówi Carlos Gómez, założyciel barcelońskiej firmy Groots, która wykorzystuje farmy wertykalne. W związku z tym, że cała uprawa prowadzona jest w zamkniętym, „ściśle kontrolowanym środowisku”, nie trzeba stosować w niej pestycydów.

Korzyści dla środowiska

Jako że uprawy tego typu nie wymagają użycia gleby, „łatwo można instalować je w środowisku miejskim, blisko miejsca zamieszkania docelowych konsumentów”, mówi Paul Brinon, założyciel UrbanFresh – innej barcelońskiej firmy stawiającej na podobne, innowacyjne rozwiązania. Brinon podkreśla, że wertykalna hodowla roślin oferuje „liczne korzyści w porównaniu z konwencjonalnym rolnictwem”, które często opiera się na sprowadzaniu żywności z odległych zakątków globu. Pozwala bowiem na „znaczną redukcję emisji gazów cieplarnianych związanej z transportem”.

Przyszłość rolnictwa?

Według Carlosa Gómeza z Groots rozwój nowej technologii upraw nie stanowi „zagrożenia” dla tradycyjnych systemów hodowli rolniczej, ale stanowi jej „przyszłość”. Jak dodaje Paul Brinon z UbranFresh, podczas gdy konwencjonalna uprawa wykorzystuje przykładowo „jeden metr kwadratowy gleby”, farma wertykalna pozwala na tej samej powierzchni prowadzić „hodowlę na pięciu metrach kwadratowych” dzięki zastosowaniu pionowego systemu półkowego. Do tej pory obydwie firmy sprzedawały zioła i warzywa w małych barcelońskich sklepach, jednak już niedługo ich produkty będą dostępne w sieciach supermarketów takich jak Carrefour czy Auchan.

Źródła:

  1. https://www.groots.eco/mision-groots
  2. https://en.urbanfresh.es/#proceso
  3. https://www.efeagro.com/noticia/granjas-verticales-el-metodo-que-lleva-la-agricultura-del-campo-a-la-ciudad/?fbclid=IwAR3_U9nokpbRZuyZlUCQUtqKMR-Y22-DcnJ6_FVzBE9EA-UDvpL-vNxRhN4

Wybierz obszar: Owoce i warzywa

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn