Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Farmy wertykalne, czyli rolnictwo w sercu miasta

Kategoria: Biznes

Skrócenie drogi „od pola do stołu”

W Barcelonie dwa start-upy powzięły sobie za cel skrócenie dystansu, który zwykle pokonuje żywność w przysłowiowej drodze „od pola stołu”. Rozwiązanie, na które postawiły, to tzw. farmy wertykalne. Zlokalizowane w specjalnych przemysłowych pomieszczeniach, składają się one z pionowych regałów, na których hodowane są rośliny jadalne, takie jak sałata, bazylia, tymianek czy mięta. Ich liczba może sięgać nawet 30 tys. sztuk na powierzchni zaledwie 300 m2.

Metoda aeroponiki

Uprawy te opierają się na metodzie aeroponiki, która polega na hodowli bez wykorzystania ziemi, zamiast której stosuje się specjalne systemy nawadniania i dostarczania składników mineralnych. Rośliny oświetlane są za pomocą lamp elektrycznych. Dzięki takim rozwiązaniom możliwe jest „ograniczenie zużycia wody o 90%”, mówi Carlos Gómez, założyciel barcelońskiej firmy Groots, która wykorzystuje farmy wertykalne. W związku z tym, że cała uprawa prowadzona jest w zamkniętym, „ściśle kontrolowanym środowisku”, nie trzeba stosować w niej pestycydów.

Korzyści dla środowiska

Jako że uprawy tego typu nie wymagają użycia gleby, „łatwo można instalować je w środowisku miejskim, blisko miejsca zamieszkania docelowych konsumentów”, mówi Paul Brinon, założyciel UrbanFresh – innej barcelońskiej firmy stawiającej na podobne, innowacyjne rozwiązania. Brinon podkreśla, że wertykalna hodowla roślin oferuje „liczne korzyści w porównaniu z konwencjonalnym rolnictwem”, które często opiera się na sprowadzaniu żywności z odległych zakątków globu. Pozwala bowiem na „znaczną redukcję emisji gazów cieplarnianych związanej z transportem”.

Przyszłość rolnictwa?

Według Carlosa Gómeza z Groots rozwój nowej technologii upraw nie stanowi „zagrożenia” dla tradycyjnych systemów hodowli rolniczej, ale stanowi jej „przyszłość”. Jak dodaje Paul Brinon z UbranFresh, podczas gdy konwencjonalna uprawa wykorzystuje przykładowo „jeden metr kwadratowy gleby”, farma wertykalna pozwala na tej samej powierzchni prowadzić „hodowlę na pięciu metrach kwadratowych” dzięki zastosowaniu pionowego systemu półkowego. Do tej pory obydwie firmy sprzedawały zioła i warzywa w małych barcelońskich sklepach, jednak już niedługo ich produkty będą dostępne w sieciach supermarketów takich jak Carrefour czy Auchan.

Źródła:

  1. https://www.groots.eco/mision-groots
  2. https://en.urbanfresh.es/#proceso
  3. https://www.efeagro.com/noticia/granjas-verticales-el-metodo-que-lleva-la-agricultura-del-campo-a-la-ciudad/?fbclid=IwAR3_U9nokpbRZuyZlUCQUtqKMR-Y22-DcnJ6_FVzBE9EA-UDvpL-vNxRhN4
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Owoce i warzywa

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.