Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowa ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej uchwalona

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Ogólny kontekst 

29 czerwca 2022 r. została opublikowana długo wyczekiwana ustawa z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej. Jej uchwalenie stało się koniecznością na skutek rozpoczęcia stosowania przepisów rozporządzenia 2018/848 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych, które w znacznym stopniu odmieniło unijne rolnictwo ekologiczne. Nowa ustawa w całości uchyliła poprzednio obowiązującą ustawę z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym wraz z wydanymi na jej podstawie aktami wykonawczymi. Co ciekawe, początkowo nowa ustawa miała taki sam tytuł jak dotychczas obowiązujące regulacje tj. „Ustawa o rolnictwie ekologicznym”, który w toku prac nad projektem uległ zmianie na „Ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej”. 

Zakres nowelizacji 

Największe zmiany dotknęły kwestii kwestii związanych z warunkami wykonywania urzędowych kontroli, natomiast zakres przedmiotowy i podmiotowy ustawy nie uległ znacznym zmianom. Ustawa o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej określa m.in kompetencje i zadania Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, a także zakres  jego nadzoru nad produkcją ekologiczną. Przepisy szczegółowo określają także zadania jednostek certyfikujących, zadania Głównego Inspekora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Określono także aktualne warunki zgłoszenia podjęcia działalności w rolnictwie ekologicznym, a także katalog sankcji za nieprzestrzeganie przepisów. Oprócz tego, Głównemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przyznano możliwość wydawania wiążacych poleceń w celu zapewnienia prawidłowej realizacji wykonywanych przez jednostki certyfikujące prawnie określonych zadań.   

Wejście w życie 

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że ustawodawca przewidział stosunkowo krótki okres vacatio legis, po upływie którego ustawa wchodzi w życie - w przypadku ustawy o rolnictwie ekologicznym jest to zaledwie 7 dni. W efekcie nowa ustawa zaczęła obowiązywać już 7 lipca 2022 r. Wyjątek stanowi art. 33, który wchodzi w życie wcześniej, bowiem już z dniem 1 lipca 2022 r. Artykuł ten stanowi zmianę przepisów ustawy z dnia 13 lutego 2020 r. o ochronie roślin przed agrofagami i odnosi się m.in. do fitosanitarnych świadectw eksportowych. 

Tekst całej ustawy o rolnictwie ekologicznym znajdziesz pod adresem:

https://dziennikustaw.gov.pl/D2022000137001.pdf 

 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Wykładowca w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego.
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Eko Prawo żywnościowe

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.