SIAL Paris inspiruje branżę spożywczą - jaka będzie tegoroczna edycja?
Targi SIAL Paris należą do najważniejszych wydarzeń targowych dla branży rolno-spożywczej na świecie. Targi odbywają się w cyklu 2 letnim. Tegoroczna edycja, która odbędzie się w dniach 19-23 października 2024 r. w paryskim centrum wystawienniczym Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte i jest edycją jubileuszową – targi istnieją już 60 lat!
W poprzedniej edycji w 2022 r. w targach udział brało 220 polskich wystawców, a targi odwiedziło pond 1300 profesjonalistów w branży. Organizatorzy spodziewają się, że w tym roku liczby te będą jeszcze większe.
W dn. 6 czerwca br. w siedzibie KIG w Warszawie odbyła się konferencja prasowa, na której Jean-Gabriel Mollard, dyrektor ds. promocji międzynarodowej SIAL Network oraz Andrzej Berenda, dyrektor Promosalons Pologne Międzynarodowe Targi Francuskie opowiedzieli jak będzie wyglądała tegoroczna edycja SIAL.
Targi SIAL Paris 2024 będą gościć ponad 7500 wystawców reprezentujących 130 krajów i spodziewa się, że 75% odwiedzających będą stanowić goście spoza Francji. Polska podczas poprzedniej edycji była na 8 miejscu wśród liczby profesjonalnych odwiedzających.
SIAL inspiruje branżę spożywczą
Hasło przewodnie targów brzmi: „Own the Change” w ten sposób organizatorzy targów chcą zainspirować specjalistów z branży spożywczej do zmierzenia się z przemianami i globalnymi wyzwaniami związanymi z żywnością. Targi SIAL Paris od początku swojej działalności wskazywały trendy i prezentowały innowacje w branży rolno-spożywczej:
- SIAL Summits - po raz pierwszy odbędą się spotkania na szczycie. Unikalny format, który wykracza poza inspirację i oferuje treści opracowane przez prelegentów o międzynarodowej renomie. Podczas tych szczytów omówione zostaną kwestie Afryki, deeptech i sztucznej inteligencji, łańcucha dostaw i CSR, aby zrozumieć ich bezpośredni wpływ i zastanowić się nad konkretnymi rozwiązaniami, jakich mogą dostarczyć w obliczu przyszłych wyzwań.
- SIAL Innovation - prezentacja najlepszych innowacji spożywczych z całego świata zaoferuje wgląd w przyszły rozwój sektora. SIAL nagradza te innowacje poprzez około dwadzieścia wyróżnień tematycznych przyznawanych według sektorów (nabiał, owoce morza, mrożonki, catering itp.), a także nagrody specjalne, takie jak nagroda Own the Change (CSR), Prix start-up i Nagroda publiczności, której zwycięzcę wybiera społeczność targów SIAL Paris w ramach głosowania przed i w trakcie trwania imprezy. Edycja 2024 będzie wyróżniać się 4 nowymi nagrodami specjalnymi: Nagrodą 60-lecia, która doceni najlepszą innowację wśród wszystkich zwycięzców konkursu od czasu jego powstania, Nagrodą Top 3 krajów dla krajów, które zaproponowały najwięcej innowacyjnych produktów, Nagrodą Afryka oraz Nagrodą Concept przyznawaną dla innowacji na wczesnym etapie. Po raz pierwszy odwiedzający targi będą mieli okazję spróbować wyselekcjonowanych produktów SIAL Innovation w nowej przestrzeni: SIAL Taste.
Jest jeszcze czas na zgłoszenie się do konkursu SIAL Innovation! Zapisy trwają do 30 sierpnia 2024 r. Więcej informacji na stronie SIAL Paris Innovation.
- SIAL StartUp - to przestrzeń, która zaprezentuje wyselekcjonowane start-upy z sektora spożywczego. W tym roku weźmie w niej udział dwukrotnie więcej startupów niż pierwotnie planowano, w tym także projekty na wczesnym etapie realizacji. SIAL Paris oferuje start-upom możliwość zaprezentowania swojego projektu na scenie SIAL Pitch w sercu sektora SIAL Startup. Jest to szansa dla tych młodych firm na przyciągnięcie uwagi inwestorów, pobudzenie ich działalności i przekonanie ludzi o ich potencjale wzrostu.
- SIAL Insights - prezentuje badania analiza trendów w branży dotyczących oczekiwań konsumentów, innowacyjnymi produktami, trendami na rynkach.
-
SIAL For Change - pracowanie najnowocześniejszych strategii w obszarach związanych z CSR, zainicjowanie zbiorowego ruchu i wprowadzenie pozytywnej wizji zmian – oto cel nowego konkursu SIAL for Change, ogłoszonego z okazji 60 lat targów SIAL Paris. Oprócz produktów i innowacji przy przyznawaniu nagrody bierze się pod uwagę globalne podejście wystawców, którzy muszą wykazać swoje zaangażowanie prezentując dossier kandydata (dostępnego na stronie internetowej SIAL Paris). Najlepsze inicjatywy zostaną nagrodzone na targach podczas uroczystej gali i zaprezentowane w ramach dedykowanej ścieżki tematycznej.
Nowy plan hal wystawienniczych
Organizatorzy targów wsłuchują się w oczekiwania zwiedzających i wyciągają wnioski - podczas tegorocznej edycji stoiska zorganizowane będą według rodzaju produktów, aby odwiedzający mogli efektywniej się między nimi przemieszczać. Nowy plan targów będzie uwzględniał sektor działalności wystawców.
Przydatne informacje dla odwiedzających
Tagi SIAL Paris odbędą się w dniach 19–23 października 2024 r.
Hotele: można skorzystać z preferencyjnych stawek pokoi hotelowych dzięki Bnetwork
Air France: można skorzystać z obniżonych cen biletów lotniczych proponowanych na liniach Air France i KLM
Transport na targi: komunikację między Paryżem i terenami targowymi Paris Nord Villepinte zapewnią autokary:
-końcowy przystanek w Paryżu przy Gare Montparnasse i Porte Maillot
-a także z lotniska Roissy Charles de Gaulle
O darmowe wejściówki na targi można zwrócić się do wystawów, którzy posiadają pakiety darmowych biletów dla swoich klientów.
Przeczytaj także
-
12.06.2024
Publikacja WTO: Nielegalny handel żywnością i fałszerstwa żywnościowe
Według Światowej Organizacji Handlu (WTO) nielegalny handel i oszustwa w branży spożywczej mogą powodować znaczne szkody na rynku międzynarodowym i zdrowiu publicznym.
-
04.11.2022
SIAL Paris potwierdza swój status wiodącego wydarzenia sektora spożywczego
Targi SIAL Paris zamknęły swoje podwoje. Wyniki są niezwykle pozytywne: jest to pierwsza światowa impreza tej skali, która odniosła sukces i powróciła do rezultatów sprzed pandemii, biorąc pod uwagę zarówno liczbę odwiedzających, jak i wystawców.
-
17.06.2022
Innowacje tematem przewodnim targów SIAL. 10 trendów w branży spożywczej
10 trendów w sektorze spożywczym w Polsce, które odpowiadają na oczekiwania nowego konsumenta. Tak też będzie w październiku w Paryżu, gdzie podczas SIAL odbędą się wydarzenia prezentujące główne globalne problemy, trendy i innowacje, które mają kształtować przemysł spożywczy przyszłości.