Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

Obecność Pseudomonas w żywności: ryzyka i konsekwencje

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Obecność Pseudomonas w żywności: ryzyka i konsekwencje

W ostatnich latach obserwujemy ciągły wzrost zainteresowania bezpieczeństwem żywności, które obejmuje również bakterie takie jak Pseudomonas. Często związany z psuciem się żywności, może w pewnych warunkach stanowić zagrożenie zdrowotne. Badacze z Instytutu Quadram przyjrzeli się temu zagadnieniu, mając na celu rzetelne zrozumienie obecności i potencjalnych implikacji bakterii Pseudomonas w żywności.

Rozumienie Pseudomonas:

Pseudomonas to rodzaj bakterii obecny powszechnie w różnych środowiskach, takich jak gleby, wody, a także żywność. Niektóre gatunki przyczyniają się do psucia produktów spożywczych. Inne, takie jak Pseudomonas aeruginosa, są znane z ich zdolności do wywoływania zakażeń u ludzi, które mogą być trudne do leczenia z powodu oporności na antybiotyki.

Wyniki badań:

Dr Samuel Bloomfield i jego zespół przeprowadzili szczegółowe badania mające na celu określenie obecności Pseudomonas na różnych typach żywności, w tym mięs, owoców morza i warzyw liściastych. Badania wykazały, że bakterie z rodzaju Pseudomonas występowały w aż 88% badanych próbek żywności. Najczęściej były one związane z psuciem się produktów, a nie bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia.

Szczególną uwagę zwrócono na Pseudomonas aeruginosa, który został zidentyfikowany w 11% badanych próbek żywności. Szczepy tej bakterii, izolowane z żywności, nie tylko zawierały geny oporności na antybiotyki, ale również wykazywały podobieństwo genetyczne do szczepów znanych z infekcji u ludzi. Nasunęło się pytanie o rolę żywności w przenoszeniu opornych szczepów P. aeruginosa na konsumentów.

Wykresy przedstawiają liczbę próbek żywności z każdego towaru w których znaleziono różne gatunki Pseudomonas:

Implikacje dla bezpieczeństwa żywności:

Obecność opornych na antybiotyki Pseudomonas w żywności podkreśla potencjalne ryzyko dla zdrowia publicznego. Chociaż większość Pseudomonas obecnych w żywności jest nieszkodliwa dla zdrowych osób, pojawienie się opornych szczepów może być trudne w leczeniu osób podatnych na infekcje, takich jak pacjenci z obniżoną odpornością.

Dr Bloomfield podkreślił potrzebę dalszych badań nad zanieczyszczeniem żywności przez Pseudomonas, identyfikacją najbardziej narażonych rodzajów żywności oraz metodami przeciwdziałania, które mogą zmniejszyć ryzyko związane z tymi bakteriami. Zrozumienie tych mechanizmów jest kluczowe dla opracowania strategii zapobiegających rozprzestrzenianiu się opornych na antybiotyki bakterii drogą pokarmową.

Kierunki przyszłych badań:

W przyszłości konieczne będzie skoncentrowanie się na programach monitorowania i nadzoru, które pozwolą śledzić występowanie opornych na antybiotyki Pseudomonas w żywności. Poszukiwanie alternatywnych metod wykrywania i eliminacji tych bakterii z produktów spożywczych może podnieść poziom bezpieczeństwa żywnościowego i ochronić zdrowie publiczne.

Podsumowanie:

Choć większość gatunków Pseudomonas obecnych w żywności jest nieszkodliwa, obecność opornych na antybiotyki szczepów, takich jak Pseudomonas aeruginosa, podkreśla potrzebę stałej czujności w praktykach dotyczących bezpieczeństwa żywności. Kontynuacja badań będzie kluczowa dla ochrony konsumentów przed potencjalnymi zagrożeniami zdrowotnymi związanymi z tymi bakteriami.

Żródła: Quadram InstituteBMC

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.