Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Sytuacja epidemiologiczna w Szwecji: wzrost zakażeń Salmonellą i niedobór jaj w 2023 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Sytuacja epidemiologiczna w Szwecji: Wzrost zakażeń Salmonellą i niedobór jaj w 2023 roku.

W 2023 roku w Szwecji odnotowano znaczący wzrost zakażeń Salmonellą, w tym dużą epidemię, która miała poważne konsekwencje ekonomiczne i spowodowała niedobór jaj. Raport, opublikowany przez Państwowy Instytut Weterynaryjny (SVA) przy współpracy z Agencją Zdrowia Publicznego Szwecji (Folkhälsomyndigheten) i Szwedzką Agencją Żywności (Livsmedelsverket), ujawnia szczegóły tych infekcji.

Statystyki zakażeń

W 2023 roku zgłoszono łącznie 1,316 przypadków zakażeń Salmonellą, w porównaniu do 1,137 w 2022 roku. Ponad połowa przypadków dotyczyła osób zakażonych za granicą, głównie w Tajlandii, Turcji, Grecji i Hiszpanii. Przypadki krajowe nieznacznie spadły. Najwyższą zachorowalność odnotowano u dzieci poniżej piątego roku życia. Wśród przypadków krajowych najczęściej występowały szczepy Salmonella Enteritidis, Typhimurium oraz monophasic Salmonella Typhimurium.

Główne epidemie

Wykryto trzy ogniska zakażeń z dziesięcioma lub więcej przypadkami. Największa epidemia dotknęła 82 osoby i była związana z jajami produkowanymi w CA Cedergren, największej w Szwecji fermie kur niosek. Podobny szczep Salmonella Enteritidis spowodował dużą epidemię w Belgii w 2022 roku, związaną z fermą kur w tym kraju.

Pod koniec grudnia 2022 roku w Szwecji wykryto Salmonella Enteritidis w dwóch stadach, co spowodowało wycofanie jaj z tych stad z rynku. Zainfekowane stada zostały poddane eutanazji, a miejsca zakażeń dokładnie wyczyszczono i zwiększono bioasekurację między pozostałymi stadami. W okresie od lutego do października 2023 roku wykryto Salmonellę w 14 kolejnych stadach na farmie. Pod koniec 2023 roku wszystkie kury na farmie zostały uśmiercone, a przeprowadzono gruntowne czyszczenia i dezynfekcje.

Zakażenia E. coli i Listerią

W 2023 roku zgłoszono 939 przypadków zakażeń E. coli, z czego 608 pochodziło z zakażeń krajowych. Jak w poprzednich latach, najwyższą zachorowalność odnotowano u dzieci poniżej piątego roku życia. Zgłoszono 20 przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS) związanego ze STEC, z czego 14 zakażeń miało miejsce w Szwecji. Dziewięć przypadków HUS dotyczyło dzieci poniżej dziesiątego roku życia.

Listerioza utrzymywała się na podobnym poziomie jak w 2022 roku, z 131 przypadkami w 2023 roku w porównaniu do 125 w roku poprzednim. Większość przypadków dotyczyła starszych grup wiekowych, a mediana wieku wynosiła 77 lat. Czterdzieści jeden osób zmarło w ciągu miesiąca od diagnozy.

Inne dane

Zgłoszono 5,676 przypadków zakażeń Campylobacter. Przypadki związane z podróżami wzrosły w porównaniu do 2022 roku, podczas gdy infekcje krajowe pozostały na stałym poziomie. Przypadki Yersiniozy wyniosły 328, a większość zakażeń miała miejsce w Szwecji. Zgłoszono 741 przypadków kryptosporydiozy, z medianą wieku wynoszącą 35 lat, a 59 procent przypadków stanowiły kobiety.

Podsumowanie

Dane z 2023 roku pokazują wyzwania związane z kontrolą zakażeń Salmonellą i innymi patogenami w Szwecji. Wzrost liczby zakażeń i związane z tym konsekwencje podkreślają potrzebę ciągłych działań prewencyjnych i skutecznych procedur kontroli w całym łańcuchu produkcji żywności.

Źródła: SVAFolkhälsomyndigheten

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.