Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Śledztwo w sprawie wybuchu epidemii Shiga toksycznej E. coli (STEC) O145 w Wielkiej Brytanii, maj-czerwiec 2024

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W maju 2024 roku UK Health Security Agency (UKHSA), Public Health Scotland, Public Health Wales oraz Public Health Agency Northern Ireland (PHA), we współpracy z Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS), rozpoczęły wspólne śledztwo dotyczące wybuchu epidemii Shiga toksycznej Escherichia coli (STEC) O145. Zidentyfikowano go poprzez analizę danych sekwencjonowania całego genomu (WGS).

Identyfikacja epidemii

Potencjalny wybuch epidemii po raz pierwszy zidentyfikowano w Anglii 22 maja 2024 roku dzięki rutynowemu nadzorowi UKHSA, który odnotował dziesięciokrotny wzrost liczby próbek kału z pozytywnymi wynikami testów na geny toksyn STEC nie będące O157, przesłanych przez NHS do krajowego laboratorium referencyjnego.

Potwierdzenie i analiza przypadków

24 maja testy PCR w laboratorium referencyjnym sugerowały, że wzrost liczby zakażeń jest spowodowany szczepem STEC posiadającym profil genów wirulencji stx2a, eae+, ale nie będącym serotypem O157 ani O26 (określone jako "prawdopodobne przypadki"). Następnie, 28 maja, analiza WGS wykazała, że większość tych przypadków była spowodowana przez serotyp STEC O145 o specyficznym profilu genetycznym ('genetic fingerprint') t5.206. Do 24 czerwca odnotowano 275 potwierdzonych przypadków, w tym 273 przypadki pierwotne i 2 wtórne.

Potwierdzone przypadki według cotygodniowego pobierania próbek i kraju zamieszkania (n = 267)

Charakterystyka przypadków

Przypadki były geograficznie rozproszone w całej Anglii (182), Szkocji (58), Walii (31) i Irlandii Północnej (4). Wśród przypadków dominowały kobiety (57%) o medianie wieku 30 lat. Najbardziej dotknięte grupy wiekowe to 20-29 lat (30%) i 30-39 lat (23%).

Profil wirulencji i objawy kliniczne

Szczep STEC O145 t5:206 posiada profil genów wirulencji (stx2a, eae+), który jest związany z cięższymi objawami choroby i zwiększonym ryzykiem wystąpienia zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS). Wśród potwierdzonych przypadków epidemii t5:206, 81% zgłaszało krwawą biegunkę, 49% zostało hospitalizowanych, a 10% wymagało opieki w nagłych przypadkach. Do tej pory potwierdzono 7 przypadków HUS, głównie w Anglii i Szkocji, z czego większość stanowiły kobiety w wieku od 12 do 59 lat. Odnotowano 2 zgony wśród pacjentów z potwierdzonym zakażeniem szczepem t5:206, obaj mieli schorzenia współistniejące.

Badania epidemiologiczne i łańcuch dostaw

Wstępne analizy epidemiologiczne wskazały, że źródłem epidemii był prawdopodobnie produkt spożywczy dystrybuowany na terenie całej Wielkiej Brytanii. W szczególności podejrzewano kanapki zawierające sałatę. FSA i FSS zidentyfikowały jednego dostawcę potencjalnie skażonej sałaty, a śledztwo nadal trwa w odniesieniu do dwóch innych dostawców. Badania wykazały obecność ogólnych wskaźników E. coli w produktach, co wskazuje na możliwe zdarzenie kontaminacji. W wyniku tych ustaleń, producenci zdecydowali się na dobrowolne wycofanie produktów gotowych do spożycia (kanapek, wrapów i sałatek) 14, 15 i 16 czerwca.

Trudności w badaniach i działania prewencyjne

Badania żywności krótkotrwałej i łatwo psującej się, takiej jak sałata, są wyzwaniem, ponieważ zwykle produkty są już spożyte, zanim można je przetestować. Wczesne działania na podstawie wczesnych wskaźników nadzoru są kluczowe dla ochrony zdrowia publicznego. Wczesna współpraca z agencjami rządowymi i międzynarodowymi potwierdziła, że epidemia ograniczała się do Wielkiej Brytanii.

Podsumowanie

Od 24 czerwca liczba nowych przypadków znacznie spadła, a wskaźniki nadzoru wróciły do normy. Agencje zdrowia publicznego nadal monitorują dane WGS i przypadki, aby zidentyfikować ewentualne powiązania. FSA i FSS kontynuują współpracę z lokalnymi władzami oraz dostawcami, aby zapobiec powtórzeniu się epidemii.

Źródło: gov.uk

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.