Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Epidemia Listerii monocytogenes ST173 obejmująca wiele krajów powiązana z konsumpcją produktów rybnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W latach 2012–2024 przedłużająca się epidemia dotycząca 73 przypadków zakażeń L. monocytogenes ST173 (klaster „My2”) trwała w Belgii (5), Czechach (1), Niemczech (39), Finlandii (2), Włoszech ( 1), Holandii (20) i Wielkiej Brytanii (UK) (5). Zarejestrowano czternaście zgonów związanych z tą epidemią. Najbardziej dotkniętą grupą ludności byli mężczyźni w wieku powyżej 60 lat. Większość hospitalizowanych, na podstawie dostępnych informacji z wywiadów, podawała, że przed chorobą spożywali różne produkty rybne. Spośród 73 przypadków zidentyfikowano trwającą podgrupę „My2” 1 obejmującą 38 przypadków zgłoszonych w sześciu krajach UE i Wielkiej Brytanii.

Podgrupa „My2” 1 obejmuje 83 izolaty inne niż ludzkie, z czego 48 to izolaty spożywcze, a sześć to izolaty środowiskowe z danymi dotyczącymi identyfikowalności odpowiadającymi 37 produktom rybnym (różne typologie) i 12 producentom ryb (zlokalizowanym w sześciu krajach UE i jednym w kraju trzecim). Informacje epidemiologiczne i dotyczące identyfikowalności nie pozwoliły na identyfikację jednego wspólnego punktu lub podmiotu działającego na rynku spożywczym w zakresie identyfikowalności wszystkich produktów. Pięć krajów zgłosiło wdrożenie środków kontroli.

Co ustalono i jakie podjęto środki naprawcze

Analiza całego genomu (WGS), dowody śledzenia i wykrycie w produktach rybnych w latach 2017–2024 sugerują, że szczep ten był rozprzestrzeniany geograficznie w Europie od kilku lat i najprawdopodobniej pochodził z jednego źródła o dużej firmy produkcyjnej i został odkryty w różnych zakładach przetwórstwa rybnego tej firmy. Ogólnie rzecz biorąc, dowody potwierdzają hipotezę, że produkty rybne są nośnikiem infekcji.

Biorąc pod uwagę wykrycie szczepu ogniskowego w wielu rodzajach produktów rybnych i jego szerokie rozpowszechnienie w łańcuchu produkcji ryb w UE/EOG, prawdopodobnie zostaną zgłoszone nowe przypadki. W zakładach, w których wykryto zanieczyszczenie, należy wdrożyć środki naprawcze oraz przeprowadzić dalsze badania w celu zidentyfikowania punktu wejścia i zapobieżenia ewentualnemu ponownemu zanieczyszczeniu.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Przemysł rybny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.