Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Test umożliwiający szybkie wykrywanie patogenów pochodzących z owoców morza

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Naukowcy opracowali przełomową metodę wykrywania point-of-careVibrio parahaemolyticus, bakterii odpowiedzialnej za znaczną liczbę chorób przenoszonych przez żywność. Nowa platforma, wykorzystująca amplifikację rekombinowanej polimerazy (RPA) i system CRISPR/Cas12a w połączeniu z immunochromatograficznym paskiem testowym (ICS), oferuje niedrogie, proste i wizualnie intuicyjne rozwiązanie do szybkiego wykrywania tego patogenu w owocach morza.

Vibrio parahaemolyticus stanowi znaczne zagrożenie dla zdrowia publicznego

Vibrio parahaemolyticus to Gram-ujemna bakteria halofilna występująca powszechnie w środowiskach morskich i będąca główną przyczyną ostrej martwicy wątroby i trzustki, zwanej również zespołem wczesnej śmierci, w akwakulturze. Stanowi znaczne zagrożenie dla zdrowia publicznego, zwłaszcza poprzez spożycie surowych lub niedogotowanych owoców morza. Bakteria może zanieczyścić powierzchnie owoców morza, prowadząc do epidemii przenoszonych przez żywność. Obecne metody wykrywania – które opierają się na izolacji, hodowli i identyfikacji biochemicznej drobnoustrojów – są zbyt wolne, aby można było przeprowadzić skuteczne badania (POCT).

Innowacyjna platforma szybko wykrywa obecność Vibrio parahaemolyticus

Zespół badawczy naukowców z Szanghaju opracował innowacyjną platformę, która szybko wykrywa obecność Vibrio parahaemolyticus w owocach morza. Ten system szybkiego reagowania ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa żywności, w przypadku którego wczesne wykrywanie patogenów ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania chorobom. Platforma wykorzystuje podejście łączone obejmujące amplifikację rekombinowanej polimerazy (RPA), system CRISPR/Cas12a i immunochromatograficzny pasek testowy (ICS). Jego celem jest w szczególności gen tlh V. parahaemolyticus, ułatwiając bardzo czułe wykrywanie. Procedura rozpoczyna się od ekstrakcji bakteryjnego DNA z próbki owoców morza, a następnie RPA w celu amplifikacji. Następnie system CRISPR/Cas12a dokładnie identyfikuje i tnie gen docelowy, a ICS zapewnia wizualne potwierdzenie obecności bakterii. Metodą tą osiąga się granicę wykrywalności wynoszącą 2,5×102 fg/µl dla plazmidowego DNA i 1,4×102 CFU/ml dla bakterii. Co ciekawe, może wykryć V. parahaemolyticus w sashimi z łososia w stężeniach tak niskich jak 154 CFU/g bez wzbogacania próbki. To przełomowe rozwiązanie przezwycięża wady tradycyjnych metod opartych na kulturze, oferując szybsze i bardziej dostępne podejście do monitorowania bezpieczeństwa owoców morza.

Ta nowa metoda może zrewolucjonizować sposób monitorowania bezpieczeństwa żywności w branży owoców morza, oferując szybkie i opłacalne rozwiązanie, które można wdrożyć bezpośrednio w punktach sprzedaży lub podczas obchodzenia się z żywnością, znacznie skracając czas wykrywania i potencjalnie zapobiegając epidemiom przenoszonym przez żywność przed skażonymi produktami dotrzeć do konsumentów.

Źródło: https://academic.oup.com/fqs/article/doi/10.1093/fqsafe/fyae008/7607783?login=false

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Mikrobiologia żywności Przemysł rybny

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.