Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kalifornijska firma Good Meat poinformowała, że po raz pierwszy w historii mięso hodowlane można kupić w sklepie detalicznym i przygotowywać z niego potrawy samodzielnie w domu. Puki co sprzedaż prowadzi jeden sklep spożywczy w Singapurze, a produkt składa się zaledwie z 3% mięsa hodowlanego w połączeniu ze składnikami roślinnymi.
Produkt Good Meat 3, jest już dostępny w dziale mrożonek w Huber's Butchery, jednym z czołowych singapurskich producentów i dostawców wysokiej jakości produktów mięsnych.
Good Meat była pierwszą na świecie firmą produkującą mięso hodowlane, która otrzymała krajowe zezwolenie na sprzedaż, które nastąpiło w grudniu 2020 r. w Singapurze. Firma szybko rozpoczęła tam degustacje w małych ilościach w restauracjach, ale w zeszłym roku zakończyła produkcję i dystrybucję w tym kraju, aby dalej rozwijać swoją technologię.
W Stanach Zjednoczonych 21 czerwca 2023 r. firmy Good Meat i Upside Foods uzyskały jednocześnie zezwolenia USDA i FDA i obie pozostają jedynymi firmami zajmującymi się hodowlą mięsa hodowlanego (obie produkujące kurczaki) zatwierdzone. Tutaj również obie firmy rozpoczęły degustacje w restauracjach, ale żadna z nich nie była w stanie wyprodukować wystarczającej ilości produktu, aby wprowadzić go do sklepów.
Źródło: https://www.goodmeat.co/
Przeczytaj także
Gubernator Florydy Ron DeSantis ogłosił kontrowersyjne prawo zakazujące produkcji mięsa w laboratoriach, twierdząc, że broni tradycyjnej produkcji przed "globalną elitą". Decyzja Florydy staje się częścią szerszego trendu, który budzi debatę na temat przyszłości produkcji żywności.
Zmiana ta stawia Włochy w sprzeczności z resztą Europy, gdzie inne rządy są chętne do uwolnienia korzyści płynących z hodowli mięsa.
Singapur jako pierwszy kraj na świecie dopuszcza do sprzedaży mięso hodowane komórkowo.