Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Walka o mięso: Floryda zakazuje produkcji mięsa w laboratoriach

Kategoria: Biznes

Gubernator Florydy Ron DeSantis ogłosił kontrowersyjne prawo zakazujące produkcji mięsa w laboratoriach, twierdząc, że broni tradycyjnej produkcji przed "globalną elitą". Decyzja Florydy staje się częścią szerszego trendu, który budzi debatę na temat przyszłości produkcji żywności.

Obrona tradycji

DeSantis wyraził twardy sprzeciw wobec produkcji mięsa w laboratoriach, twierdząc, że Floryda stoi na straży wartości tradycyjnego rolnictwa. Jego oświadczenia podkreślają ideologiczną walkę, w której kluczową rolę odgrywa kwestia suwerenności żywnościowej i niezależności rolniczej.

Kontekst krajowy i globalny

Decyzja Florydy nie jest odosobnionym przypadkiem. Inne stany, takie jak Alabama, Arizona i Tennessee, również podejmują podobne kroki, co wskazuje na rosnący opór wobec nowych technologii produkcji mięsa. W kontekście globalnym ta debata toczy się również w innych krajach, gdzie zwolennicy mięsa hodowanego laboratoryjnie argumentują na rzecz jego korzyści dla środowiska i zdrowia publicznego.

Kontrowersje i argumenty

Zakaz produkcji mięsa w laboratoriach wywołuje kontrowersje i różne reakcje. Zwolennicy nowych technologii w rolnictwie podkreślają potencjalne korzyści dla środowiska, takie jak zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych i zużycia wody, a także ograniczenie presji na zasoby naturalne. Jednak krytycy obawiają się utraty tradycyjnych metod produkcji oraz potencjalnych zagrożeń dla zdrowia i bezpieczeństwa żywności.

Perspektywa polityczna i społeczna

Decyzja DeSantisa wywołuje również dyskusję na temat podziałów politycznych i społecznych. Konfrontacja między tradycyjnym rolnictwem a nowymi technologiami staje się elementem szerszej narracji o kulturze, suwerenności i wolności wyboru. Tego rodzaju debaty mogą wpływać na politykę na poziomie stanowym i federalnym oraz kształtować preferencje konsumentów.

Podsumowanie

Zakaz produkcji mięsa w laboratoriach na Florydzie stanowi punkt zapalny w globalnej debacie na temat przyszłości produkcji żywności. Decyzja gubernatora DeSantisa odzwierciedla głębokie podziały społeczne i ideologiczne oraz zwraca uwagę na znaczenie kształtowania polityki rolnej zgodnie z wartościami społeczeństwa. Czy walka o mięso będzie kontynuowana na innych frontach, czy też doprowadzi do poszukiwania kompromisu i innowacyjnych rozwiązań, pozostaje otwarte. Jednakże jedno jest pewne: debata ta będzie miała dalekosiężne konsekwencje dla przyszłości rolnictwa i społeczeństwa.

Źródła: 

BBC,

The Florida State: Department of Agriculture and Consumer Services

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.