Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wiele firm na całym świecie pracuje nad skalowaniem i poprawą opłacalności produkcji laboratoryjnie hodowanych produktów mięsnych.
W czerwcu br. amerykańskie organy regulacyjne zatwierdziły sprzedaż kurczaków hodowanych komórkowo. Dwie amerykańskie firmy Upside Foods i Good Meat uzyskały tym samym zgodę na sprzedaż z przeznaczeniem dla ludzi tak zwanego mięsa hodowlanego, wytwarzanego z komórek kurczaków. Wcześniej na sprzedaż mięsa hodowlanego zezwoiliły władze Singapuru. Jednak produkcja na dużą skalę jeszcze się nie rozpoczęła.
Pierwsza rejestracja mięsa komórkowego w UE z przeznaczeniem na karmę dla zwierząt
Czeski start-up Bene Meat Technologies jako pierwszy uzyskał w Unii Europejskiej rejestrację mięsa hodowanego laboratoryjnie do stosowania w karmie dla zwierząt domowych i planuje zwiększyć produkcję do kilku ton dziennie w przyszłym roku. Firma skupiła się na sektorze karmy dla zwierząt domowych, aby dostarczyć produkt, który może być sprzedawany światowym producentom karmy dla zwierząt domowych jako surowiec do włączenia do ich produktów końcowych. Jak podała firma, produkt został zarejestrowany w Europejskim Rejestrze Materiałów Paszowych.
Bene Meat to start-up, założony w 2020 r. i będący własnością czeskiego producenta wyrobów medycznych grupy BTL, jednym z ich głównych celów pozostaje także mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi.
Wg ProVeg to kamień milowy w rozwoju rynku mięsa hodowlanego
Zezwolenie UE na sprzedaż mięsa hodowlanego czeskiego start-upu Bene Meat przeznaczonego na karmę dla zwierząt domowych stanowi kamień milowy w rozwoju rynku mięsa hodowlanego, jest zdania ProVeg International.
„Cieszymy się, że UE przejmuje pionierską rolę w dziedzinie mięsa hodowlanego i wydaje pierwsze zezwolenie na produkcję i sprzedaż mięsa hodowlanego dla zwierząt domowych. Wraz ze wzrostem rynku roślinnej karmy dla zwierząt domowych, zatwierdzenie przez organy regulacyjne uprawnej karmy dla zwierząt domowych będzie stanowić uzupełnienie wycofywania konwencjonalnego mięsa do karmienia naszych kotów i psów. Pomoże to znacznie zmniejszyć ogromne obciążenie, jakie konwencjonalna hodowla zwierząt nakłada na środowisko w postaci emisji gazów cieplarnianych, a także zanieczyszczeń i utraty różnorodności biologicznej” – powiedziała dyrektor generalna ProVeg, Jasmijn de Boo.
https://www.benemeat.com/en/the-media-are-taking-notice-of-us/
Przeczytaj także
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
Amerykańskie organy regulacyjne podjęły decyzję o zatwierdzeniu sprzedaży kurczaków hodowanych komórkowo przez dwie firmy, GOOD Meat i UPSIDE Foods.
Po starannej i rygorystycznej ocenie FDA zaakceptowała wniosek firmy uznając, że jej pierwszy produkt drobiowy, hodowany kurczak, jest bezpieczny do spożycia.