Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mięso hodowane laboratoryjnie na karmę dla zwierząt domowych – z rejestracją w UE

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Wiele firm na całym świecie pracuje nad skalowaniem i poprawą opłacalności produkcji laboratoryjnie hodowanych produktów mięsnych.

W czerwcu br. amerykańskie organy regulacyjne zatwierdziły sprzedaż kurczaków hodowanych komórkowo. Dwie amerykańskie firmy Upside Foods i Good Meat uzyskały tym samym zgodę na sprzedaż z przeznaczeniem dla ludzi tak zwanego mięsa hodowlanego, wytwarzanego z komórek kurczaków. Wcześniej na sprzedaż mięsa hodowlanego zezwoiliły władze Singapuru. Jednak produkcja na dużą skalę jeszcze się nie rozpoczęła.

Pierwsza rejestracja mięsa komórkowego w UE z przeznaczeniem na karmę dla zwierząt

Czeski start-up Bene Meat Technologies jako pierwszy uzyskał w Unii Europejskiej rejestrację mięsa hodowanego laboratoryjnie do stosowania w karmie dla zwierząt domowych i planuje zwiększyć produkcję do kilku ton dziennie w przyszłym roku. Firma skupiła się na sektorze karmy dla zwierząt domowych, aby dostarczyć produkt, który może być sprzedawany światowym producentom karmy dla zwierząt domowych jako surowiec do włączenia do ich produktów końcowych. Jak podała firma, produkt został zarejestrowany w Europejskim Rejestrze Materiałów Paszowych.

Bene Meat to start-up, założony w 2020 r. i będący własnością czeskiego producenta wyrobów medycznych grupy BTL, jednym z ich głównych celów pozostaje także mięso przeznaczone do spożycia przez ludzi.

Wg ProVeg to kamień milowy w rozwoju rynku mięsa hodowlanego

Zezwolenie UE na sprzedaż mięsa hodowlanego czeskiego start-upu Bene Meat przeznaczonego na karmę dla zwierząt domowych stanowi kamień milowy w rozwoju rynku mięsa hodowlanego, jest zdania ProVeg International.

„Cieszymy się, że UE przejmuje pionierską rolę w dziedzinie mięsa hodowlanego i wydaje pierwsze zezwolenie na produkcję i sprzedaż mięsa hodowlanego dla zwierząt domowych. Wraz ze wzrostem rynku roślinnej karmy dla zwierząt domowych, zatwierdzenie przez organy regulacyjne uprawnej karmy dla zwierząt domowych będzie stanowić uzupełnienie wycofywania konwencjonalnego mięsa do karmienia naszych kotów i psów. Pomoże to znacznie zmniejszyć ogromne obciążenie, jakie konwencjonalna hodowla zwierząt nakłada na środowisko w postaci emisji gazów cieplarnianych, a także zanieczyszczeń i utraty różnorodności biologicznej” – powiedziała dyrektor generalna ProVeg, Jasmijn de Boo.

Źródło: https://proveg.com/press-release/milestone-in-cultivated-meat-revolution-proveg-reacts-to-eu-approval-of-cultivated-pet-food/

https://www.reuters.com/markets/europe/czech-firm-bene-meat-gets-eu-approval-lab-grown-meat-pet-food-2023-11-08/

https://www.benemeat.com/en/the-media-are-taking-notice-of-us/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Przemysł mięsny

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.