Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Włochy pierwszym krajem z zakazem produkcji i sprzedaży mięsa komórkowego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Włoska Izba Deputowanych przyjęła 16 listopada br. ustawę zakazującą produkcji mięsa hodowlanego. Zakaz dotyczy produkcji i obrotu „żywnością i paszą wyprodukowaną z izolowanych lub wyhodowanych kultur komórkowych lub tkanek pochodzących z kręgowców”. Włochy są na razie jedynym krajem w Europie, który wprowadził zakaz produkcji syntetycznego mięsa i zakaz obrotu nim na rynku.

Wątpliwości prawne decyzji i możliwe kary

Wprowadzając ten zakaz, rząd premier Giorgii Meloni naraża Włochy na niemal pewne ryzyko postępowań w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego i wysokich kar finansowych. W trakcie debaty pojawiły się też wątpliwości natury konstytucyjnej, ale większość rządowa je odrzuciła. Izba ostatecznie przyjęła ustawę 159 głosami za i 53 głosami przeciw. Ustawa przewiduje karę pieniężną w wysokości od 10 tys. do 150 tys. EUR dla tych, którzy produkują lub handluje żywnością i paszą wyprodukowaną z kultur komórkowych lub tkanek pochodzących od kręgowców. Ustawa zakazuje również nazywania produktów bezmięsnych terminami typowymi dla produktów z mięsa zwierzęcego, na przykład używania nazw klopsiki sojowe, burger z ciecierzycy lub warzywny fishburger.

Jednak jak podają włoskie media, wątpliwości wyrażali na etapie procedowania ustawy prawnicy prezydenta. Ostrzegali oni o ryzyku ewentualnego postępowania w sprawie uchybienia zobowiązaniom państwa członkowskiego przez Unię Europejską. Konieczne będzie zrozumienie, czy decyzja nie będzie sprzeczna z prawem międzynarodowym i przepisami europejskimi w przypadku zakazu "prewencyjnego", czyli wprowadzonego przed rozpoczęciem produkcji w Europie.

74 proc. Włochów sprzeciwia się żywności produkowanej komórkowo

Wg badań przeprowadzonych na zlecenie związku rolników Coldiretti/Notosondaggi prawie 3 na 4 Włochów (74 proc.) sprzeciwia się syntetycznej żywności produkowanej w laboratoriach, począwszy od mięsa, przez mleko, aż po ryby.

„Chronimy naszą żywność, nasz system żywnościowy, aby utrzymać związek między żywnością, ziemią i pracą ludzką, który towarzyszy nam od tysiącleci, gwarantując jakość, którą wyrażają Włochy i która jest wyrazem bezpieczeństwa żywności dla całej planety. Żywność syntetyczna nie jest obecnie dozwolona w Europie i nie została odpowiednio przetestowana. Jesteśmy optymistami, że Unia odrzuci możliwość jej produkcji, importu i wprowadzania do obrotu. Parlament Europejski odrzucił obecnie nawet projekty dyskusji, która otworzyłaby rozpoczęcie procedury zgody na produkcję”- skomentował głosowanie włoskiej izby deputowanych Francesco Lollobrigida, włoski minister rolnictwa.

Źródło: PAP

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.