Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bifidobacterium pomocne w leczeniu alergii na mleko

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Alergia na mleko krowie, szczególnie na niektóre białka mleka to jedna z najczęstszych alergii pokarmowych u dzieci. Chociaż większość dzieci z tego wyrasta, dla niektórych unikanie wszelkich pokarmów zawierających mleko staje się wyzwaniem na całe życie, zwłaszcza gdy reakcje alergiczne są poważne i obejmują wstrząs anafilaktyczny.

Naukowcy odkryli, że alergia na mleko łagodzi immunoterapia doustna

Naukowcy odkryli, że alergia na mleko łagodzi immunoterapia doustna – metoda leczenia, podczas której pacjenci celowo piją małe ilości mleka. Niestety, chociaż reakcje alergiczne są kontrolowane w trakcie leczenia, w większości przypadków tolerancja zanika wkrótce po zakończeniu leczenia.

Japońscy naukowcy odkryli związek między bakteriami jelitowymi a sukcesem doustnej immunoterapii alergii na mleko. Badanie opublikowane w czasopiśmie Allergology International wykazało, że Bifidobacterium – rodzaj pożytecznych bakterii występujących w jelitach – wiąże się z większą szansą na skuteczne leczenie. Odkrycie może pomóc w opracowaniu skuteczniejszych immunoterapii doustnych, być może poprzez połączenie ich z suplementami probiotycznymi.

Wiadomo, że bakterie jelitowe mogą pomóc w zmniejszeniu reakcji alergicznych na niektóre pokarmy, niewiele jednak wiadomo na temat związku między tymi bakteriami a doustną immunoterapią alergii na mleko. Dlatego zespół japońskich naukowców zbadał 32 dzieci z alergią na mleko krowie.

Naukowcy skupili się w swoich analizach na zmianach immunologicznych i bakteryjnych podczas leczenia oraz na związku między bakteriami jelitowymi a skutecznym leczeniem, które zdefiniowano jako wykazanie tolerancji na mleko utrzymującej się poza okresem leczenia poprzez przejście prowokacji pokarmowej. Odkryli, że podczas leczenia poprawiły się markery immunologiczne alergii na mleko krowie, a bakterie w jelitach uległy zmianie. Niemniej jednak po dwóch tygodniach unikania mleka tylko siedmioro z 28 dzieci przeszło wyzwanie żywieniowe, mimo że pod koniec leczenia mogły bezpiecznie pić mleko.

Aby zrozumieć, dlaczego leczenie zadziałało w przypadku siedmiorga dzieci, zespół poszukał czynników klinicznych i typów bakterii jelitowych, które powiązali ze skutecznym leczeniem. Spośród czynników klinicznych niepowodzenie leczenia było bardziej prawdopodobne u dzieci leczonych z powodu egzemy lub astmy oraz u dzieci, które początkowo miały wyższy poziom przeciwciał przeciwko białkom mleka. Wśród bakterii jelitowych obecność Bifidobacterium, rodzaju pożytecznych bakterii z rodziny Bifidobacteriaceae, wiązała się z większą szansą na skuteczne leczenie. W rzeczywistości tylko u dzieci, które pomyślnie przeszły ostatnią próbę pokarmową, wykazano tendencję wzrostową liczby tych bakterii w trakcie leczenia. Badacze rozważają możliwości ulepszenia immunoterapii doustnej i twierdzą, że to dobra wiadomość, ponieważ choć dwa pierwsze czynniki trudno zmienić, to rodzaj bakterii w jelitach nie jest ustalony.

Co ustalili naukowcy?

Dzięki temu badaniu zidentyfikowano czynniki środowiskowe jelit, które pomagają ustalić tolerancję immunologiczną na alergię na mleko krowie poprzez immunoterapię doustną. Kolejnym krokiem jest zbadanie mechanizmów leżących u podstaw tego zjawiska i opracowanie sposobów poprawy skuteczności immunoterapii doustnej, takich jak dodatek suplementów probiotycznych.

Źródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1323893023001053

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Dieta i zdrowie

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.