Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Kwas behenowy z nasion gorczycy - nowelizacja wykazu alergenów

Kategoria: Prawo Żywnościowe, Składniki Żywności

Ogólny kontekst 

Ocena  prawdopodobieństwa wystąpienia działań niepożądanych wywołanych u osób podatnych na spożycie kwasu beenowego wytwarzanego z nasion gorczycy i stosowanego w określonych warunkach w produkcji emulgatorów E 470a sodowych, potasu i wapnia soli kwasów tłuszczowych, E 471 mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych oraz E 477 propan-1,2-diolowych estrów kwasów tłuszczowych została po raz pierwszy przeprowadzona przez EFSA na wniosek Komisji w roku 2016. Zgodnie z jej treścią, Urząd stwierdził, że jest mało prawdopodobne, aby spożycie doustne żywności zawierającej emulgatory wytworzone przy użyciu kwasu beenowego z nasion gorczycy (E 470a, E 471 i E 477) wywołało reakcję alergiczną u osób podatnych (osoby z alergią mustardową) w proponowanych warunkach stosowania (tj. kwas beenowy o co najmniej 85 % czystości i uzyskany po dwóch etapach destylacji). 

Jednakże ze względu na obawy związane z tą substancją zgłoszone przez jedno państwo członkowskie, Komisja ponownie zwróciła się do EFSA z wnioskiem o zaktualizowanie opinii z 2016 roku. W swojej najnowszej opinii pochodzącej z 25 września 2023 r., Urząd stwierdził, że na podstawie dostępnych informacji i dostępnych danych jest niezwykle mało prawdopodobne (1 % prawdopodobieństwa), że doustne spożycie emulgatorów wyprodukowanych przy użyciu kwasu behenowego z nasion gorczycy (E470a, E471 i E477) wywoła reakcję alergiczną u osób z alergią gorczycy w proponowanych warunkach stosowania. 

Więcej informacji na temat opinii EFSA z 25 września 2023 r. znajdziesz pod adresem:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8240

Proponowane zmiany 

W związku z opiniami Urzędu, Komisja zaproponowała projekt rozporządzenia delegowanego Komisji z dnia XXX r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w odniesieniu do kwasu behenowego z nasion gorczycy, które mają być stosowane do produkcji niektórych emulgatorów. Zgodnie z jego treścią, emulgatory wytwarzane przy użyciu kwasu behenowego z nasion gorczycy (E 470a, E 471 i E 477) powinny zostać wyłączone z załącznika II do rozporządzenia nr 1169/2011 stanowiącego wykaz substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji. W konsekwencji, dotychczasowa pozycja 10 tego załącznika o treści „Gorczyca i produkty pochodne” powinna zostać zastąpiona przez poniższe sformułowanie:

10. Musztarda i produkty z niej, z wyjątkiem:

kwas behenowy o czystości co najmniej 85 %, otrzymany po dwóch etapach destylacji użytych do produkcji emulgatorów E 470a, E 471 i E 477;”. 

Planowane okresy przejściowe 

Zgodnie z tekstem projektu „Żywność legalnie wprowadzona do obrotu lub etykietowana przed dniem 1 kwietnia 2024 r., która nie jest zgodna z niniejszym rozporządzeniem, może być wprowadzana do obrotu aż do wyczerpania zapasów tej żywności.”. Natomiast rozporządzenie miałoby wejść w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej, z terminem rozpoczęcia stosowania od dnia 1 kwietnia 2024 r.

Pełen tekst projektu nowelizacji znajdziesz pod adresem:

https://members.wto.org/crnattachments/2024/TBT/EEC/24_01496_00_e.pdf 

Wybierz temat: Alergeny Dodatki i składniki Prawo żywnościowe

Autor: Magdalena Wolska

Magdalena Wolska

Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.