Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wyzwania dotyczące etykietowania żywności pochodzenia roślinnego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W swojej ostatniej publikacji Chartered Trading Standards Institute (CTSI) - brytyjska organizacja zajmującej się standardami handlowymi i ochroną konsumentów podkreśla, że żywność wegańska i roślinna nie ma prawnej definicji. Niemniej jednak około 76,4% konsumentów uważa, że żywność oznaczona jako wegańska powinna być całkowicie wolna od składników pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że nawet pozornie wegańskie towary, takie jak owoce, mogą zawierać śladowe ilości produktów odzwierzęcych. Brak prawnej definicji żywności wegańskiej lub roślinnej nakłada również odpowiedzialność na przedsiębiorstwa spożywcze.

Alergie - prawidłowe etykietowanie żywności jest kluczowe

Ponieważ 1 na 6 osób cierpi na alergię pokarmową, prawidłowe etykietowanie żywności staje się kluczowe. Wzywa się do prawnego zdefiniowania żywności wegańskiej, w tym progów dla tego, co stanowi żywność wolną od zwierząt. Zaleca się także przeprowadzenie kampanii edukacyjnej mającej na celu podniesienie świadomości w zakresie interpretacji etykiet.

W publikacji podkreślono wzrost popularności diet wegańskich i roślinnych – 14% dorosłych w Wielkiej Brytanii przestrzega diety bezmięsnej. Pojawiają się jednak wyzwania ze względu na brak przejrzystości w etykietowaniu. Badania CTSI pokazują, że niektórzy konsumenci uważają, że opisy produktów mięsnych i nabiałowych są pomocne podczas przygotowywania posiłków wegańskich.

Vegan-washing

Ponadto w artykule CTSI omówiono kwestię „vegan-washingu”, w przypadku której firmy wprowadzają w błąd twierdzeniami na temat korzyści zdrowotnych lub środowiskowych swoich produktów. Brak prawnych definicji żywności wegańskiej i roślinnej przyczynia się do tego problemu.

Brak europejskich przepisów definiujących te produkty może skutkować poważnymi przypadkami wstrząsu anafilaktycznego, a nawet śmiercią wśród konsumentów uczulonych na określone substancje niewymienione na etykiecie.

Więcej: https://www.tradingstandards.uk/media/3179000/ctsi-vegan-plant-based-food-policy-paper-final.pdf

Źródło: https://www.tradingstandards.uk/

 

Wybierz obszar: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.