Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyzwania dotyczące etykietowania żywności pochodzenia roślinnego

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W swojej ostatniej publikacji Chartered Trading Standards Institute (CTSI) - brytyjska organizacja zajmującej się standardami handlowymi i ochroną konsumentów podkreśla, że żywność wegańska i roślinna nie ma prawnej definicji. Niemniej jednak około 76,4% konsumentów uważa, że żywność oznaczona jako wegańska powinna być całkowicie wolna od składników pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to, że nawet pozornie wegańskie towary, takie jak owoce, mogą zawierać śladowe ilości produktów odzwierzęcych. Brak prawnej definicji żywności wegańskiej lub roślinnej nakłada również odpowiedzialność na przedsiębiorstwa spożywcze.

Alergie - prawidłowe etykietowanie żywności jest kluczowe

Ponieważ 1 na 6 osób cierpi na alergię pokarmową, prawidłowe etykietowanie żywności staje się kluczowe. Wzywa się do prawnego zdefiniowania żywności wegańskiej, w tym progów dla tego, co stanowi żywność wolną od zwierząt. Zaleca się także przeprowadzenie kampanii edukacyjnej mającej na celu podniesienie świadomości w zakresie interpretacji etykiet.

W publikacji podkreślono wzrost popularności diet wegańskich i roślinnych – 14% dorosłych w Wielkiej Brytanii przestrzega diety bezmięsnej. Pojawiają się jednak wyzwania ze względu na brak przejrzystości w etykietowaniu. Badania CTSI pokazują, że niektórzy konsumenci uważają, że opisy produktów mięsnych i nabiałowych są pomocne podczas przygotowywania posiłków wegańskich.

Vegan-washing

Ponadto w artykule CTSI omówiono kwestię „vegan-washingu”, w przypadku której firmy wprowadzają w błąd twierdzeniami na temat korzyści zdrowotnych lub środowiskowych swoich produktów. Brak prawnych definicji żywności wegańskiej i roślinnej przyczynia się do tego problemu.

Brak europejskich przepisów definiujących te produkty może skutkować poważnymi przypadkami wstrząsu anafilaktycznego, a nawet śmiercią wśród konsumentów uczulonych na określone substancje niewymienione na etykiecie.

Więcej: https://www.tradingstandards.uk/media/3179000/ctsi-vegan-plant-based-food-policy-paper-final.pdf

Źródło: https://www.tradingstandards.uk/

 

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.