Europejscy konsumenci zmniejszają spożycie mięsa: Nowe odkrycia z badania współfinansowanego przez UE
Badanie przeprowadzone przez ProVeg we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie objęło 7500 respondentów w 10 krajach europejskich. Raport zatytułowany „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej”, sfinansowany w ramach projektu Smart Protein, ujawnił, że 51% osób jedzących mięso w Europie aktywnie ogranicza roczne spożycie mięsa, co stanowi wzrost w porównaniu z 46% w 2021 roku. Główne motywacje do zmniejszenia spożycia mięsa to względy zdrowotne (47%), obawy dotyczące środowiska (29%) oraz dobrostan zwierząt (26%). Badanie wskazuje na rosnące zainteresowanie żywnością roślinną i zmiany preferencji konsumentów w Europie.
Badanie objęło 7500 osób w 10 krajach Europy i zostało przeprowadzone przez ProVeg we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie.
Główną motywacją do ograniczenia spożycia mięsa są względy zdrowotne (47 %), zwłaszcza w Rumunii i we Włoszech, następnie obawy dotyczące środowiska (29 %), głównie w Danii i Holandii, oraz dobrostan zwierząt (26 %), głównie w Niemczech i z Holandii – wynika z badania.
Najnowsze badanie jest kontynuacją poprzedniego raportu Smart Protein, który został opublikowany w 2021 r. i nosił tytuł "Czego oczekują konsumenci". Stwierdzono w nim, że w ciągu ostatnich dwóch lat nastąpiły obiecujące zmiany w preferencjach i zachowaniach konsumentów w UE.
„Nowy raport zapewnia głębsze zrozumienie długoterminowego potencjału sektora roślinnego i oferuje sprawdzone, praktyczne zalecenia, które pozwolą na utrzymanie dalszego wzrostu” - powiedziała Jasmijn de Boo, Dyrektorka Generalna ProVeg International, organizacji zwiększającej świadomość żywieniową.
„Coraz większa liczba osób decyduje się na ograniczenie spożycia mięsa, a decydenci i przemysł mogą wykorzystać tę wiedzę do podejmowania odpowiednich decyzji dotyczących produkcji i promocji żywności pochodzenia roślinnego” – dodaje de Boo.
Badanie zostało przeprowadzone przez ProVeg we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie.
7500 osób w 10 krajach europejskich – Austrii, Danii, Francji, Niemczech, Włoszech, Holandii, Polsce, Rumunii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii – zapytano o ich stosunek do konsumpcji żywności pochodzenia roślinnego, zaufanie do tych produktów, ich obecną konsumpcję, zwyczaje i główne czynniki wpływające na ich wybory żywieniowe.
-
51% europejskich konsumentów mięsa twierdzi, że ogranicza roczne spożycie mięsa, w porównaniu z 46% w 2021 r.
-
Zdrowie pojawia się jako najważniejszy czynnik wpływający na ograniczenie spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego w poszczególnych krajach europejskich, przy czym 47% respondentów określiło je jako główny powód zmiany sposobu żywienia.
-
Łącznie 27% europejskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, co oznacza 10% spadek w porównaniu do wartości odnotowanej w 2021 r. (30%)
-
Zainteresowanie fleksitariańskim stylem życia jest podobne bez względu na różnice pokoleń. 29% pokolenia boomers, 27% pokolenia X, 28% pokolenia milenialsów i 26% pokolenia Z identyfikuje się jako fleksitarianie.
-
66% Europejczyków twierdzi, że przynajmniej okazjonalnie spożywa rośliny strączkowe, a 53% wyraża chęć częstszego ich spożywania, co sprawia, że rośliny strączkowe są jedną z ulubionych żywności roślinnych europejskich konsumentów.
-
Średnio 28% Europejczyków co najmniej raz w tygodniu spożywa co najmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału, w porównaniu z 21% w 2021 r.
-
Konsumpcja roślinnych zamienników w domu zajmuje wiodącą pozycję na poziomie 67%, a supermarkety pozostają głównym źródłem zakupów roślinnych (60%).
-
46% Europejczyków deklaruje wzrost zaufania do roślinnych alternatyw w porównaniu do sytuacji sprzed dwóch lat.
-
62% respondentów opowiada się za zwolnieniem z podatku produktów spożywczych, które wspierają kwestie środowiskowe i zdrowotne.
-
46% Europejczyków twierdzi, że od ponad 2 lat prowadzi bezmięsny/mniej mięsny styl życia (flexitarianie, weganie, wegetarianie, pescatarianie).
„Celem jest stymulowanie konsumpcji żywności zrównoważonej zarówno pod względem zdrowotnym, jak i środowiskowym, podkreślając znaczenie diety roślinnej. Projekt Smart Protein dostarcza kluczowych informacji pozwalających wypełnić luki w wiedzy na temat alternatywnych białek i przyczynia się do osiągnięcia celów Europejskiego Zielonego Ładu” – dodaje Schoumacher.
Koordynator projektu Smart Protein, profesor dr Emanuele Zannini, stwierdził, że ważne jest zapewnienie jasnych i prostych informacji na temat pochodzenia i procesów wytwarzania składnika oraz technologii zastosowanej do opracowania bezpiecznych i pożywnych produktów spożywczych pochodzenia roślinnego.
„Zachęci to coraz większą liczbę konsumentów – w tym tych bardziej sceptycznych – do łatwiejszego przejścia na lepszą dietę, która będzie korzystna dla ich zdrowia i planety. Jest to wyraźny cel dla naukowców zajmujących się żywnością i producentów składników żywności” – powiedział profesor Zannini.
Ankieta została przeprowadzona przy wsparciu Innova Market Insights, firmy zajmującej się badaniami rynku z siedzibą w Holandii.
Przeczytaj także
-
15.11.2023
Mięso hodowane laboratoryjnie na karmę dla zwierząt domowych – z rejestracją w UE
Czeska firma Bene Meat jako pierwsza w UE uzyskała zezwolenie na produkcję mięsa hodowlanego na sprzedaż jako karma dla zwierząt domowych w ramach Europejskiego Rejestru Materiałów Paszowych.
-
14.11.2023
Spotkanie FAO w sprawie żywności na bazie komórek i fermentacji precyzyjnej
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
-
20.10.2023
Naukowcy opracowali metodę poprawiającą smakowitość roślinnych zamienników mięsa
Badacze z brytyjskiego University of Leeds opracowali nową metodę, która może poprawiać smak roślinnych zamienników mięsa i „nadawać soczystość bez konieczności dodawania tłuszczu”.