Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Badanie przeprowadzone przez ProVeg we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie objęło 7500 respondentów w 10 krajach europejskich. Raport zatytułowany „Rosnący apetyt: kompleksowa analiza postaw Europejczyków wobec żywności roślinnej”, sfinansowany w ramach projektu Smart Protein, ujawnił, że 51% osób jedzących mięso w Europie aktywnie ogranicza roczne spożycie mięsa, co stanowi wzrost w porównaniu z 46% w 2021 roku. Główne motywacje do zmniejszenia spożycia mięsa to względy zdrowotne (47%), obawy dotyczące środowiska (29%) oraz dobrostan zwierząt (26%). Badanie wskazuje na rosnące zainteresowanie żywnością roślinną i zmiany preferencji konsumentów w Europie.
Badanie objęło 7500 osób w 10 krajach Europy i zostało przeprowadzone przez ProVeg we współpracy z Uniwersytetem w Kopenhadze i Uniwersytetem w Gandawie.
Przeczytaj także
Czeska firma Bene Meat jako pierwsza w UE uzyskała zezwolenie na produkcję mięsa hodowlanego na sprzedaż jako karma dla zwierząt domowych w ramach Europejskiego Rejestru Materiałów Paszowych.
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
Badacze z brytyjskiego University of Leeds opracowali nową metodę, która może poprawiać smak roślinnych zamienników mięsa i „nadawać soczystość bez konieczności dodawania tłuszczu”.