Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Naukowcy opracowali metodę poprawiającą smakowitość roślinnych zamienników mięsa

Kategoria: Składniki Żywności

Badacze z brytyjskiego University of Leeds opracowali nową metodę, która może poprawiać smak  roślinnych zamienników mięsa i „nadawać soczystość bez konieczności dodawania tłuszczu”.

Potrzebna tylko… woda

Naukowcy z zespołu pod kierunkiem prof. Anweshy Sarkar z University of Leeds przekonują, że ich metoda „zrewolucjonizuje” właściwości sensoryczne białek roślinnych, „zmieniając ich mączystą, nijaką konsystencję w soczystą i przypominającą tłuszcz”. Co więcej, jedynym potrzebnym do tego składnikiem okazuje się być… woda.

Białkowe mikrożele

W celu uzyskania pożądanych zmian we właściwościach produktów plant-based badacze opracowali specjalne białkowe mikrożele. „Proteiny roślinne, które z natury charakteryzują się suchą i nieciekawą teksturą, umieszczane są w środowisku wodnym i podgrzewane. Modyfikuje to strukturę tworzących je cząsteczek, które formują sieć lub żel zatrzymujący wodę wokół białek”, wyjaśniają naukowcy.

Kremowa konsystencja i soczystość

Następnie stosuje się homogenizację, dzięki czemu białkową sieć można przekształcić w mikrożel złożony z niewielkich cząsteczek niewidocznych gołym okiem. Pod wpływem ciśnienia – wytwarzanego w trakcie spożywania tak przygotowanego produktu – z mikrożelu wydziela się woda, nadając wrażenie kremowości, które przypomina nieco właściwości śmietanki. „To, co tak naprawdę udało nam się zrobić, to uwodnić suche białko roślinne, wykorzystując zbliżoną do pajęczyny sieć w celu utrzymania wokół niego cząsteczek wody. Pozwala to uzyskać pożądaną wilgotność i uczucie soczystości w ustach”, wyjaśnia prof. Sarkar.

Większe zainteresowanie konsumentów?

„Mikrożele na bazie białek roślinnych mogą być otrzymywane bez konieczności dodawania zbędnych substancji chemicznych czy innych dodatków i to przy wykorzystaniu procesu powszechnie znanego i stosowanego już w przemyśle spożywczym. Kluczowym składnikiem jest po prostu woda”, podkreśla brytyjska badaczka. Naukowcy mają nadzieję, że nowa technika wpłynie na zainteresowanie konsumentów roślinnymi zamiennikami mięsa i zachęci ich do ograniczenia spożycia produktów zwierzęcych.

Źródła:

  1. https://www.nature.com/articles/s41467-023-40414-7
  2. https://www.newfoodmagazine.com/news/194264/researchers-make-plant-based-meat-more-palatable/?fbclid=IwAR1oMFCWLpWTMqgjMmwjkqm3sVyMgj8GRNkdrbVn2fP9c2lI3tf-pfGsKvU

Wybierz temat: Plant-based

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.