Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W wielu branżach, w tym w branży spożywczej, zapewnienie czystości powierzchni produkcyjnych od dawna jest aspektem krytycznym. Niezależnie od wielkości zakładu produkcyjnego, ten element kontroli jakości ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa wytwarzanych produktów.
Każdy, kto zastanawia się nad wprowadzeniem badania czystości powierzchni produkcyjnych, powinien zadać sobie szereg pytań, które pomogą mu zrozumieć, dlaczego to badanie jest tak ważne, w jaki sposób możemy je przeprowadzić i jaka jest zasada tej analizy.
Jak możemy sprawdzić czystość powierzchni?
Na rynku dostępnych jest kilka metod badania czystości powierzchni, m.in.: chromatografia cieczowa z detekcją UV, spektrofotometria czy elektroforeza. Wszystkie te metody mają jednak niewielkie zastosowanie w zakładach produkcyjnych, gdzie najważniejszymi czynnikami są czas uzyskania wyników, cena i złożoność metody. Z tego powodu najpopularniejszą metodą badania higieny jest pomiar bioluminescencji za pomocą luminometrów.
Co to jest bioluminescencja?
Bioluminescencja to zjawisko, w którym żywe organizmy emitują światło w procesie chemicznym. Lucyferyna, cząsteczka emitująca światło, reaguje z enzymem lucyferazą uwalniającym światło. W badaniach czystości powierzchni to zjawisko chemiczne wykorzystuje się do pomiaru ilości ATP.
Co to jest ATP?
ATP, czyli trifosforan adenozyny (ATP), to organiczny związek chemiczny, który odgrywa kluczową rolę jako nośnik energii w komórkach wszystkich żywych organizmów. ATP mierzy się poprzez pomiar bioluminescencji wywołanej reakcją enzymatyczną pomiędzy trifosforanem adenozyny (ATP) i lucyferazą.
Jak działa luminometr?
Luminometr mierzy emitowane światło w reakcji bioluminescencji ATP, a następnie przetwarza je na sygnał elektryczny, który można odczytać. Ilość wytworzonego światła jest wprost proporcjonalna do stężenia ATP w próbce.
Jak sprawdzić ATP za pomocą luminometru?
Metoda (zdjęcie poniżej):
Co mówią nam wyniki?
Za pomocą luminometru wynik ATP uzyskuje się w jednostkach RLU (względnych jednostkach światła). Im wyższa wartość RLU, tym większa ilość ATP w badanej próbce.
Czy wysoka wartość RLU oznacza zanieczyszczenie biologiczne, np. bakteriami?
Wysoka wartość RLU może, ale nie musi, wskazywać na skażenie biologiczne. Na wartość RLU wpływają również produkty spożywcze, a także cukry, białka czy oleje.
Czy warto inwestować w luminometr do badania ATP?
Oczywiście. Testowanie ATP jest jednym z najważniejszych aspektów kontroli jakości i monitorowania higieny w wielu zakładach produkcyjnych. Poza branżą spożywczą proces ten ma kluczowe znaczenie dla placówek służby zdrowia, firm farmaceutycznych i biotechnologicznych, restauracji, rolnictwa i wielu firm cateringowych, gdzie higiena ma ogromne znaczenie.
Wdrażanie testów ATP codziennie lub co tydzień może poważnie obniżyć koszty produkcji, poprawić warunki pracy i zapewnić sterylne warunki dla przemysłu w zakresie zdrowia ludzi i zwierząt. Jednocześnie zapewnienie zgodności z HACCP można łatwo osiągnąć dzięki testom ATP. Zatem zrób krok i włącz ten proces do swojej codziennej rutyny monitorowania higieny!
Więcej o PhosReader firmy Prognosis Biotech:
Przeczytaj także
Te toksyczne związki powszechnie występują w uprawach, środkach spożywczych i środowiskach skażonych pleśnią, a obecne w żywności i paszy stwarzają znaczne ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt, co czyni je ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę w dziedzinie bezpieczeństwa żywności.
Etap pobierania próbek ma kluczowe znaczenie dla analizy mykotoksyn niezależnie od metody wybranej do ich badania. Mykotoksyny są naturalnie niejednorodne w swoim rozmieszczeniu, dlatego w skądinąd „czystej” partii zboża mogą znajdować się gorące punkty o wysokim poziomie mykotoksyn, które łatwo przeoczyć przy nieprawidłowym poborze próbki.
Testy immunologiczne charakteryzują się tym, że są tanie, szybkie i stosunkowo łatwe w obsłudze. Testy Symmetric B+T firmy Prognosis Biotech podają wynik już po 5 minutach analizy, bez konieczności przeprowadzania skomplikowanego procesu przygotowania próbki. Innowacją jest eliminacja etapu inkubacji, czyli podgrzewania próbki.