Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wykrywanie ATP w przemyśle spożywczym

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W wielu branżach, w tym w branży spożywczej, zapewnienie czystości powierzchni produkcyjnych od dawna jest aspektem krytycznym. Niezależnie od wielkości zakładu produkcyjnego, ten element kontroli jakości ma kluczowe znaczenie dla bezpieczeństwa wytwarzanych produktów.

Każdy, kto zastanawia się nad wprowadzeniem badania czystości powierzchni produkcyjnych, powinien zadać sobie szereg pytań, które pomogą mu zrozumieć, dlaczego to badanie jest tak ważne, w jaki sposób możemy je przeprowadzić i jaka jest zasada tej analizy.

Jak możemy sprawdzić czystość powierzchni?

Na rynku dostępnych jest kilka metod badania czystości powierzchni, m.in.: chromatografia cieczowa z detekcją UV, spektrofotometria czy elektroforeza. Wszystkie te metody mają jednak niewielkie zastosowanie w zakładach produkcyjnych, gdzie najważniejszymi czynnikami są czas uzyskania wyników, cena i złożoność metody. Z tego powodu najpopularniejszą metodą badania higieny jest pomiar bioluminescencji za pomocą luminometrów.

Co to jest bioluminescencja?

Bioluminescencja to zjawisko, w którym żywe organizmy emitują światło w procesie chemicznym. Lucyferyna, cząsteczka emitująca światło, reaguje z enzymem lucyferazą uwalniającym światło. W badaniach czystości powierzchni to zjawisko chemiczne wykorzystuje się do pomiaru ilości ATP.

Co to jest ATP?

ATP, czyli trifosforan adenozyny (ATP), to organiczny związek chemiczny, który odgrywa kluczową rolę jako nośnik energii w komórkach wszystkich żywych organizmów. ATP mierzy się poprzez pomiar bioluminescencji wywołanej reakcją enzymatyczną pomiędzy trifosforanem adenozyny (ATP) i lucyferazą.

Jak działa luminometr?

Luminometr mierzy emitowane światło w reakcji bioluminescencji ATP, a następnie przetwarza je na sygnał elektryczny, który można odczytać. Ilość wytworzonego światła jest wprost proporcjonalna do stężenia ATP w próbce.

Jak sprawdzić ATP za pomocą luminometru?

Metoda (zdjęcie poniżej):

  1. Kupując luminometr (np. PhosReader firmy Prognosis Biotech) producent dostarcza kompatybilne z nim wymazówki, które są opracowane specjalnie do badania i zawierają wszystkie związki chemiczne niezbędne do zajścia reakcji z ATP.
  2. Można pobrać próbkę z powierzchni w celu pomiaru poziomu zanieczyszczenia za pomocą wacika nasączonego substancją odpowiednią do pobierania próbek.
  3. Po pobraniu wymazu umieszczamy końcówkę w dołączonej do niej probówki.
  4. Naciskając przycisk na górze, dodajesz odczynniki potrzebne do zajścia reakcji.
  5. Wstrząsaj całą wymazówką przez kilka sekund.
  6. Na koniec należy umieścić wymazówkę w komorze luminometru w celu wykonania pomiaru.

 

Co mówią nam wyniki?

Za pomocą luminometru wynik ATP uzyskuje się w jednostkach RLU (względnych jednostkach światła). Im wyższa wartość RLU, tym większa ilość ATP w badanej próbce.

Czy wysoka wartość RLU oznacza zanieczyszczenie biologiczne, np. bakteriami?

Wysoka wartość RLU może, ale nie musi, wskazywać na skażenie biologiczne. Na wartość RLU wpływają również produkty spożywcze, a także cukry, białka czy oleje.

Czy warto inwestować w luminometr do badania ATP?

Oczywiście. Testowanie ATP jest jednym z najważniejszych aspektów kontroli jakości i monitorowania higieny w wielu zakładach produkcyjnych. Poza branżą spożywczą proces ten ma kluczowe znaczenie dla placówek służby zdrowia, firm farmaceutycznych i biotechnologicznych, restauracji, rolnictwa i wielu firm cateringowych, gdzie higiena ma ogromne znaczenie.

Wdrażanie testów ATP codziennie lub co tydzień może poważnie obniżyć koszty produkcji, poprawić warunki pracy i zapewnić sterylne warunki dla przemysłu w zakresie zdrowia ludzi i zwierząt. Jednocześnie zapewnienie zgodności z HACCP można łatwo osiągnąć dzięki testom ATP. Zatem zrób krok i włącz ten proces do swojej codziennej rutyny monitorowania higieny!

Więcej o PhosReader firmy Prognosis Biotech:

 

Autor:ProGnosis Biotech
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.