Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ogólne zasady dobrej praktyki pobierania próbek

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Etap pobierania próbek ma kluczowe znaczenie dla analizy mykotoksyn niezależnie od metody wybranej do ich badania. Mykotoksyny są naturalnie niejednorodne w swoim rozmieszczeniu, dlatego w skądinąd „czystej” partii zboża mogą znajdować się gorące punkty o wysokim poziomie mykotoksyn, które łatwo przeoczyć przy nieprawidłowym poborze próbki.

Istotność tego faktu została odnotowana w Rozporządzeniu Komisji Europejskiej WE NR 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiającego metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych.

Przystępując do etapu pobierania próbki pierwszym krokiem będzie ocena wielkości partii oraz obliczenie, ile podpróbek jest potrzebnych do analizy. Np. 1 tona surowca = 1 kg próbki zbiorczej (10 próbek z różnych miejsc po 100 g każda). Z kolei w przypadku partii próbek zbóż i produktów zbożowych od 20 do 50 ton do badania mykotoksyn należy pobrać 100 próbek pierwotnych, z różnych miejsc, po 100 g każda. Dokładna ilość próbki zbiorczej zależy od rodzaju i wielkości partii zgodnie z Rozporządzeniem WE nr 401/2006. Minimalna próbka zbiorcza nigdy nie powinna być jednak mniejsza niż 1 kg.

Po pierwotnym poborze próbek trzeba je dokładnie zmieszać. Należy się upewnić, że wszystkie składniki są równomiernie rozmieszczone, a następnie próbka zbiorcza jest prawidłowo przechowywana.

Dopiero z dobrze wymieszanej próbki zbiorczej powinno się pobrać próbki, które poddane zostaną analizie. Wielkość ostatecznej próby ustala laboratorium przeprowadzające analizę. Ogólne zalecenie to przynajmniej 1 kg więc trzeba się upewnić, że przynajmniej taka ilość zostanie pobrana z pierwotnej partii zboża.

Po przygotowaniu próbki do analizy należy ją dobrze zamknąć w worku bądź pojemniku i oznakować wszystkimi niezbędnymi informacjami, co pomoże uniknięcia zmiany jakości pobranych próbek, jak i odpowiedniej identyfikacji i oznaczenia w laboratorium. Próbki, które nie są oddane do laboratorium tego samego dnia dobrze jest przechowywać w lodówce.

Kolejnym istotnym punktem w procesie przygotowania próbki do analizy jest jej homogenizacja, która odbywa się już w laboratorium. Jest konieczne, aby zmielić całość przekazanej próbki zbiorczej (do wielkości cząsteczek drobnej kawy rozpuszczalnej), zanim pobierze się kontrpróbki do badania. Ostateczna kontrpróbka do badania musi być wielkości przynajmniej 5 gram. Im jest ona większa tym lepiej, ale zwiększa to koszt użytego rozpuszczalnika, wymaga większych pojemników laboratoryjnych itd.

Mykotoksyny z zasady występują punktowo w wysokich stężeniach – FDA podaje, że jedno ziarno może zawierać mykotoksyny w stężeniu nawet do 100 000 ppb i znacząco podnieść poziom mykotoksyn w nawet 1.5kg niezakażonego ziarna. W związku z tym homogenizacja to jeden z najważniejszych punktów prawidłowego przygotowania próbki do badań. Kontrpróbki do celów oznaczenia, handlu (arbitrażu) i jako materiał odniesienia pobiera się ze zhomogenizowanej próbki zbiorczej, o ile nie jest to sprzeczne z przepisami państw członkowskich, dotyczącymi praw operatorów branży żywnościowej.

Należy nadmienić iż ze względu na niejednorodny charakter mykotoksyn, prawdziwe stężenie mykotoksyn w próbkach stałych nigdy nie zostało określone ze 100% pewnością. Trzeba brać poprawkę na to, iż zmienność wyników zależy głównie od liczby próbek pobranych z partii i ich późniejszej homogenizacji. Podsumowując więc, etap pobierania próbek stawia się na równym poziomie ważności, jak samo ich badanie.

Źródło:

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r. ustanawiające metody pobierania próbek i analizy do celów urzędowej kontroli poziomów mikotoksyn w środkach spożywczych



 

Autor:ProGnosis Biotech
ProGnosis Biotech
Magdalena Krzywiec
Menadżer do spraw eksportu na kraje Europy Środkowo-Wschodniej w firmie Prognosis Biotech S.A.
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.