Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn
Dziękujemy za opinię!

Zmiany w liczbie zakażeń w Irlandii w pierwszym kwartale 2024 roku: Co mówią najnowsze dane?

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według najnowszego raportu Health Protection Surveillance (HPSC), w Irlandii odnotowano istotne zmiany w liczbie zakażeń w pierwszych miesiącach 2024 roku w porównaniu do tego samego okresu w roku poprzednim. Te zmiany, mimo że nie zawsze drastyczne, dostarczają cennych informacji na temat zdrowia publicznego w kraju.

Campylobacter: Niewielki wzrost, ale znaczące szczegóły

Liczba zakażeń Campylobacter wzrosła nieznacznie z 700 w pierwszym kwartale 2023 roku do 733 w tym samym okresie 2024 roku. Choć wzrost wydaje się niewielki, warto zauważyć, że doszło do jednego wybuchu zakażeń, który obejmował dwie osoby z tej samej rodziny. Spośród 62 zsekwencjonowanych przypadków, aż 57 stanowiły zakażenia Campylobacter jejuni, a pozostałe 5 przypadków to Campylobacter coli. To pokazuje, że choć liczby mogą nie wzbudzać niepokoju, to dokładniejsza analiza daje pełniejszy obraz sytuacji.

Salmonella: Spadek przypadków, ale zróżnicowanie geograficzne

Z kolei liczba zakażeń Salmonellą spadła z 84 do 67 przypadków. Warto podkreślić, że w przypadku zakażeń krajowych dominował serotyp Typhimurium, podczas gdy serotyp Enteritidis częściej występował w zakażeniach związanych z podróżami. Takie rozróżnienie jest kluczowe dla zrozumienia, jakie źródła infekcji są najbardziej niebezpieczne w różnych kontekstach.

Escherichia coli: Mniej przypadków, ale poważne konsekwencje

Zakażenia Escherichia coli produkujące toksynę Shiga (STEC) zmniejszyły się z 131 do 116 przypadków. Niestety, zakażenia te dotknęły głównie pacjentów szpitalnych i lekarzy rodzinnych, co sugeruje, że środki ostrożności w placówkach medycznych nadal muszą być priorytetem. Zanotowano jeden przypadek zespołu hemolityczno-mocznicowego (HUS), co jest poważnym powikłaniem tych zakażeń. Najczęściej spotykane serogrupy to O157, O26, O91, O78 i O145, co wskazuje na różnorodność patogenów krążących w populacji.

Listeria: Niespodziewany wzrost

Niespodziewany wzrost liczby przypadków listeriozy z jednego do pięciu w pierwszym kwartale 2024 roku to powód do niepokoju. Trzy z tych przypadków dotyczyły dorosłych i nieletnich, a dwa były związane z ciążą, co podkreśla ryzyko tej infekcji dla kobiet w ciąży. Na szczęście, nie zanotowano żadnych ognisk choroby, co może sugerować, że środki zapobiegawcze są skuteczne.

Kryptosporydioza: Zwiększona liczba przypadków

Wzrost liczby przypadków kryptosporydiozy z 117 do 152 to kolejny ważny wskaźnik zdrowia publicznego. Większość zakażeń została nabyta w kraju, ale sześć przypadków było związanych z podróżami. Kryptosporydioza jest często związana z zanieczyszczoną wodą, co może wskazywać na potrzebę poprawy jakości wody pitnej i lepszej higieny.

Wirusowe zapalenie wątroby: Rosnące wyzwania

Liczba przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu A wzrosła z siedmiu do 18, w tym dwa wybuchy dotykające pięciu osób. Również liczba przypadków wirusowego zapalenia wątroby typu E wzrosła z czterech do 13. Te wzrosty podkreślają potrzebę skuteczniejszych kampanii szczepień oraz lepszego monitorowania i zarządzania przypadkami zakażeń.

Wnioski

Najnowsze dane HPSC podkreślają ciągłe wysiłki monitorowania i zarządzania chorobami zakaźnymi w Irlandii. Zmiany w liczbie zakażeń, zarówno wzrosty, jak i spadki, wymagają dokładnej analizy, aby zrozumieć przyczyny i odpowiednio reagować. Te informacje są kluczowe dla ochrony zdrowia publicznego i zapobiegania przyszłym wybuchom chorób.

Źródło: Health Protection Surveillance Centre (HPSC)

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.