Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo enzymu β-glukozydazy w procesach produkcji żywności: Ocena EFSA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA zaktualizowała ocenę bezpieczeństwa enzymu β-glukozydazy, produkowanego przez Amano Enzyme Inc. z użyciem niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Penicillium guanacastense AE-GLY. Enzym ten katalizuje hydrolizę wiązań β-d-glukozydowych w β-d-glukanach, uwalniając d-glukozę. W czerwcu 2024 roku Panel EFSA ds. materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, enzymów i procesów technologicznych (CEP) przeprowadził ocenę bezpieczeństwa tego enzymu w kontekście jego zastosowania w czterech procesach produkcji żywności. Po pozytywnej ocenie wcześniejszego zastosowania, wnioskodawca wystąpił o rozszerzenie użycia na trzy dodatkowe procesy oraz zmianę poziomów użycia, co spowodowało konieczność ponownej oceny.

Zaktualizowana ocena bezpieczeństwa

Na podstawie nowej oceny EFSA obliczyła dietetyczną ekspozycję na β-glukozydazę do 0,206 mg całkowitych substancji organicznych (TOS) na kilogram masy ciała dziennie dla populacji europejskiej. Margines bezpieczeństwa wyniósł co najmniej 4578, bazując na wcześniejszym poziomie NOAEL (braku obserwowalnych niekorzystnych efektów) wynoszącym 943 mg TOS/kg masy ciała dziennie. Ostatecznie EFSA stwierdziła, że enzym nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów w zaktualizowanych warunkach stosowania.

Konsultacje publiczne i przepisy prawne

Zgodnie z artykułem 32c(2) Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 oraz decyzją Dyrektora Wykonawczego EFSA, w dniach od 6 do 27 września 2023 roku przeprowadzono konsultacje publiczne dotyczące dokumentacji technicznej tego enzymu. W tym czasie nie wpłynęły żadne komentarze.

Znaczenie regulacji dotyczących enzymów spożywczych

Enzymy spożywcze, takie jak β-glukozydaza, są niezbędne w różnych etapach produkcji żywności, od przetwarzania, poprzez pakowanie, aż po przechowywanie. Po wejściu w życie Rozporządzenia (WE) nr 1332/2008 w styczniu 2009 roku, wszystkie enzymy dodawane do żywności muszą przejść przez proces oceny bezpieczeństwa oraz autoryzacji przez EFSA, aby zostać dopuszczone do użytku na rynku europejskim. Ostateczna autoryzacja zależy od wykazania, że dany enzym nie stwarza zagrożenia dla zdrowia konsumentów, jest niezbędny z technologicznego punktu widzenia oraz nie wprowadza konsumenta w błąd.

Podsumowanie

Na podstawie wcześniejszych i zaktualizowanych danych, Panel EFSA potwierdził, że enzym β-glukozydazy z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu P. guanacastense AE-GLY jest bezpieczny w rozszerzonym zakresie procesów produkcji żywności i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów.

Źródło: EFSA

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Nowości rynkowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.