Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA popiera wprowadzenie WGS w UE, ale branża spożywcza ma sporo obaw

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) poparła europejskie plany wprowadzenia technologii sekwencjonowania całogenomowego (WGS) w celu lepszego reagowania na przypadki wybuchów chorób przenoszonych drogą pokarmową.

Wsparcie dla bezpieczeństwa żywności

Europejska Komisja zaproponowała nowe przepisy, które wymagałyby, aby kraje członkowskie UE stosowały WGS w przypadku wykrycia ognisk chorób przenoszonych przez żywność. FDA oceniła te regulacje jako istotny krok naprzód dla bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego w UE. W Stanach Zjednoczonych sekwencje genomów izolowanych z próbek klinicznych, żywnościowych czy środowiskowych są już publicznie dostępne za pośrednictwem Narodowego Centrum Biotechnologii (NCBI).

FDA zasugerowała także, że dane z systemu One Health, zarządzanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), mogłyby być przesyłane do Międzynarodowej Bazy Danych Sekwencji Nukleotydowych (INSDC). Dzięki temu dane zebrane w Europie mogłyby być połączone z danymi z innych regionów świata, co zwiększyłoby globalne zdolności do szybkiego wykrywania i eliminowania zagrożeń związanych z chorobami przenoszonymi przez żywność.

Korzyści dla konsumentów w UE i USA

Z perspektywy FDA integracja danych z UE i USA miałaby kluczowe znaczenie, zwłaszcza w obliczu coraz bardziej globalnej natury łańcucha dostaw żywności. Wspólne systemy danych umożliwiłyby organom zdrowia publicznego szybsze wykrywanie zagrożeń, co przyniosłoby korzyści konsumentom zarówno w Stanach Zjednoczonych, jak i w Europie.

Wątpliwości przemysłu spożywczego

Jednak nie wszystkie grupy branżowe podzielają entuzjazm FDA. Przedstawiciele branży spożywczej, tacy jak FoodDrinkEurope, wyrazili obawy dotyczące kosztów wdrożenia WGS, szczególnie dla małych i średnich przedsiębiorstw. Implementacja nowych technologii wiąże się z koniecznością ponoszenia kosztów, które mogą być trudne do udźwignięcia przez mniejsze firmy.

Ponadto, Europejska Federacja Chłodzonej Żywności zwróciła uwagę, że wprowadzenie WGS może prowadzić do nieuzasadnionych oskarżeń wobec firm, które dostarczyły dane, gdy zostanie zidentyfikowane źródło zanieczyszczenia w przyszłości.

Podobne stanowisko wyraziła Europejska Federacja Przemysłu Mięsnego, która zaznaczyła, że firmy mogą być zmuszane do udostępniania swoich danych, mimo że same pokryły koszty badań.

Nierównomierne wdrożenie i brak standardów

Holenderskie stowarzyszenia mięsne (COV i VNV) podkreślają, że tylko duże przedsiębiorstwa będą w stanie wdrożyć WGS, co może prowadzić do nierównomiernego obciążenia branży. Mniejsze firmy, które nie będą miały wystarczających środków na wprowadzenie tych technologii, pozostaną w tyle, co może wprowadzić nierówności w branży.

Branża spożywcza zauważyła także brak międzynarodowego systemu nomenklatury dla wariantów genetycznych, co stanowi barierę dla skutecznego wykorzystania danych WGS. Dopóki ten problem nie zostanie rozwiązany na szczeblu globalnym, dane mogą być trudne do interpretacji, co z kolei może utrudnić ich zastosowanie w praktyce.

Podsumowanie

Choć FDA widzi wprowadzenie WGS jako kluczowy krok w zapewnieniu globalnego bezpieczeństwa żywności, europejski przemysł spożywczy ma liczne obawy. Koszty, dostępność technologii i brak spójnych standardów międzynarodowych stanowią wyzwania, które muszą zostać rozwiązane, zanim WGS stanie się szeroko stosowanym narzędziem w branży.

Źródło: EFSAFDA

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Nowości rynkowe

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.